De perfectie van tuinieren. Een HSP perspectief met tips.

Deze week heb ik de handen uit de mouwen gestoken in de tuin. Het plan was simpel: het terras, de oprit en de looppaden schoonspuiten met de hogedrukspuit, het mos ertussenuit krabben en de graskantjes afsteken. Ik had geen gedetailleerde planning en wilde het allemaal rustig aanpakken. Het klonk heel relaxed. Maar al doende werd ik toch heel gedreven en perfectionistisch, en ik kon moeilijk stoppen.

Lees meer »

HSP moeders en de zorg voor een ziek kind.

Even vakantie gevierd en nu weer back met waardevolle informatie voor jou. De overgang van vakantie naar het "gewone" leven verliep iets minder soepel als gehoopt. De laatste nacht werden onze twee meiden ziek. Overgeven, diarree, koorts. Ik zal je de details besparen, maar het was een heftig nachtje! Ik denk dat elke moeder wel heel begaan is met haar zieke kind. Wellicht maken de hoogsensitieve eigenschappen dat je er nog iets anders in staat.

Lees meer »

Meivakantie zonder stress en overprikkeling. HSP-tips.

Meivakantie! Na vandaag, heerlijk. Het is net alsof ik er dit jaar meer naar uitkijk als anders. Binnen ons gezin valt de meivakantie dit jaar versprongen. Dat is wel een beetje gek. Maar komende week zijn we allemaal vrij. Heerlijk! Maar het kan ook intens zijn, een risico op overprikkeling en niet die ontspanning krijgen waar je behoefte aan hebt. Daarom zijn er een paar dingen waar ik voor mezelf rekening mee hou. Ik deel ze in deze Energizer en hoop dat jij er ook je voordeel mee kan doen.

Lees meer »

Dit kun je als HSP uit sporten halen

Geregeld wordt me gevraagd hoe ik dat doe intensief sporten. Hoe hou je het vol? Waar haal je de energie vandaan? Die harde muziek moet toch heftig voor je zijn? En al die mensen, is dat niet ontzettend intens? Als ik nu al die vragen op een rijtje zie dan zou ik bijna gaan denken dat sporten inderdaad heel zwaar en intensief is, maar dat ervaar ik helemaal niet zo! Voor wie het nog niet weet ik doe aan Crossfit. Een jaar of 7 geleden begon ik met 1x per week sporten in de box in Heijen, inmiddels Crossfit Gennep geheten. Maar ik raakte echt met het Crossfit virus besmet. Ik gaf mijn lidmaatschap een upgrade naar 2x per week sporten en inmiddels staat het op onbeperkt. In de praktijk ga ik nu gemiddeld 4x per week. Maar waarom?

Lees meer »

Zo krijg je meer rust in je lichaam en hoofd

Stress is aan de orde van de dag, waarschijnlijk meer als je zelf in de gaten hebt. Het percentage van mensen met een burn-out is akelig groot. De kans op een burn-out is voor een hoogsensitief persoon zelfs nog groter, omdat zij nog gevoeliger is voor stress! Hopelijk hoor jij daar niet bij. In dit blog leer ik je graag hoe je zelf meer rust in je systeem kunt brengen.

Lees meer »

Goed slapen als HSP met deze fijne tips

Afgelopen weekend was leuk omdat ik twee verjaardagen had. Het betekende twee avonden laat naar bed. En dat terwijl mijn slaaptijden altijd erg gestructureerd zijn, omdat ik weet dat ik het daar het beste op doe. Normaal gesproken lig ik tussen half 10 en 10 uur in bed. ’s Ochtends ben ik dan meestal tussen 6 en 7 wakker. Door de week gaat mijn wekker en in het weekend loopt mijn biologische klok gelijk. Het feestje van vrijdag liep door in de zaterdag. En mijn innerlijke wekker zorgde ervoor dat ik netjes om 6:45u naast mijn bed stond. Zaterdagavond een soortgelijk verhaal en zondag moe. Ik heb het me ’s middags heerlijk gegund om nog even terug in bed te kruipen. Maar wat is dat toch met slaap. Het verbaast veel mensen dat ik zo vroeg naar bed ga. Weinig slapen lijkt onder de noemer stoer te vallen. Ik zet wat zaken over slapen en hoe je je slaap verbeterd voor je op een rijtje in dit blog.

Lees meer »

De uitdaging van interne prikkels voor HSP

Deze week werd ik me weer eens bewust van de impact van interne prikkels voor HSP. Ik merkte het vooral aan mijn kinderen. Onze dochter had ontzettend last van haar menstruatie, onze zoon zat klem in zijn hoofd en onze jongste had last van groeipijnen. Voor alle drie was de ervaring enorm intens en overweldigend. Ze konden hun klachten ook niet van zich af zetten of relativeren of iets dergelijks. Dat herken ik ook bij mezelf als ik bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in mijn buik heb. Het beïnvloed mijn dagelijks functioneren, ik kan het maar moeilijk naast me neerleggen. Het is bekend dat als je hooggevoelig bent, je een lagere pijngrens hebt en een hogere pijnbeleving. Door je gevoeligheid pak je eerder pijnprikkels op en gaat je lijf en vaak je gedachten er al mee aan de slag. HSP'ers hebben vaak een verfijnd vermogen om subtiele nuances op te merken in hun eigen innerlijke wereld. Ze kunnen bijvoorbeeld zeer gevoelig zijn voor hun eigen emoties, stemmingen, lichamelijke sensaties en zelfs interne dialogen. Deze intense waarneming van interne prikkels kan leiden tot een dieper begrip van zichzelf, maar kan ook uitdagend zijn, vooral als het gaat om het omgaan met overweldigende emoties of stress.

Lees meer »

Als HSP kun je hoog vliegen, zo voorkom je het dal waarin je daarna terecht kunt komen.

Als Hooggevoelig Persoon (HSP) heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je emoties heftiger en intenser kunnen zijn dan die van anderen. Deze sterke emotionaliteit kan resulteren in hoge pieken van geluk, liefde en vreugde, maar ook diepe dalen van verdriet, angst en overweldiging. De hoge pieken bij HSP's kunnen voortkomen uit hun gevoeligheid voor schoonheid en emoties. Ze kunnen diep ontroerd raken door kunst, muziek, natuur en de liefde van mensen om hen heen. Ze kunnen intens genieten van kleine momenten en diepe verbindingen voelen met anderen. Echter, deze hoge pieken kunnen ook leiden tot over stimulatie en overweldiging. HSP's zijn vaak gevoeliger voor stress, negatieve emoties en overprikkeling. Dit kan leiden tot diepe dalen van verdriet, angst en uitputting. Het is belangrijk voor HSP's om goed voor zichzelf te zorgen en hun emotionele welzijn te beschermen. Dit kan onder andere door regelmatig rust en ontspanning te nemen, gezonde grenzen te stellen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het normaal is om hoge pieken en diepe dalen te ervaren, vooral als HSP. Het is een teken dat je diep verbonden bent met je emoties en de wereld om je heen. Door bewust te zijn van deze emoties en er op een gezonde manier mee om te gaan, kun je leren om te gaan met de ups en downs van het leven als HSP. In dit blog geef ik je veel tips om balans te creëren. Hierdoor wordt je leven stabieler, evenwichtiger en voorspelbaarder. Je zit bovendien lekkerder in je vel zonder de frustratie van dat het allemaal niet lukt of wil.

Lees meer »

De lente-touch voor jou als HSP

Ben jij ook zo aan het genieten van de eerste mooie dagen. De zon die al wat warmte afgeeft. De ontluikende natuur. Mijn motivatie om te wandelen is vanzelf vele malen groter als een paar weken geleden. Intens kunnen genieten is één van de heerlijke kenmerken van HSP. Herken jij dat ook bij jezelf? Misschien heb je het idee dat dit toch heel normaal is, dat ieder mens de lente hetzelfde ervaart als jij.

Lees meer »

Tem de stemmetjes in je HSP-brein

In de Zelfliefde-challenge komt vaker naar voren hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen. De deelnemers vinden dit vaak erg lastig. Ik ook.....! Ik zal je een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk geven. Mijn werktijden moesten aangepast worden. Waar ik eerder 3 kortere dagen werkte, moest ik naar 2 hele en 1 halve dag. Ik vond het lastig, maar zag ook een positieve kant! Want dan heb ik die ene middag extra en dus tijd voor mezelf. Dan ga ik wandelen en heb ik de tijd voor mijn jaartraject. Heerlijk! Maar in de praktijk vragen mijn kinderen of ik met hen naar een winkel kan of hen op kom halen. Of iemand anders doet een beroep op me, of er ligt nog een klusje wat eigenlijk toch echt moet gebeuren. Heel ingewikkeld om dan nee tegen anderen te zeggen en nee aan mijn eigen saboteurs te verkopen. Deze week lukte het me om mijn me-middag te realiseren en het voelde zo goed! Ik voelde me flink opgeladen, blij, gelukkig en dankbaar.

Lees meer »

Omgaan met veranderingen als HSP

Laatst had ik werd mijn week ineens heel anders door een cursus die ik volgde. Wat ik me door die extra "werk"dag realiseerde is dat ik het eigenlijk (zoals de meeste HSP'ers) heel goed doe op structuur. Bekende paden bewandelen, een voorspelbare week. De cursus was super interessant en ik was blij om er te zijn, maar tegelijker tijd gooide het heel mijn patronen in de war. En zo zijn er de laatste tijd meer onverwachte dingen. We komen er op het laatste moment achter dat er een open dag is op de school waar mijn oudste volgend jaar eigenlijk toch wel naar toe zou willen. We zijn bezig met voorbereidingen voor Carnaval: "Zullen we morgen dan even...." is iets wat dan geregeld gebeurd. In eerste instantie veroorzaken dit soort voorvallen een error in mijn hoofd. Herken je dat?

Lees meer »

Zo worden drukke plaatsen weer leuk voor een HSP'er

Afgelopen week moest ik zien te dealen met een aantal drukke situaties. Het ging me behoorlijk goed af en ik realiseerde me dat ik inmiddels een heleboel tools gebruik in dat soort situaties, om mijn energie te beschermen. Het leek me erg waardevol om ze hier met jou te delen. Dus lees lekker verder!

Lees meer »

Druk zijn is (g)een keuze

Er blijft een bepaalde quote maar door mijn hoofd gaan: "Druk zijn is een keuze". En telkens denk ik hoe dan? Als ik dan naar afgelopen week kijk dan staan daar afspraken voor de ortho en een open dag van een school, daarnaast moesten er telefoontjes gepleegd worden met de gemeente, met een therapeut en met een leraar, de kinderen moeten gebracht en gehaald worden naar het sporten (en dat laat ik ze nog fietsen waar mogelijk). Oh ja en toen werd mijn moeder onwel en heb ik een hele middag en avond op de SEH gezeten. Verder doe ik dingen waar ik blij van wordt zoals sporten en posts voor de socials maken. En dan werk ik nog 20 uur in loon dienst. Het huishouden vraagt ook nog af en toe wat aandacht, en dan is er gelukkig nog iemand die me daarbij helpt...... Kortom DRUK, maar ook leuk. Ik mis het alleen wel om af en toe even niets te doen.

Lees meer »

Voel je beter door een goede ademhaling

Over de kracht van Ademhalen. Ademhalen, je doet het elke minuut van de dag meerdere malen. Onbewust. Gelukkig hoef je hier niet bij na te denken. Jeetje hoeveel energie zou je dat wel niet kosten! Maar toch….. er zijn ontzettend veel mensen die verkeerd ademhalen en dat kost zeker energie! Verkeerd is misschien niet het juiste woord in deze, maar dat het beter kan is een ding wat zeker is. In dit blog deel ik graag mijn ervaringen en tips waarmee jij jouw ademhaling helend in kunt zetten.

Lees meer »

Van lijden met HSP naar leiden met HSP!

Laatst luisterde ik een inspirerende podcast van Richard de Leth met Inge Nuijten. Zij spraken over lijderschap versus leiderschap. Ik bedacht me op dat moment dat dit eigenlijk heel typerend is voor de transformatie die ik door heb mogen maken. Waar ik enkele jaren geleden niet wist dat ik hoogsensitief ben, leed (lijden) ik dus echt onder de persoonskenmerken die ik daardoor heb. Ik veroordeelde mezelf als niet goed genoeg en onzeker, op mijn werk, als moeder, bij mijn familie. Was continue overprikkeld en raakte steeds meer vermoeid. Ik had moeite met veel mensen om me heen en praten met een groepje mensen. Ik piekerde heel veel en kon dingen maar niet loslaten. Ik voelde me snel schuldig. Had moeite met veranderingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Lees meer »

HSP en autorijden: zo deal je met deze prikkels, 14 tips

De vakantie zit er weer op, terug in het gewone leven! Ik merk dat ik het heerlijk vindt om even in de auto te rijden. Woon-werk is voor zo’n 45 minuten en dat voelt echt heel ontspannend. Lekker een podcast luisteren; mentale voeding. Niets moeten. Maar waarom was het in de auto zo vermoeiend voor mij toen we op vakantie gingen? Ik raakte echt overprikkeld en moe. Terwijl ik dit jaar helemaal niet zelf hoefde te rijden (dan ben ik nog sneller moe) en achter in de auto zat. Er was ook geen gedoe met de kids onderling, eigenlijk heel chill. Maar toch….. Ik zocht het waarom uit en vond ook waardevolle tips.

Lees meer »

Niksen, luieren, lummelen, lantefanteren

In de laatste Energizer voor mijn vakantie schreef ik het volgende: Hierna ga ik een paar weekjes niet werken en vooral ook veel offline zijn. Dat vind ik namelijk wel een groot nadeel van mijn bedrijf; er gaat veel social media en digitaal werk mee gepaard. Daarom heb ik sinds dit jaar ook echte vakanties ingevoerd. Eerder vond ik het wel leuk om te blijven posten op de socials. Met alle gevolgen van dien..... Aangezien ik nog steeds aan het oefenen ben met "niksen" past dit me prima!

Lees meer »

Uit met dat geluid!

Onze dochter was toen zij jong was heel gevoelig voor harde, onverwachte geluiden. Tuurlijk is dat voor een kind nooit prettig. Bij haar leek het zo extreem heftig binnen te komen, dat zagen we bij de andere twee niet terug. Ze werd er echt naar van, moest huilen en ging bepaalde dingen uit de weg, waar zij dacht dat er misschien wel harde geluiden konden zijn of komen. Echt sneu. Tegenwoordig gaat dit een stuk beter. De muziek staat vaak op disco-niveau! Maar goed dat is ook voorspelbaar… Ook bij mezelf merk ik dat ik bepaalde harde geluiden niet prettig vind. 'S avonds met name. Dan vraag ik vaak of de tv wat zachter mag, omdat het zo intens bij me binnen komt. De anderen genieten juist van dat intense. Een film met dolby surround, lekker hard, zeggen ze dan. Mij niet bellen…

Lees meer »

Download dan NU dit gratis e-book!

 

"Pak de regie over jouw energie" geeft je tips over hoe je voorkomt dat je energie verliest en hoe je jezelf weer kunt opladen. Dit waardevolle boek helpt jou, stappen te zetten je energie te beïnvloeden en daarmee naar jouw next level te gaan.

Jij wilt toch ook lekker in je vel zitten, een rustige en kalme moeder zijn en leuke dingen doen, kortom rondlopen met een glimlach op je gezicht.

Ja, ik ontvang graag het e-book! Je ontvangt wekelijks tools en tips om meer energie te krijgen.

 

Na het achterlaten van je naam en e-mail adres ontvang je waardevolle e-mails over energie in combinatie met HSP zijn en het moederschap en af en toe een aanbod dat je verder kan helpen.

In het Privacy statement lees je hoe we je gegevens opslaan.