De perfectie van tuinieren. Een HSP perspectief met tips.

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 08:23

Deze week heb ik de handen uit de mouwen gestoken in de tuin. Het plan was simpel: het terras, de oprit en de looppaden schoonspuiten met de hogedrukspuit, het mos ertussenuit krabben en de graskantjes afsteken. Ik had geen gedetailleerde planning en wilde het allemaal rustig aanpakken. Het klonk heel relaxed. Maar al doende werd ik toch heel gedreven en perfectionistisch, en ik kon moeilijk stoppen.

Dit zette me aan het denken over hoe mijn gedrag tijdens het tuinieren verband houdt met mijn Hoog Sensitieve Persoonlijkheid (HSP). Ik realiseerde me dat mijn ervaringen wellicht herkenbaar zijn voor velen van jullie, en ik wil graag wat inzichten delen over hoe HSP invloed kan hebben op onze dagelijkse activiteiten en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.

HSP en De Drang naar Perfectie

 

Als HSP ben je meer afgestemd op je omgeving en gevoelig voor details. Hier zijn een paar redenen waarom je je wellicht meer gedreven en perfectionistisch voelt tijdens taken zoals tuinieren:

 1. Sensitiviteit voor Omgeving: HSP’s merken kleine onvolkomenheden en details sneller op. Dit kan leiden tot een sterke drang om alles netjes en perfect te maken.

 2. Diepe Verwerking van Informatie: We verwerken informatie diepgaand, wat betekent dat we meer nadenken over taken en hoe we die het beste kunnen uitvoeren. Dit kan resulteren in een intensievere betrokkenheid.

 3. Streven naar Perfectie: Door onze gevoeligheid en aandacht voor detail hebben we vaak hoge standaarden voor onszelf, wat kan resulteren in perfectionisme en de behoefte om door te gaan totdat we volledig tevreden zijn.

Tips voor HSP's bij Tuinieren en Andere Taken

 

Om te voorkomen dat deze drang naar perfectie je energie uitput, zijn hier een paar tips:

 1. Stel Realistische Doelen: Begin met een plan en verdeel de taak in kleinere, beheersbare stukken. Dit helpt om overweldiging te voorkomen en zorgt voor realistische verwachtingen.

 2. Neem Regelmatig Pauzes: Plan regelmatig pauzes om te ontspannen en te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Dit helpt om je energie en focus te behouden zonder uitgeput te raken.

 3. Wees Mild voor Jezelf: Herinner jezelf eraan dat perfectie niet altijd nodig is en dat goed genoeg vaak voldoende is. Dit kan je helpen om minder kritisch op jezelf te zijn en meer te genieten van het proces.

 4. Luister naar Je Lichaam: Let op signalen van vermoeidheid of stress en geef jezelf de ruimte om te stoppen of te vertragen wanneer dat nodig is. Dit helpt om burn-out te voorkomen en zorgt ervoor dat tuinieren een plezierige activiteit blijft.

 5. Geniet van het Proces: Probeer te genieten van de tijd die je in de tuin doorbrengt, in plaats van alleen gefocust te zijn op het eindresultaat. Dit kan helpen om de activiteit als meer ontspannend en minder als een taak te ervaren.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je als HSP beter omgaan met perfectionistische neigingen tijdens activiteiten zoals tuinieren. Zo zorg je ervoor dat je meer kunt genieten van de activiteit en minder kans hebt op overprikkeling of uitputting.

Ik hoop dat deze inzichten en tips je helpen om een balans te vinden tussen gedrevenheid en ontspanning, zodat je optimaal kunt genieten van de taken die je onderneemt.

Holistische Ondersteuning voor HSP's

 

Als holistisch energetisch therapeut kan ik je helpen om beter om te gaan met perfectionisme en overprikkeling door middel van:

 • Bewustwording en Zelfinzicht: Meditatie, mindfulness, en reflectieve gesprekken.
 • Energiewerk en Balans: Energetische behandelingen zoals Reiki en aardingsoefeningen.
 • Praktische Technieken en Zelfzorg: Ademhalingstechnieken en het ontwikkelen van zelfzorg routines.
 • Emotionele en Mentale Ondersteuning: Cognitieve technieken en EFT (Emotional Freedom Techniques).

 

Door deze holistische aanpak kun je als HSP een balans vinden tussen gedrevenheid en ontspanning, zodat je optimaal kunt genieten van je dagelijkse activiteiten. Meer weten plan dan een vrijblijvend, oriënterend gesprek; een Energy-talk-sessie.

Veel tuinierplezier!

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.