HSP moeders en de zorg voor een ziek kind.

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 14:35

Even vakantie gevierd en nu weer back met waardevolle informatie voor jou. De overgang van vakantie naar het "gewone" leven verliep iets minder soepel als gehoopt. De laatste nacht werden onze twee meiden ziek. Overgeven, diarree, koorts. Ik zal je de details besparen, maar het was een heftig nachtje! Ik denk dat elke moeder wel heel begaan is met haar zieke kind. Wellicht maken de hoogsensitieve eigenschappen dat je er nog iets anders in staat.

Het is heel normaal voor een HSP (Hoog Sensitief Persoon) om sterk mee te leven met anderen, vooral met dierbaren zoals je kinderen. HSP's hebben over het algemeen een diepgaande emotionele respons en zijn vaak meer bewust van subtiele signalen in hun omgeving, waardoor ze zich meer verbonden voelen met de emoties van anderen.

 

Wanneer je kinderen griep hebben, kunnen HSP-moeders zich intens betrokken voelen bij hun welzijn en zich sterk bewust zijn van hun lijden. Dit kan leiden tot een sterke behoefte om hen te helpen en te ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd. HSP's hebben vaak een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen verplaatsen in de situatie van anderen en diep geraakt kunnen worden door hun pijn.

Het verschil tussen een HSP-moeder en een moeder die niet HSP is, kan liggen in de intensiteit en diepgang van de emotionele respons. Een niet-HSP-moeder kan ook bezorgd zijn om haar zieke kinderen en zich inspannen om voor hen te zorgen, maar ze zal misschien niet dezelfde mate van intense emotionele betrokkenheid ervaren als een HSP-moeder. Dit betekent niet dat niet-HSP-moeders minder om hun kinderen geven, maar simpelweg dat ze mogelijk minder vatbaar zijn voor de diepgaande emotionele reacties die typisch zijn voor HSP's.

 

Het belangrijkste is om te erkennen dat iedereen verschillend is en verschillende manieren heeft om met emoties om te gaan. Het feit dat je als HSP-moeder zo intens betrokken bent bij het welzijn van je kinderen is een teken van je liefde en zorgzaamheid, en het kan helpen bij het bieden van de steun die ze nodig hebben tijdens moeilijke momenten.

Toch kan dit vaak veel energie kosten en is het essentieel om juist op zulke momenten goed voor jezelf te blijven zorgen. Enkele tips hierbij:

  • Stel grenzen: Leer nee te zeggen wanneer dat nodig is. Het is oké om tijd voor jezelf te nemen, zelfs als je zieke kind je hulp nodig heeft.

  • Plan me-time: Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je ontspannen en opladen, zoals een wandeling in de natuur, meditatie, lezen, een warm bad of om overdag bij te slapen als je in de nacht voor je kind gezorgd hebt.

  • Luister naar je lichaam: Let op signalen van stress en vermoeidheid en neem pauzes wanneer je ze nodig hebt. Luister naar wat je lichaam en geest nodig hebben en handel daarnaar.

  • Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging kan een krachtige manier zijn om stress te verminderen en je energie te verhogen. Kies een vorm van beweging die je leuk vindt en die bij je past, zoals yoga, wandelen of dansen. Pas de intensiteit aan aan de energie die je op dat moment hebt. Vaak voel je je achteraf veel fitter!

  • Eet gezond: Voed je lichaam met gezonde voeding die je energie geeft en je immuunsysteem versterkt. Probeer veel groenten, fruit, volle granen en eiwitten toe te voegen aan je dieet.
  • Slaap voldoende: Zorg voor een goede nachtrust, aangezien slaaptekort je gevoeliger kan maken voor stress en emotionele overbelasting. En als het 's nachts niet altijd lukt omdat je kind je nodig heeft, dan las je gewoon overdag enkele bijtank-momenten in.

  • Praktiseer zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat je niet perfect bent. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en leer ervan. Laat de teugels vooral ook een beetje vieren, er komt een moment dat je weer in staat bent om taken en klusjes uit te voeren.

Door regelmatig zelfzorg toe te passen, kun je beter voor jezelf zorgen en tegelijkertijd beschikbaar blijven om er te zijn voor je kinderen en andere dierbaren. Hopelijk zijn jij en je naasten in goede gezondheid. Maar neem ook dan deze tips ter harte, zodat je je fijn en energiek voelt.  

 

Soms echter is het niet zo eenvoudig om lekker in je vel te zitten, vindt je het fijn om het samen de weg daar naartoe te bewandelen of zitten er dingen uit je verleden je in de weg om zo ver te komen. Dan kan ik als Holistisch energetisch coach/therapeut met HSP-deskundigheid jou daarbij helpen. Wil je de mogelijkheden eens verkennen? Klik dan op onderstaande button om een vrijblijvend gesprek met me in te plannen.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.