Zo krijg je meer rust in je lichaam en hoofd

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 10:26

Stress is aan de orde van de dag, waarschijnlijk meer als je zelf in de gaten hebt. Het percentage van mensen met een burn-out is akelig groot. De kans op een burn-out is voor een hoogsensitief persoon zelfs nog groter, omdat zij nog gevoeliger is voor stress! Hopelijk hoor jij daar niet bij. In dit blog leer ik je graag hoe je zelf meer rust in je systeem kunt brengen.

Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver, ik mocht in een ijsbad! Het stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje, maar kwam er nog niet eerder van. Totdat de Crossfit waar ik sport iemand uitnodigde om een ademworkshop met ijsbad te geven. Ik heb me dan ook zonder aarzeling ingeschreven!

Zondagochtend vond ik het toch wel wat spannend. Dat ijsbad voelde ver buiten mijn comfortzone! Geef mij maar een warme douche. Anderzijds was ik ook wel benieuwd hoe ik zou reageren, mijn lijf en mijn brein. Dus bikini en badjas gepakt en gaan.

 

 

Jos Derksen begon de workshop met uitleg over ons autonome zenuwstelsel. Hij had daarbij onderstaande flyer. Het autonome zenuwstelsel kan 5 stadia doorlopen als we ons in rust of stress bevinden en alles er tussen in. In welk stadium je zit kun je onder andere aan je ademhaling merken. Tune nu maar eens in op je ademhaling. Hoe is die. Gebruik je je neus of je mond of beide? Gaat de adem tot in je borstkast of dieper? Hoe is het tempo?

Een snelle ademhaling door je mond kan heel functioneel zijn als er gevaar dreigt. Maar tegenwoordig zijn er een heleboel triggers in ons leven die onze arousal verhogen, zoals de voortdurende notificaties van ons mobiel of de hoge werkdruk/tempo. Daar tegenover staat een gebrek aan ontspanning, wat je arousal naar het eerste niveau terug kan brengen. Deze dysbalans veroorzaakt bij veel mensen een burn-out. Op dit moment 1 op de 5 Nederlanders, kampt hiermee!

Vervolgens gingen we ervaren. Tijdens Crossfit oefeningen gingen we experimenteren met onze ademhaling. Stadium 2, 3 en 4 pasten we toe en we merkten het verschil. Ook leerden we hoe we vanuit stadium 4 onze ademhaling kunnen sturen weer terug de ladder af. Dit kun je ook toepassen in je dagelijks leven en in het ijsbad dat we later gingen nemen.

Dat ijsbad kwam al gauw aan de beurt. Je mocht gaan als je voelde dat je er klaar voor was. En dat gevoel kwam inderdaad bij mij. Ik stapte in het bad en merkte dat mijn hoofd er nog van alles van vond. Mijn ademhaling ging inderdaad omhoog, stokkend, door de mond. Maar met behulp van de coach kon ik mijn aandacht in mijn lichaam brengen en het trapje afdalen met mijn ademhaling (zoals op het plaatje). En af en toe wilde de adem weer omhoog, maar ik merkte het op en kon reguleren. Dit maakte dat er een hele fijne ontspanning in mijn lichaam kwam en het stil werd in mijn hoofd. Echt fijn. Iedereen kon het zo minuten lang volhouden. Ontzettend bijzonder.

Ik vond het echt mooi om dit zo te ervaren. De belangrijkheid van de ademhaling ken ik al langer. Ik gebruik het principe ook in mijn coachingssessies en zelfs in mijn werk als ergotherapeut. Zou jij ook wel eens een ademsessie met me willen doen? Stuur me dan een reactie in het formulier onderaan dit blog. Zo'n ademsessie kan ook online plaatsvinden.

Het verband tussen de theorie die ik beschrijf en HSP is voor mij dat ademhalingsoefeningen een manier zijn om het parasympathische zenuwstelsel (ons zenuwstelsel wat zorgt voor ontspanning) te stimuleren, wat kan helpen bij het reguleren van emoties en het verminderen van stressreacties, iets wat vooral belangrijk kan zijn voor mensen met HSP, die vaak gevoeliger zijn voor stress en prikkels uit hun omgeving.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.