Dit kun je als HSP uit sporten halen

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 13:13

Geregeld wordt me gevraagd hoe ik dat doe intensief sporten. Hoe hou je het vol? Waar haal je de energie vandaan? Die harde muziek moet toch heftig voor je zijn? En al die mensen, is dat niet ontzettend intens? Als ik nu al die vragen op een rijtje zie dan zou ik bijna gaan denken dat sporten inderdaad heel zwaar en intensief is, maar dat ervaar ik helemaal niet zo! Voor wie het nog niet weet ik doe aan Crossfit. Een jaar of 7 geleden begon ik met 1x per week sporten in de box in Heijen, inmiddels Crossfit Gennep geheten. Maar ik raakte echt met het Crossfit virus besmet. Ik gaf mijn lidmaatschap een upgrade naar 2x per week sporten en inmiddels staat het op onbeperkt. In de praktijk ga ik nu gemiddeld 4x per week. Maar waarom?

Sporten is intens

Als ik de literatuur er op na zoek wordt er veel geschreven over het feit dat sporten vaak heel als intens wordt ervaren door hoogsensitieve personen. Daarvoor worden een aantal redenen genoemd:

1. Overweldigende sensorische prikkels: HSP's zijn vaak gevoeliger voor sensorische prikkels, zoals fel licht, harde geluiden en sterke geuren. Sportomgevingen kunnen deze prikkels versterken, vooral in drukke sportarena's of tijdens trainingen met veel deelnemers. De overvloed aan sensorische informatie kan overweldigend zijn en leiden tot stress of angst.

2. Emotionele intensiteit: Sporten brengt vaak sterke emoties met zich mee, zoals opwinding, frustratie, of zelfs angst voor prestatiedruk. HSP's kunnen deze emoties intenser ervaren dan anderen, waardoor ze zich kwetsbaarder voelen tijdens sportactiviteiten.

3. Sociale dynamiek: Veel sportactiviteiten vereisen interactie met anderen, of het nu gaat om teamgenoten, coaches, of tegenstanders. Voor HSP's kan sociale interactie vermoeiend zijn, vooral als het gaat om competitieve situaties waarin de druk om te presteren hoog is. Dit kan leiden tot gevoelens van overstimulatie en uitputting.

4. Behoefte aan hersteltijd: Na intense fysieke activiteit hebben HSP's vaak meer tijd nodig om te herstellen en weer in balans te komen. Ze kunnen gevoeliger zijn voor fysieke vermoeidheid en hebben meer rust nodig om zich opnieuw op te laden na een sportieve inspanning.

5. Perfectionisme en zelfkritiek: HSP's hebben vaak een diepgaand bewustzijn van hun eigen prestaties en kunnen geneigd zijn tot perfectionisme en zelfkritiek. Dit kan leiden tot extra druk tijdens sportactiviteiten, waardoor de ervaring nog intenser wordt.

 

Als je dit leest dan bedenk je je wel 2x alvorens je ook maar iets aan sport gaat doen! Naar mijn mening hoeven deze nadelen niet zo’n grote rol te spelen als je je maar bewust bent van je sensitiviteit en je strategieën ontwikkelt om jezelf te beschermen tegen overstimulatie en stress tijdens de sportactiviteiten. Volgens mij is me dat onbewust goed gelukt.

High Sensation Seeker

Misschien is het feit dat ik ook een beetje High Sensation Seeker in me heb daarbij wel helpend. Het Crossfit komt daarbij tegemoet aan mijn behoefte aan uitdaging. Veel variatie in de oefeningen en benodigde vaardigheden. Maar ook grensverleggend en een beetje spannend. Waar jij als HSP wellicht overweldigd raakt door harde muziek, is het voor mij de stimulatie die ik nodig heb tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Op dat moment zijn ze helpend voor mij, waar de harde muziek van de kids thuis wel overweldiging bij mij kan veroorzaken.

 

Sporten werkt!

Wat ik ook merk is dat sporten voor mij een krachtige manier is om in verbinding te komen met mijn lichaam. Sporten biedt mij een gelegenheid om m’n lichaam te voelen, te ervaren en te waarderen op een manier die me helpt om in balans te blijven. Door beweging kan ik de spanning van de dag loslaten, stress verminderen en voel ik me lekker. Het voelt soms zelfs een soort van meditatief….  Crossfit helpt me om een diepe vorm van zelfbewustzijn en zelfacceptatie te bevorderen, waardoor ik me meer in balans voel met mezelf ende mensen om me heen. Het is ook zeer mindful. Door de focus die ik nodig heb op mijn ademhaling, spieren en de beweging van mijnn lichaam. Dit maakt dat mijn hoofd leeg is. Ik kan in het hier en nu blijven en dat geeft me een gevoel van innerlijke rust en kalmte. Door de Crossfit voel ik me fysiek en mentaal sterker. Volgens mij maakt het me veel veerkrachtiger, het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag en te dealen met moeilijke situaties.

Voordelen sporten

Van welke variant van HSP er bij jou ook sprake is, het maakt in zoverre niet uit, sporten is en blijft gezond. Ik zet de voordelen nog eens voor je op een rijtje:

1. Stressvermindering: Lichamelijke activiteit, zoals sporten, kan helpen bij het verminderen van stress en het loslaten van opgebouwde spanningen. Door te bewegen en actief te zijn, kunnen HSP's hun energie kanaliseren en zich ontspannen, wat kan helpen om overweldigende gevoelens te verminderen.

2. Emotionele regulatie: Sporten kan een positieve uitlaatklep bieden voor emoties. Het stelt HSP's in staat om op een gezonde manier met hun gevoelens om te gaan, zoals frustratie, angst of spanning, door deze te uiten via fysieke activiteit in plaats van ze binnen te houden.

3. Verbinding met het lichaam: Sporten stelt HSP's in staat om een diepere verbinding met hun lichaam te ervaren. Door bewust te zijn van hun ademhaling, spierspanning en beweging, kunnen ze meer in contact komen met hun fysieke sensaties en zich meer bewust worden van hun lichaam.

4. Verbeterde stemming: Lichamelijke activiteit staat bekend om het vrijkomen van endorfines, neurotransmitters die gevoelens van welzijn en geluk bevorderen. Door regelmatig te sporten, kunnen HSP's hun stemming verbeteren en zich meer ontspannen en tevreden voelen.

5. Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Het beoefenen van sport kan het zelfvertrouwen en zelfbeeld van HSP's vergroten. Door zichzelf uit te dagen en persoonlijke doelen te bereiken, kunnen ze een gevoel van voldoening en trots ervaren, wat hun zelfvertrouwen kan versterken.

6. Sociale verbinding: Sporten biedt de mogelijkheid om sociale verbindingen aan te gaan met anderen die dezelfde interesse delen. Voor HSP's kan dit een waardevolle kans zijn om ondersteunende relaties op te bouwen, nieuwe mensen te ontmoeten en zich verbonden te voelen met een gemeenschap.

7. Verbeterde gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een versterkt immuunsysteem, verbeterde cardiovasculaire gezondheid, en een verlaagd risico op chronische ziekten. Door actief te blijven, kunnen HSP's hun algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

 

Of jij van deze voordelen kunt profiteren hangt af van de keuzes die je maakt. Er zijn tal van sporten te bedenken die je kunt doen. Ga op onderzoek uit en vind de perfecte sport voor jou!

Voel je goed

Jezelf goed voelen is volgens mij werken, hard werken, continu werken. Om je goed te voelen zijn er een aantal pijlers van belang die je kan optimaliseren. Dit zijn: Het spirituele en de energie stromen in je lijf, je voeding, je beweging, ontspanning en je mindset. En natuurlijk haken deze alle vier in elkaar en gaat het een niet zonder het ander. Als holistisch energetisch coach kan ik je helpen om het spirituele, de energiestromen, ontspanning en je mindset te optimaliseren. Vanuit mijn ervaring en specialisatie in HSP geef ik de sessies zo vorm dat jij er als HSP heel goed mee vooruit kan. Wil je hier meer over weten, plan dan eens een vrijblijvend oriënterend gesprek in, Energy-talk genaamd.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.