De uitdaging van interne prikkels voor HSP

Gepubliceerd op 27 maart 2024 om 12:42

Deze week werd ik me weer eens bewust van de impact van interne prikkels voor HSP. Ik merkte het vooral aan mijn kinderen. Onze dochter had ontzettend last van haar menstruatie, onze zoon zat klem in zijn hoofd en onze jongste had last van groeipijnen. Voor alle drie was de ervaring enorm intens en overweldigend. Ze konden hun klachten ook niet van zich af zetten of relativeren of iets dergelijks. Dat herken ik ook bij mezelf als ik bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in mijn buik heb. Het beïnvloed mijn dagelijks functioneren, ik kan het maar moeilijk naast me neerleggen. Het is bekend dat als je hooggevoelig bent, je een lagere pijngrens hebt en een hogere pijnbeleving. Door je gevoeligheid pak je eerder pijnprikkels op en gaat je lijf en vaak je gedachten er al mee aan de slag. HSP'ers hebben vaak een verfijnd vermogen om subtiele nuances op te merken in hun eigen innerlijke wereld. Ze kunnen bijvoorbeeld zeer gevoelig zijn voor hun eigen emoties, stemmingen, lichamelijke sensaties en zelfs interne dialogen. Deze intense waarneming van interne prikkels kan leiden tot een dieper begrip van zichzelf, maar kan ook uitdagend zijn, vooral als het gaat om het omgaan met overweldigende emoties of stress.

De invloed van interne prikkels

Hoogsensitieve personen (HSP's) ervaren vaak een verhoogde gevoeligheid voor zowel interne als externe prikkels. Interne prikkels verwijzen naar stimuli die vanuit het lichaam zelf komen, zoals emoties, gedachten, fysieke sensaties, subtiele veranderingen in stemmingen en andere innerlijke ervaringen. Deze intense waarneming kan soms overweldigend zijn en het dagelijks functioneren beïnvloeden. Hier zijn een paar redenen waarom HSP's meer last kunnen hebben van interne prikkels:

  1. Diepgaande verwerking: HSP's hebben de neiging om informatie diepgaand te verwerken. Dit betekent dat zelfs kleine interne signalen intens kunnen worden ervaren, omdat ze zich meer bewust zijn van subtiele veranderingen in hun lichaam en geest.
  2. Emotionele intensiteit: HSP's ervaren vaak emoties op een dieper niveau en zijn gevoeliger voor stemmingsschommelingen. Dit kan betekenen dat zelfs normale emotionele reacties intenser worden ervaren, waardoor ze meer vatbaar zijn voor interne prikkels die voortkomen uit emotionele processen.
  3. Zintuiglijke gevoeligheid: HSP's hebben vaak een verhoogde zintuiglijke gevoeligheid, wat betekent dat ze fysieke sensaties zoals pijn, vermoeidheid of ongemak sterker kunnen ervaren. Deze interne fysieke prikkels kunnen hun algehele welzijn beïnvloeden en hen meer beïnvloeden dan niet-HSP's.

Zo ga je makkelijker om met interne prikkels

Om beter met interne prikkels en de intense waarneming om te gaan, kunnen HSP's verschillende strategieën gebruiken:

  1. Zelfbewustzijn ontwikkelen: Door zich bewust te worden van hun eigen interne prikkels, kunnen HSP's leren om ze te herkennen en te begrijpen. Dit bewustzijn stelt hen in staat om beter te begrijpen hoe ze ermee om moeten gaan en hun reacties beter te reguleren en te beheren.
  2. Mindfulness en meditatie: Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan HSP's helpen om meer in het moment te leven en om te gaan met interne prikkels op een meer kalme en geaarde manier. Deze oefeningen kunnen hen helpen om afstand te nemen van overweldigende gedachten en emoties. Ook kan het aanleren van andere ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of yoga helpen om stress te verminderen en de innerlijke rust te herstellen.
  3. Emotionele regulatiestrategieën: Het aanleren van technieken voor emotionele regulatie, zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en visualisatie, kan HSP's helpen om beter om te gaan met intense interne emoties en spanningen.
  4. Self-care routines: Het creëren van een regelmatige self-care routine, inclusief voldoende rust, slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanning, kan helpen om interne prikkels te verminderen en het algemene welzijn van HSP's te verbeteren. Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen om beter om te gaan met de intense prikkels.
  5. Grenzen stellen: Het is belangrijk voor HSP om hun grenzen te herkennen en te respecteren. Dit kan betekenen dat ze zichzelf toestemming geven om tijd alleen door te brengen om te herstellen van overstimulatie of om nee te zeggen tegen activiteiten die te veel energie kosten. Dit kan HSP's helpen om hun interne prikkels te verminderen en zichzelf te beschermen tegen overbelasting.
  6. Zoek ondersteuning: Het praten met vrienden, familie of een therapeut die begrip heeft voor hoogsensitiviteit kan enorm helpen. Het hebben van een ondersteunend netwerk kan HSP het gevoel geven dat ze niet alleen zijn en kan hen praktische tips bieden om beter om te gaan met hun gevoeligheid.
  7. Creatieve expressie: Veel HSP vinden troost en verlichting door middel van creatieve expressie, zoals schilderen, schrijven, muziek maken of andere artistieke activiteiten. Dit kan dienen als een uitlaatklep voor emoties en een manier om zichzelf te uiten.

Door deze strategieën te gebruiken, kunnen HSP's leren om op een gezonde manier met hun verhoogde gevoeligheid voor interne prikkels om te gaan en een betere balans te vinden in hun leven.

Hulp zoeken om weer balans te vinden

Een holistisch energetische therapeut kan iemand helpen om met deze prikkelgevoeligheid om te gaan en een balans te vinden in hun energieveld en welzijn.

Holistische energetische therapie richt zich vaak op het begrijpen en in balans brengen van de energetische aspecten van het individu, waaronder de chakra's, meridianen en het subtiele energiesysteem. Deze benadering kan helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het versterken van de veerkracht tegenover prikkels die overweldigend kunnen zijn voor hooggevoelige personen.

Als je zelf hooggevoelig bent en overweegt om hulp te zoeken bij een holistisch energetische therapeut, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gekwalificeerde en ervaren professional vindt die begrijpt hoe ze je kunnen ondersteunen bij het beheren van je HSP-kenmerken.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.