Als HSP kun je hoog vliegen, zo voorkom je het dal waarin je daarna terecht kunt komen.

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 09:20

Als Hooggevoelig Persoon (HSP) heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je emoties heftiger en intenser kunnen zijn dan die van anderen. Deze sterke emotionaliteit kan resulteren in hoge pieken van geluk, liefde en vreugde, maar ook diepe dalen van verdriet, angst en overweldiging. De hoge pieken bij HSP's kunnen voortkomen uit hun gevoeligheid voor schoonheid en emoties. Ze kunnen diep ontroerd raken door kunst, muziek, natuur en de liefde van mensen om hen heen. Ze kunnen intens genieten van kleine momenten en diepe verbindingen voelen met anderen. Echter, deze hoge pieken kunnen ook leiden tot over stimulatie en overweldiging. HSP's zijn vaak gevoeliger voor stress, negatieve emoties en overprikkeling. Dit kan leiden tot diepe dalen van verdriet, angst en uitputting. Het is belangrijk voor HSP's om goed voor zichzelf te zorgen en hun emotionele welzijn te beschermen. Dit kan onder andere door regelmatig rust en ontspanning te nemen, gezonde grenzen te stellen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het normaal is om hoge pieken en diepe dalen te ervaren, vooral als HSP. Het is een teken dat je diep verbonden bent met je emoties en de wereld om je heen. Door bewust te zijn van deze emoties en er op een gezonde manier mee om te gaan, kun je leren om te gaan met de ups en downs van het leven als HSP. In dit blog geef ik je veel tips om balans te creëren. Hierdoor wordt je leven stabieler, evenwichtiger en voorspelbaarder. Je zit bovendien lekkerder in je vel zonder de frustratie van dat het allemaal niet lukt of wil.

Hoge pieken, diepe dalen. Geregeld schetsen klanten in mijn praktijk dit beeld. Recent nog kon een man dit heel goed benoemen. Als hij lekker in zijn vel zit, kan hij de hele wereld aan, is hij super actief, geniet van veel activiteiten, werkt hij hard, is hij creatief etc. Echter dan in eens lukt het niet meer. Bekruipen allerlei negatieve emoties hem, betrekt hij alles in negatieve zin op zichzelf, wil het liefste wegkruipen, niets meer moeten, er komt ook niets meer uit zijn handen, voelt zich moe en lusteloos. Hij baalt hiervan. Hij kan het ook niet voorspellen. Als jij dit leest dan herken je dit misschien ook wel in meer of mindere mate bij jezelf.

 

Want daar heeft het mee te maken. Als HSP komt alles intens binnen. Ook kleine dingen. Hierdoor kunnen ogenschijnlijk kleine dingen je al diep raken. In de ogen van andere mensen stelt het niets voor. Maar jij als HSP ervaart het intens en het maakt je van steek, verward en volledig uitgeput. Zeker als je al eerder in je leven soortgelijke ervaringen hebt opgedaan. Dan haakt de nieuwe ervaring hier weer op aan en raakt steeds makkelijker getriggerd.

Ook ontstaan de dalen doordat je jezelf hebt overvraagd toen je aan het pieken was. Dat heeft te maken met de neiging tot pleasen, moeilijk nee kunnen zeggen, behoefte aan rust om je heen  wat leidt tot poetsen, hard werken. Je geeft veel negatieve energie uit, neemt geen tijd om op te laden en geeft geen positieve energie uit. Met positieve energie bedoel ik de energie die activiteiten je kosten welke je leuk vindt, hobby's. Ze kosten je niet alleen maar iets, ze leveren ook iets op. Negatieve energie geef je uit aan de "moet"-dingen. Jou accu raakt leeg als je alleen maar geeft en niet oplaad.

Meer balans

Wat kun je nu doen om meer in balans te komen. Om te zorgen dat je diepgaande verwerking je niet in de weg zit. Minder hoog te pieken, minder diep te hoeven gaan, maar vooral lekker leven. Ik geef je een aantal tips:

 

 • Heb begrip voor jezelf en je emoties.
 • Zorg voor haalbaarheid en leg de lat niet telkens hoger.
 • Leer loslaten, bv met behulp van holistische therapie
 • Goed is goed genoeg.
 • Leer nee zeggen.
 • Gun jezelf pauzes, waarin je even helemaal niets doet.
 • Weet waar je positieve energie van krijgt en zorg dat je dagelijks ruimte maakt voor deze ontspanning.
 • Realiseer je dat morgen weer een dag is.
 • Maak een planning voor je dag, overzichtelijk in een papieren agenda.
 • Laat oud zeer en hierdoor ontstane blokkades los met behulp van holistische therapie.
 • Zoek regelmatig een rustige, prikkelvrije omgeving op of creëer die zelf.  
 • Gun jezelf dat extra dutje dat je nodig hebt na een intense dag. 
 • Zoek de natuur op om nieuwe energie te krijgen. 
 • Zorg dat je goed in verbinding met je lichaam bent, dan kun je horen wat je nodig hebt.

Hoogsensitieve mensen lijken meer risico te lopen op een depressie of burn-out. Bovenstaande speelt hierbij een belangrijke rol. Maar hopelijk zie jij nu dat er veel manieren zijn om er zelf voor te zorgen dat je niet overbelast raakt. Het kan ook fijn zijn om met iemand in gesprek te gaan als je al enige overbelasting ervaart. Ik als holistisch energetisch therapeut/coach met HSP specialisatie kan jou hier zeker bij helpen. Heb je interesse plan dan via onderstaande button een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Mocht je het gevoel hebben dat dit niet voldoende is raadpleeg dan ook vooral je huisarts.

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.