Tips voor het branden van je edelsteenkaars

 

Een gedecoreerde kaars ziet er prachtig uit, maar heeft als nadeel dat hij nooit zo ver en egaal zal opbranden als een ‘gewone’ kaars. Ook vraagt de aanwezigheid van stenen en droogbloemen om extra aandacht voor een veilige branding. Daarom hebben ik de belangrijkste tips voor een veilige en goede branding voor je op een rijtje gezet.

Het belangrijkste is dat het lont niet in de verdrukking komt door de stenen en de droogbloemen. Wanneer dit gebeurt zal de kaars niet meer goed kunnen branden.

 

Let op de droogbloemen
Haal droogbloemen die bij het lont zitten royaal weg voordat je de kaars aansteekt, anders vatten ze vlam. Let ook tijdens het branden op de bloemen. Droogbloemen die zich verzamelen rondom het lont zorgen voor een te kleine vlam. Hierdoor zal alleen de was vlak rondom het lont smelten. Er ontstaat dan een soort kuiltje rondom de vlam, waarin de vlam uiteindelijk zal doven. Je kunt de droogbloemen met bijvoorbeeld een sateprikker wegduwen bij het lont.

 

Let op de edelstenen
Je kúnt de stenen tijdens het branden in de kaars laten zitten, maar houdt ze dan zo ver mogelijk weg bij het lont. Voor een optimale branding en de meeste branduren haal je de edelstenen uit de kaars. Na het doven van de kaars en het uitharden van de was kun je de stenen weer terug op de kaars zetten.

Het is voor de stenen niet goed als ze volledig ondergedompeld worden in de warme was. Let hier dus goed op als je ze in de kaars laat zitten. Sommige edelstenen zijn poreus en kunnen niet tegen de warmte en de was. 

Kies je ervoor de stenen te laten zitten dan betekent dit dat de kaars nooit het maximale aantal branduren zal halen, doordat de was niet optimaal kan smelten. Kaarsen waar de stenen niet uit zijn gehaald en die weinig branduren halen of problemen geven met de branding of de stenen zelf , kunnen niet worden gereclameerd.

 

Houd het lont kort
Knip het lont af op max 1 cm lengte. Zo wordt de vlam niet te groot en de kaars daardoor niet te heet. Zo gaat deze uren langer mee.

 

Laat de gehele bovenste laag smelten bij de eerste branding
Zo krijg je een gelijkmatig smeltende kaars en blijft er zo min mogelijk was aan de zijkant over.

 

Brand de kaars max 3 a 4 uur achter elkaar
Als je de kaars langer brandt dan komt er meer lont vrij, waardoor de was sneller smelt. De kaars korter per keer branden levert je aanzienlijk meer branduren op.

 

Brand de kaars in glas niet helemaal op
Doof de kaars wanneer deze een halve tot hele centimeter tot de bodem opgebrand is. Wanneer je de kaars verder laat opbranden kan de warmteontwikkeling het glas doen springen!

 

Houd het lont in het midden en rechtop
Als de vlam tegen het glas aankomt wordt dit heel erg heet, met kans op springen van het glas.

 

Zet de kaars niet op de tocht
Hierdoor zal hij niet mooi opbranden en aanzienlijk minder branduren hebben.

 

Schoonmaken van de edelstenen
Het makkelijkste gaat dit met een stukje keukenpapier. De stenen kunnen warm zijn! Wees voorzichtig met water en met agressieve schoonmaakmiddelen. Let in het bijzonder op met ruwe celestien. De onderkant van deze steen is poreus en zal bij aanraking met water oplossen. Daarom zit deze steen altijd zo goed als los op de kaars. Twijfel je over wat te doen? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Tot slot:
– Zet een kaars nooit in de buurt van gordijnen of brandbare materialen
– Zorg voor een stevige en vuurvaste ondergrond
– Verplaats de kaars niet tijdens het branden
– Laat een kaars nooit onbeheerd achter!

 

Door het volgen van deze tips haal je het maximale aantal (veilige) branduren uit de kaars. Maar realiseer je dat een gedecoreerde kaars nooit zo volledig en egaal zal opbranden als een niet-gedecoreerde kaars.

 

We wensen je veel veilige branduren van je kaars!