Geluk op z'n kop

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 06:02

Laatst leerde ik bij de yoga dat je lichaam bij een vooroverbuiging meer serotonine aanmaakt. Serotonine is een voel-je-goed-hormoon. De instructrice adviseerde dan ook om twee keer per dag in een voorover gebogen houding te gaan staan. Dus doʞ u’z do ʞnןǝꓨ! Ik ging me afvragen wat is geluk eigenlijk en hoe wordt je gelukkig?

 

Wat weten we al?

Tijdens eerder research ontdekte ik al dat zelfliefde en zelfacceptatie een belangrijke basis vormen voor geluk. In het blog: “Hou jij van jezelf?”  beschreef ik al hoe je ertoe komt om jezelf te accepteren en meer van jezelf te houden. Klik hier om het te lezen. Ook het thema van vorige week; “tevredenheid” blijkt  gelinkt met geluk. Als je tevreden bent dan voel je je automatisch gelukkiger. Lees het hier nog eens terug, om meer handvatten te krijgen voor een tevreden leven.

 

Waarom zouden we dat willen weten?

Maar is dat het werkelijk; liefde, acceptatie en tevredenheid over en voor jezelf? Ik ga opnieuw op onderzoek uit, want ik vind het belangrijk om te weten waar ik en ook jij gelukkig door wordt. Want dan kunnen we ook keuzes maken om er voor te zorgen dat we in de richting van het geluk gaan. Geluk is in mijn ogen duidelijk een keuze! Een paar jaar geleden leefde ik in de vooronderstelling dat het leven is wat het is, dat je het krijgt zoals het zich aandient en dat dat dus ook bepaald hoe je je voelt. Inmiddels heb ik geleerd dat het net iets genuanceerder ligt. Het leven kiest de muziek, maar jij bepaalt hoe je er op danst!

 

Op basis waarvan maak je keuzes?

Een van de uitgangspunten van keuzes die je maakt zijn je persoonlijke waarden en normen. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat hun waarden en normen zijn of kennen ze (nog) niet. Maar wat zijn waarden en normen eigenlijk?

Waarden zijn idealen en overtuigingen die een samenleving of groep nastreeft of nagestreefd zou moeten worden. Persoonlijke waarden zijn jouw drijfveren en liggen aan de basis van je karakter. Ze zijn ongrijpbaar maar maken wel duidelijk waar je voor staat en wat jou motiveert.

Normen zijn algemeen aanvaarde gedragsregels die ons richtlijnen geven hoe we met elkaar kunnen omgaan. Ze zijn sterk afhankelijk van je religie, sociale kring, cultuur en maatschappelijke achtergrond. Normen komen voort uit waarden.

Wat zijn jouw waarden?

Troost je je bent niet de enige die zich niet van zijn waarden bewust is. Dat was ik tot een jaar geleden ook niet. Toen ik herstelde van mij burn-out werd ik me pas bewust van het belang van mijn waarden; om ze te kennen en als leidraad te gebruiken. Wil je je waarden nu ontdekken, doe dan hier een oefening om tot je belangrijkste waarden op dit moment te komen. Op dit moment want je kernwaarden kunnen veranderen in de verschillende fasen van je leven. Daarnaast kunnen er ook nuanceverschillen zijn tussen bijvoorbeeld werk en privé. Datgene wat je op je werk belangrijk vindt kan privé niet of minder belangrijk voor je zijn en andersom.

 

Handel je naar jouw waarden?

Dat is vaak lastig te zeggen. Aan de hand van onderstaande tabel krijg je wellicht antwoord op deze vraag. Wat zijn de drijfveren van je handelen; je behoeften of je waarden. Kijk maar eens naar de voorbeelden die genoemd worden en kom tot de conclusie in welke kolom de meeste van jouw drijfveren genoemd worden.

 

Leef je je kernwaarden?

Nu je helderheid hebt over jouw kernwaarden en weet in hoeverre je er al naar handelt, kun je je vervolg stappen bepalen. Het is belangrijk om jezelf continue af te vragen welke acties of beslissingen dragen bij tot leven naar je kernwaarden. Bepaalde beslissingen of acties zullen je er juist verder vanaf brengen. Neem je huidige leven eens onder de loep, in hoeverre leef je je kernwaarden al. Als een van je kernwaarden bijvoorbeeld vrijheid is en in je werk heb je totaal geen vrijheid, dan sta je ver van die waarde af. Kun je je leven meer in lijn brengen met de kernwaarden die je zojuist benoemt hebt?

 

Gelukkig leven

Leven naar je kernwaarden brengt jou en jouw leven in harmonie en dat zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Je besteed je kostbare tijd aan datgene wat echt belangrijk voor je is en je verspilt je tijd niet. Door te handelen naar je waarden kom je los van slechte gewoontes en terugkerende, negatieve patronen. Doordat je nu je kernwaarden kent ontstaat er helderheid en focus, waardoor je goede beslissingen kan nemen en dito acties kan inzetten. Dit maakt dat je trouw bent en blijft aan jezelf. Bereik daarmee jouw hoogste potentieel en kies voor geluk!

 

 

Haalbaar?

Ook voor jou is een gelukkig leven haalbaar! Soms heb je wat meer handreikingen en tools nodig, soms is het lezen van zo’n blog voldoende. Bij welke categorie jij ook hoort, ik help je graag verder. Ik gun het jou van harte om ook gelukkig en energiek door het leven te gaan. Daarom biedt ik je een gratis Energy-talk-sessie aan. Tijdens deze zoom-call verhelderen we je verlangen en bekijken we op welke manier ik je kan helpen dit te bereiken. Meld je hier aan.

 

Energieke groet

Nicole

Energie-ik

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.