Hou jij van jezelf?

Gepubliceerd op 2 september 2020 om 04:53

Denk je wel eens na over deze vraag? Hoe komt het nu dat je wel of niet van jezelf houdt? En is dit dan bij een hoogsensitief persoon anders als bij andere mensen? Welke gevolgen heeft het als je niet van jezelf houdt en kun je daar dan verandering inbrengen? Ben jij hoogsensitief en worstel jij met de daarbij behorende karaktertrekken dan vind je in dit blog een aantal antwoorden die voor jou een positief effect gaan hebben. Jou als HSP in je kracht en energie helpen zetten.

 

Hoe ontstaat gebrek aan zelfliefde?

Ben jij hoogsensitief dan ben jij hoogst waarschijnlijk van nature vooral op anderen gericht, waardoor je jezelf wegcijfert of vergeet. Vaak speelt het een rol dat je in je jeugd niet dat gekregen hebt wat je nodig had, of dat er gebeurtenissen plaats vonden waardoor jij je afgewezen voelde en dat gevoel is flink bij je binnen gekomen. Dit is geen verwijt naar je ouders die je opgevoed hebben. Zij deden destijds wat zij vanuit hun kunnen en weten als beste betrachten.

Later in je leven ga je dat dan een soort van overcompenseren en juist heel goed voor anderen zorgen. Als je met mensen te maken krijgt die daarin een tegenpool van jou zijn, die dus vooral of alleen aan zichzelf denken, dan zal het mechanisme van voor anderen zorgen bij jou nog eens extra getriggerd worden.

Je stelt je dienstbaar op naar je omgeving, wat uiteindelijk ten koste van jezelf gaat. En naarmate de situatie langer zo is, is het meer een gewoonte en ben je je er niet meer zo van bewust dat er een andere, negatieve situatie is ontstaan. Het is er op een natuurlijke manier ingeslopen omdat HSP zich zo makkelijk aan andere personen en situaties aanpassen. Zonder nog te weten wie zij zelf zijn. Geldt dit ook voor jou?

Positieve kant

Het heeft ook een positieve kant dat jij zo onvoorwaardelijk voor anderen klaar staat. Het zal je heel veel waardering opleveren, want jij bent toch die collega die altijd wel wil helpen om de opdracht af te krijgen. Jij bent toch de moeder die altijd wel naar de sportclub kan rijden. Mensen zijn je dankbaar, geven je complimenten.

 

Zelfacceptatie

Wat aan zelfliefde raakt is zelfacceptatie, het ligt in elkaars verlengde. Doordat je in de loop van je leven steeds meer last hebt gekregen van de prachtige eigenschappen die bij hoog sensitiviteit horen ben je deze en misschien ook jezelf steeds minder gaan accepteren. Als ik zelfacceptatie opzoek in het woorden boek dan vindt ik deze betekenis: “met jezelf op een vriendschappelijke basis door het leven gaan”. Ben jij je eigen vriendin?

 

Toekomst

Als je niet van jezelf houdt en jezelf niet accepteert blijf je in de neerwaartse spiraal van negativiteit en overprikkeling, wat uiteindelijk tot een burn-out kan lijden. Je hersenen blijven je negativiteiten vertellen die zij opgeslagen hebben omdat dit in het verleden tegen je verteld is, je dit door opvoeding, traumatische ervaringen of zelfs karma uit vorige levens hebt meegekregen. Ook liggen er negatieve overtuigingen aan ten grondslag die jij voor jezelf creëert. Je kan er natuurlijk voor kiezen om naar deze input te luisteren. Maar realiseer je dat die kritische stem hersenspinsels zijn, geformuleerd door jou ego. Het is niet wie jij echt bent, jij bent niet jouw gedachten! Je hoeft het dus ook niet te geloven. Om van jezelf te leren houden is het heel belangrijk je hier bewust van te zijn.

 

Je beste vriendin

Als je tegen een vriendin praat die zich niet lekker voelt of iets heeft meegemaakt, dan praat je vanuit je hart , vanuit je ziel. Het zijn dan heel andere woorden die je gebruikt. Liefdevol, positief, steunend. Kijk ook op die manier naar jezelf, positief realistisch. Kijk alsof je naar een vriendin kijkt. Zeg tegen jezelf, ja ach dat is balen maar morgen is er een nieuwe dag. Durf soms te lachen om jezelf als iets even niet goed gaat en snap dat het leven niet altijd alleen maar makkelijk is. Tegen anderen zul je ook zeggen dat ze van hun fouten leren en dat dat juist de bedoeling en de waarde van het leven is. Dé manier om te groeien.

 

Ben je eigen beste vriendin.

Zoektocht

Op zoek naar geluk en je prettig voelen, zoek je vaak buiten jezelf. In je werk, je kinderen, je relatie of in materiële zaken. Het geluksgevoel dat dit oplevert is slechts van korte duur. Om echt het diepe, innerlijke geluk te voelen moet je diep in jezelf gaan. Dan hoef je niet meer te zoeken dan is het er al. Wie ben jij? Met je krachten en tekortkomingen. Hier ligt een belangrijke sleutel. Accepteer jezelf in zijn totaliteit. Niemand is perfect en hoeft dat te zijn. Het leven is een leerschool. Als je jezelf accepteert zul je de rust vinden om jezelf te zijn.

 

Hoe doe je dat dan?

Een belangrijke stap is die zelfacceptatie. Je hebt geen goedkeuring van anderen nodig. Ga het proces aan om jezelf te accepteren in je hele Zijn, met je kwaliteiten, maar ook je valkuilen, menselijke gebreken, uitdagingen en onvolkomenheden. Ben daarin geduldig met je zelf. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt. Stop dus vanaf dit moment met jezelf bekritiseren en vergelijken met anderen.

“A flower doesn’t think of competing with the next flower, it just blooms”

Kijk eens naar jezelf, je bent een mooi mens! Je bent uniek, je bent onschuldig, je bent prefect jou, je bent prachtig! Ben hier tevreden mee en dankbaar voor. Kijk eens naar je zelf in een spiegel. Schenk jezelf een glimlach en zeg vol overtuiging “Ik houd van mezelf, ik ben goed zoals ik ben”. Herhaal dit meermaals per dag, telkens als je voorbij ergens een weerspiegeling van jezelf ziet.

Louise Hay schreef een mooie affirmatie in haar boek “Je kunt je leven helen”. Deze helpt je een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, waardoor je geen behoefte meer hebt aan het uitstellen van je geluk. Je vormt je eigen geluk. Begin dagelijks de dag met het 2-3x hardop herhalen van deze affirmatie,

“Ik ben bereid de behoefte aan me minderwaardig voelen los te laten.

Ik ben het allerbeste waard en ik sta mezelf nu liefdevol toe om te ontvangen.”

 

zelfliefde en zelfacceptatie

Kies voor liefde

Je hebt een keuze. Zie je zelf als een mooie blauwe hemel, je gedachten zijn wolken, die komen en gaan. Jij, je ziel blijft. Je kunt leren om op de pauze knop van je oordelende, negatieve gedachten te drukken en ze vervangen met liefdevolle gedachten. Elk moment van de dag kan je even stoppen en je afvragen: “Is dit echt mijn waarheid? Wat zou liefde zeggen op dit moment?” Als je kiest voor liefde, dan kies je voor wie jij werkelijk bent. Je komt dan in een positieve energie terecht, die je hoger en hoger zal tillen. Deze shift vraagt oefenen en tijd van je.

Als je écht van jezelf houdt dan pas kun je ook onvoorwaardelijk van de ander houden en er voor de volle 100% voor diegene zijn.

 

Meditatie

Tijdens een meditatie neem je de tijd om met je innerlijke zelf af te stemmen. Te ervaren wat er speelt, welke gevoelens je hebt. Dit hoeft niet weg geduwd te worden. Het krijgt de aandacht die het verdient of het nu positief of negatief is. Je voelt acceptatie en compassie voor alles. Je ego verdwijnt. Hierdoor krijg je meer innerlijke rust en balans. Ook je energie zal naar een hoger trillingsniveau gaan, waardoor het alle positiviteit in zich krijgt die je nodig hebt.  

 

Leef naar jouw waarden

Een waarde is een voorkeur die je hebt met betrekking tot doeleinden of gedragspatronen. Deze ontstaan in de loop van je leven door onder ander je opvoeding en datgene wat je meemaakt. Het is belangrijk om uit te vinden wat jouw waarden zijn en in hoe verre je in het spoor van deze waarden leeft. Klik hier om de oefening “leef naar je waarden” te doen, waardoor jij hier meer zicht op kunt krijgen. Jouw waarden zijn je motivatie voor de dingen die je doet en de keuzes die je maakt, dit doe je uit zelfliefde. Ze zorgen voor meer flow en tevredenheid. Je kunt ze zien als jouw kompas in het leven, een richtingaanwijzer op jouw levenspad.

Zodra jij jouw persoonlijke waarden weet, weet je ook wat jou de meeste vreugde en bevrediging in je leven geeft. Je kunt dan beginnen om deze, dagelijks, in je leven en beslissingen te integreren.

 

Nu is het aan jou!

Ga met bovenstaande adviezen aan de slag. Het is een tipje van de sluier van manieren waarop je meer zelfliefde en zelfacceptatie kunt ontwikkelen. Door met enkele oefeningen te starten, zet je de opwaartse spiraal in werking en zul je direct de vruchten van je acties gaan plukken.
Heb je er behoefte aan om over jou proces van gedachte te wisselen. Dat kan! Vraag hier een GRATIS Energy-talk-sessie met me aan.

Tevens kun je mijn e-book downloaden met nog meer praktische adviezen voor meer energie en positiviteit in je leven.

 

Ik wens je veel zelfliefde en zelfacceptatie toe.

Warme groet,

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.