Ben je tevreden? Ook in Coronatijden? Met 9 eenvoudige tips.

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 05:56

Hoe sta jij in het leven, tevreden of ontevreden en wordt dat nu beïnvloed door de coronamaatregelen? Wat is tevredenheid eigenlijk? Tevredenheid is “een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is”, volgens Wikipedia. Dat klinkt als de ideale situatie waarin je niets meer te wensen hebt. Hoe klinkt dat? Rustig?

 

Toekomstdromen

Leef je veel in het verleden of de toekomst en ben je met je gedachten weinig in het nu. Met name in je toekomstdromen stel je de dingen vaak anders, beter en mooier, voor. Je wenst bijvoorbeeld in de toekomst een groter huis, een betere baan of een partner die je beter begrijpt. Het gras is altijd groener bij de buren…… Er zijn zo heel veel dingen op te noemen waar je tevreden of ontevreden over kunt zijn. En of je tevreden of ontevreden bent hangt veelal af van je levensstandaard. Die is in westerse landen heel anders, als in derde wereld landen.

 

Jij

Tot noch toe hebben we het vooral over tevreden zijn over materialistische dingen gehad. Maar hoe tevreden ben je over jezelf? Wat denk je als je in de spiegel kijkt? Wat vindt je van jouw karakter? Hoe kijk je aan tegen je mogelijkheden? Ik denk dat dit de belangrijkste factor is voor een gelukkig leven. Want als je niet tevreden bent met jezelf, zal je ook niet tevreden en gelukkig in je leven zijn en ervan kunnen genieten.

 

Wanneer kun je tevreden zijn?

Je vraagt je af of dit het nu is. Je voelt je ontevreden en misschien zelfs ongelukkig. Je komt in actie om verandering in je situatie te creëren. Maar als je dan je gewenst situatie bereikt hebt, ben je dan tevreden? Waarschijnlijk van korte duur. Het is bijvoorbeeld heerlijk om mooie nieuwe kleding te kopen, want datgene wat in je kast hangt is gedateerd of heb je al zo vaak gedragen. Je hebt je verheugd op een dagje shoppen en bent blij met je aankopen. Je voelt je tevreden, echt happy. Hoe lang behoud je dat tevreden gevoel? Het is vaak van korte duur. Er vormt zich weer een nieuw verlangen of er is iets wat nog “niet klopt”. Wanneer ontstaat dat geluk, die tevredenheid dan? In de toekomst?

 

 

Een wereld vol mogelijkheden

In de huidige tijd lijkt ook alles mogelijk. Vaak is er ook een omgeving die je daarin stimuleert. Ga op zoek naar die andere baan, online winkelen, volg je dromen, streef doelen na! In de westerse wereld heerst de opvatting dat je iets van je leven moet maken. Die onbegrensde mogelijkheden brengen echter ook keuzestress met zich mee, die toenemende onrust en ontevredenheid veroorzaakt. Het lijkt soms of we ons geluk van materiele zaken af laten hangen. Je vergeet te kijken naar wat er nu al is, dat zeker de moeite waard is. Het is misschien (nog) niet perfect, maar wanneer is het dat wel? Perfectie bestaat niet. Perfectie nastreven is een obstakel.

 

 

Coronamaatregelen

Je bent steeds verder af komen te staan van wat echt belangrijk is; datgene wat er al is. Je kunt niet genieten van wat je al heb. In deze tijd, waarin corona een belangrijk item is, wordt je ingeperkt in datgene wat je kan en mag. Raak je misschien nog veder weg van datgene wat je echt belangrijk vindt. Of lijkt datgene waar je naar streeft niet meer haalbaar. Je moet een stap terug doen. Je voelt je beperkt in je mogelijkheden. Waardoor je ontevreden gevoel toeneemt. Het is dan ook soms makkelijker om aan dat zwaarmoedige gevoel toe te geven. De aandacht die het negatieve daardoor ontvangt, maakt het alleen maar groter en zwaarder.

 

Wat is er nodig om meer tevreden te zijn?

Je hoeft tevredenheid en geluk niet uit te stellen. Door anders, vanuit een ander perspectief, naar jezelf en je leven te kijken verandert er veel. Realiseer je dat het niet haalbaar is om alles perfect te hebben. Kijk maar eens terug telkens als je dacht tevreden te kunnen zijn omdat je doel bereikt was, bleek die tevredenheid uit te blijven. Plaats te maken voor iets nieuws om na te streven. Tevreden zijn is een kunst die je kunt leren. Probeer je behoeften niet direct te bevredigen. Kijk eerst eens wat er al is en waardeer dat. Daarmee hoef je tevredenheid dus niet uit te stellen, je kunt het NU al zijn!

 

Niets te wensen?

Mag je dan niets te wensen hebben? Geen doelen meer om na te streven? Dat is toch stilstand! Jazeker wel. Het is belangrijk om een balans te vinden. Vraag jezelf af waarom je iets wilt. Wat levert het je op? Zorg ervoor dat datgene wat je wilt veranderen realistisch is. Werk met zachtheid aan je doelen, in kleine haalbare stappen.  Ondertussen heb je oog voor datgene wat je al hebt en voor de stappen die je zet. Je bent dankbaar voor wat er al is. Een doel wordt daarmee geen eindpunt, maar de eerste stappen op een weg, waar je al geniet van het uitzicht. Dat geldt ook in deze Coronatijd. Tuurlijk willen we met zijn allen dat het snel over is, zodat het gevaar voor mensen levens geweken is. Zodat wij weer van onze vrijheid kunnen genieten. Maar vergeet niet dat er NU al heel veel kleine dingen zijn waar je je blik op kunt richten. Ik geniet op dit moment van de stilte omdat iedereen nog slaapt. Geniet van je ontbijt, proef elke hap intens. Waardeer die ene lieve vriendin nog een beetje extra. Heb oog voor de zon die op de herfstbladeren schijnt.

 

 

Wat levert tevredenheid op?

Tevredenheid en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mensen die tevreden zijn lachen vaak veel, zijn positief en gemotiveerd, zijn rustiger, besparen geld en hebben veel energie! Wil jij dat ook?

 • Kijk dan niet naar het verleden of de toekomst.
 • Probeer te denken “goed is goed genoeg”.
 • Volg je gevoel.
 • Laat negativiteit, in al zijn vormen, links liggen.
 • Vergelijk jezelf niet met anderen.
 • En boven alles: gun het jezelf om gelukkig te zijn!

 

 

Tips om jezelf tevreden en gelukkig te voelen

Jij kunt NU de keuze maken om tevreden te zijn. Echt waar zo makkelijk is het. En je zult je direct zoveel fijner voelen! De kwaliteit van je leven verbeterd aanzienlijk. Tevredenheid is dus niet iets wat er is, maar iets wat je doet. Het ontstaat niet vanzelf, je moet er actief aan werken.  Ik zal je daartoe enkele tips geven:

 • Accepteer jezelf zoals je bent. Met al je imperfecties, omarm deze. Je mag er zijn. Hou van jezelf!
 • Ga ontevredenheidsprikkels uit de weg. Denk hierbij aan de reclamefolders in je brievenbus of alle leuke dingen die andere mensen posten op social media vanuit hun ogenschijnlijk perfecte leventje.
 • Als je je ontevreden voelt over iets, kom in actie of accepteer het. Je bent bijvoorbeeld ontevreden over je baan. Maak een keuze: of je gaat actief solliciteren of je accepteert dat wat er is en laat het los.
 • Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Besef hoeveel er al goed is. Door datgene in de spotlight te zetten waar je dankbaar voor bent, vergroot je het.
 • Waardeer jezelf voor wie jij bent. Praat aardig tegen jezelf.
 • Leef zoveel mogelijk in het NU, ben je van zoveel mogelijk bewust. Kijk eens om je heen, wat zie je, wat voel je, wat ruik je?
 • Investeer niet in spullen, maar in belevenissen.
 • Maak een realistische planning voor je doelen en vergeet niet om onderweg al te genieten.
 • Meditatie en tot rust komen in jezelf zorgen er voor dat je in de basis meer tevreden bent.

Wil jij ook graag een meer tevreden, energiek en rustig leven? Ga met deze tips aan de slag. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem hier contact op voor een Energy-talk-sessie en we bekijken samen hoe ik je kan ondersteunen.

 

Energieke groet

Nicole

Energie-ik

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.