Master your energy, deel 4

Gepubliceerd op 27 april 2021 om 18:43

Is jouw glas half leef of half vol?

Een nieuw deel in deze reeks ligt voor je klaar. Naast balans tussen energienemers en energie gevers, een energieke start van de dag en voeding, is ook je mindset van invloed op je energie. Misschien denk je nu dat het een vast staand gegeven is hoe je denkt en naar jezelf kijkt. Toch is je brein ook op dit vlak kneedbaar en maakbaar. En daarin neem ik je graag mee. Welke manier van denken helpt je naar een energiek leven en hoe ga je zo denken!?

 

Vaste of groeimindset?

In een eerdere blog ging ik al dieper op mindset in. Hier kun je dit blog "Oei ik groei" teruglezen. Iedereen heeft zijn leven lang groeimogelijkheden. Er is één heel belangrijke karaktereigenschap in dit verhaal: Mindset; dit is de manier waarop je denkt en de reden waarom je op een bepaalde manier handelt en de mate waarin je gelooft dat je talenten en vaardigheden vast staan. Carol Dweck, professor in de Psychologie, ontdekte dat er twee mindsets zijn: de groeimindset en de vaste mindset. Iedereen heeft beide mindsets in zich, maar meestal is een van de twee sterker ontwikkeld. Dat heeft onder andere met je opvoeding en je karakter te maken.

 

Mindset en brein

Je mindset en je brein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je brein is plastisch, dit betekent dat je gewoon nieuwe dingen kunt leren. Je kunt je kwaliteiten, je capaciteiten en je talenten verder laten groeien. Als je dit gelooft en dit vertrouwen hebt, heb je dus een groeimindset. Het kan ook zijn dat je denkt: Ik ben wie ik ben, het is wat het is, je hebt het of je hebt het niet. Dan heb je een vaste mindset. Het kan zijn dat je je dit in de loop der jaren door je ervaringen en je opvoeding eigen hebt gemaakt. Dit kan je belemmeren in het zetten van stappen in je leven.

 

 

Een krachtige positieve mindset

Je mindset is alles. Je denkwijze is bepalend voor hoe je situaties ervaart, hoe je je voelt en hoe je dagelijks handels. Je leven veranderen lukt niet met een fixed mindset. Een groeimindset is een basisvoorwaarde om meer uit je leven te halen en je dromen te realiseren. Je gelukkig en energiek voelen is het fijnste dat er is. Het aanwennen van een positieve mindset heeft een grote invloed op mijn leven gehad. Ik kon op die manier een gelukkig en energiek leven creëren. Het is een keuze hoe je in je leven staat. 40% van hoe gelukkig en positief je in het leven staat wordt bepaald door mindset. Hierin helpt het sociale vergelijken met anderen niet.  

Bewustwording

Zoals zo vaak begint deze verandering met bewustwording. Hoe denk, voel en doe ik nu. Welke belemmerende gedachtes heb ik? Waarover maak ik me druk? Waarover en wanneer klaag ik? Ben hier alert op door hier bewust bij stil te staan. Maar stel jezelf ook vragen over de achtergrond; Waarom wind ik me hier zo over op? Wat zit er werkelijk achter? Hoe kan ik dit nu loslaten? Wat heb ik daarvoor nodig?

Wanneer je jezelf los weet te maken van deze manier van denken, kun je opeens dingen, kansen, anderen mensen en jezelf op een andere manier gaan zien. Op een positieve manier die er altijd al was, maar die je toen niet kon zien. Lees het blog over "Beperkende gedachten er nog eens over.

 

Positiviteit

Is jouw glas half leeg of half vol? Denk je in mogelijkheden of onmogelijkheden? Belicht eens je sterke kanten en positieve eigenschappen om zo je fysieke en mentale welbevinden te versterken. Ik herinner me nog goed dat ik me altijd aan mezelf stoorde tijdens een vergadering. Ik had bewondering voor mensen die heel ad-rem kunnen reageren; direct een vraag, een reactie een mening. Ik heb daar tijd voor nodig. Ik voelde me een watje op dat vlak, een slome slak. Wat hebben ze daar nu aan? Inmiddels weet ik dat ik heel sensitief ben en hoe mijn brein dus werkt. Het heeft een diepe en intense verwerking. Dat betekent dat mijn brein in zo’n vergadering op volle toeren aan het werk is.  En dat betekent misschien ook dat mijn reacties en vragen pas later komen. Maar het betekent vooral dat deze heel doordacht en weloverwogen zijn. Dat men er echt iets aan heeft en er waarde aan hecht. En inmiddels doe ik dat zelf ook. Mijn mening telt ook, ook al komt die misschien iets later. En misschien gaat het spreekwoord veel geblaat en weinig wol hier wel op.

 

Invalshoek

Zo zie je maar weer dat de invalshoek van waaruit je een gegeven bekijkt heel veel uitmaakt.  Waar je op focust wordt als waarheid in je brein opgeslagen en dit wordt je realiteit! Zo ook in mijn voorbeeld, maar het maakt dus heel veel uit voor hoe je jezelf voelt en waardeert. En onze hersenen helpen daar niet echt in mee. Ze zijn van nature gericht op het negatieve.. Het was in de oertijd nodig om alert te zijn op gevaar, om zo te overleven. En zo werken onze hersen nog steeds. Je moet er voor  werken om een positieve mindset aan te wennen en bewust je focus hiernaar verleggen.

 

Being in control

Probeer in je hersenen een fijne plek te creëren met dito gedachten. Jij hebt controle over je brein en bent er verantwoordelijk voor. Het leven is beslist niet altijd leuk. “Je kunt niet de muziek kiezen die het leen voor je speelt, maar je bepaalt wel hoe je er op dans.” Dat is de magie van positieve mindset! En hoe creëer je die fijne plek dan? Bewust positieve gedachtes creëren doe je met een dankbaarheidsoefening. Op deze manier ga je steeds meer open staan voor de grote en kleine geluksmomenten in je leven war je eerst niet bij stil stond. Je maakt voel-je-goed-hormonen aan die als een beloning werken. Op deze manier leer je je brein een nieuwe manier van denken aan en zal dit steeds meer vanzelf gaan.

 

Dankbaarheid

Dat was ook een van de eerste opdrachten die ik van de POH kreeg toen ik bij haar kwam toen ik burn-out was. In het begin heel lastig. Ik moest er echt voor gaan zitten en nadenken. Wat was er nu positief aan mijn dag? Waar werk ik blij van vandaag? Met pijn en moeite kon ik drie dingen opschrijven. Maar gaande weg ging het steeds makkelijker! Een teken dat ik mijn mindset aan het ombuigen was. Trouwens ik doe de oefening nog steeds elke avond om die positieve mindset te voeden. En als je dan terug denkt aan al het fijne van de afgelopen dag dan voel je die energie stromen, op een hogere en hogere trillingsfrequentie! Mijn mindset veranderen naar een dagelijkse staat van dankbaarheid was namelijk een van de meest levensveranderende dingen die ik destijds deed.

 

Off-day

Een slechte dag hoort er nu eenmaal bij. Het leert je ook iets, namelijk waarderen, relativeren en reflecteren. Tegen een slechte dag ingaan en maar doorstomen, zal het alleen maar verslechteren. Je kunt wel leren deze dagen op een andere manier te benaderen. Accepteren dat het is wat het is helpt al.

  • Ontdek van welke energiebronnen jij gelukkig wordt , waar je blij van wordt en plezier aan beleeft.
  • Maak ruimte voor jezelf, want dit is het medicijn.
  • Stel je verwachtingen wat bij, eis op zo’n dag minder van jezelf.

Accepteer en laat los. Morgen schijnt de zon weer!

 


Energy-talk-sessie

Zie je het even niet meer zitten, omdat je zo moe, prikkelbaar, angstig, vergeetachtig of besluiteloos bent?

Ga je misschien zelfs wel richting burn-out?

Of heb je al stappen gezet om meer energie te krijgen, maar weet je even niet hoe verder?

Jij verdient het ook om je beter te voelen en je verdient het nu!


When you focus on the goods, the goods gets better – Merel Teunis

 

Smile

Wat mij naast dankbaar zijn heeft geholpen is te leren om om mezelf te lachen. Vrolijkheid, plezier en lachen zijn vormen van hoge energie. Op het moment dat er iets gebeurd waar ik eigenlijk niet blij van wordt, kan ik boos op mezelf worden of teleurgesteld of verdrietig. Dit zijn echter emoties van lage energie en zullen een flinke stempel drukken op de komende uren misschien wel. Lachen vermindert het niveau van stresshormonen die energie kosten en vermeerdert hormonen die juist energie geven. Van een flinke lachbui knapt vrijwel iedereen op. Het lukt me natuurlijk niet in elke situatie om zo hard te lachen. Maar het helpt al om te glimlachen of om jezelf toe te spreken in de trant van “grappig dat je dit doet of dat dit gebeurd”.

 

Talk to your self

Tevens ontdekte ik dat bepaalde uitspraken mijn energie doen stromen. Ik wordt er blij van, als vanzelf ontstaat er een kriebeltje in mijn buik. Teksten of spreuken kunnen je motiveren of een oppepper geven. Je wordt wat je denkt en wat je voelt is wat je doet. “Inspire” en “Voor positiviteit” zijn enkele websites met tal van mooie quotes. Ik zelf gebruik momenteel deze:

  • “Hoe wordt het nog beter als dit?” Deze quote gebruik ik te pas en te onpas, als het al goed is, maar ook als er nog iets te halen valt.
  • In de ochtend gebruik ik: “A new day, a new life. Everything is possible!”
  • En in bed, voordat ik ga slapen zeg ik deze zinnen op: “A day in a life is over. I did the best I could. Whatever will happen, the sky will still be there and the sun will still shine.”

Maar wellicht komt er weer een andere quote op mijn pad die me raakt en waardoor mijn energie gaat stromen en dan pas ik het aan, als dat zo voelt.

 

Master your mindset is master your energy

 

Ik hoop je op deze manier weer een aantal energieke ideeën aan de hand gedaan te hebben. Bovenal ben ik heel benieuwd welke eerste stap je gaat zetten in het sturen van je mindset naar een meer energieke mindset. Laat je het me weten in de reacties onder dit blog?

 

Energiek groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Mieke Verbeke
3 jaar geleden

Nicole, je bent een prachtmens. Al die goede raad, daar kan ik me helemaal in terugvinden. Het doet goed het te lezen. Het voelt ook heel goed. Het voelt alsof ik goed bezig ben. Jij raakt gewoon die gevoelige snaar. Jij doet me groeien. Dank je wel!