Beperkende gedachten

Gepubliceerd op 9 september 2020 om 04:50

Het idee voor dit blog ontstond toen ik vorige week bedacht dat het ook leuk is om wekelijks een Facebook-live te doen. Daarop ontstond er in mijn lijf een hele discussie met allerlei argumenten voor en tegen. Ik vroeg me af wat er dan toch eigenlijk gebeurd op zo'n moment. Deze informatie deel ik graag met je. Ik ga er vanuit dat jij  dit gevoel herkent. Niet weten wat te doen, welke keuze te maken. Niet weten waar het gevoel of je reactie vandaan komt. Doordat je hoogsensitief bent ervaar je dit nog eens veel intenser en zul je geneigd zijn om vooral vanuit het gevoel van de ander te denken. Dat maakt het nog complexer.

 

Wat er gebeurde

Hier sta ik dan, onwennig, gespannen. Het is allemaal nieuw. Ik ben wel een paar keer kort op FB live geweest. Maar ja dat was maar kort en niet zozeer inhoudelijk als wat ik nu van plan ben. Ow jee als ik de boodschap maar over kan brengen. Wat zullen de Fb-gebruikers wel niet denken. Voeg ik iets toe? Vertoon ik geen rare trekjes in mijn gezicht.

Ja dit soort gedachten had ik over deze FB-live! Allemaal gedachten die me klein en onzeker maken. En toch wil ik het doen, want ik heb iets te vertellen, ik heb iets te bieden. Er ontstaat een soort van innerlijk conflict tussen twee stemmetjes. Het lijken wel het engeltje en het duiveltje die op mijn schouders zitten en samen discussiëren, alsof ik niets in te brengen heb.

Welk stemmetje volg ik dan? Laat ik me onderuithalen of ben ik sterk genoeg om het negatieve te weerstaan? Je ziet me hier staan en weet dus wat het is geworden. Maar of dat lukt is afhankelijk van een aantal factoren, daar kom ik zo op terug.

Hoe wordt gedrag gestuurd?

Wat hier gebeurt is eigenlijk een vaststaand principe op basis waarvan wij allemaal functioneren. We handelen altijd vanuit een bepaalde gedachte. Die gedachte leidt altijd weer tot een bepaald gevoel en dat gevoel leidt tot een bepaald gedrag. Dit wordt in de psychologie het 3-G-schema genoemd.

Tussen een situatie die je meemaakt en het gevoel dat je ervan krijgt of jouw reactie erop, zitten dus altijd een of meerdere gedachten. Soms lijkt het alsof dat niet zo is, maar dat is omdat onze gedachten zo ontzettend snel en automatisch gaan. Vaak beredeneerd vanuit alles wat we tot op dat moment hebben meegemaakt, dus de invloed van opvoeding, omgeving en overtuigingen. Jij als hoogsensitief persoon bekijkt elke situatie ook vanuit een breed perspectief. Je zult dus een veelheid aan aspecten meenemen in je gedachten en afwegingen.

Je denkt die gedachten dus niet altijd bewust, vaak juist onbewust, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Een van je kinderen gooit een beker melk om. Direct reageer je en lijkt het alsof er daartussenin niets gebeurd is. Als of je van situatie naar gedrag schoot. Maar wanneer je het terug gaat voeren naar vragen als “wat voelde ik nu eigenlijk?” en “hoe kwam dat nu?” zie je dat er meer emoties tussen zitten.

Kortom: jouw gedrag wordt altijd aangestuurd door jou. Door jouw gevoel maar daarvoor nog door je gedachten.

 

Ter illustratie mijn situatie:

Situatie:

Het idee ontstaat dat ik wekelijks een FB live ga doen.

 

Gedachten:

Kan ik de boodschap wel overbrengen?

Wat zal men wel niet denken?

Hoe zie ik eruit op video/live

 • Een gedachte is iets hoe jij ergens over denkt.
 • Gedachten komen automatisch in je op.

 

Emotie:

Twijfel, onzekerheid, angst

 • een gevoel voel je met je lichaam
 • de primaire gevoelens zijn: blij, boos, verdriet en angst
 • niet iedereen voelt bij een gebeurtenis hetzelfde, iedereen is anders

 

Gedrag:

En daar stond ik dus toch maar mooi die Fb-live te doen…….

 • gedrag is wat je doet, wat je laat zien
 • gedrag is zeer persoonlijk en bij iedereen anders
 • gedrag komt voort uit hoe jij je voelt

 

Negatief of positief

Mensen met negatieve gedachten gaan heel anders om met bepaalde situaties dan personen met stimulerende gedachten. Niemand is perfect en we hebben allemaal wel eens verkeerde of onhandige keuzes gemaakt in ons leven. Hoe het uitpakt, dat weet je pas achteraf.

 

Elke dag kom je voor allerlei allerlei uitdagingen te staan die om een reactie vragen. Iedere keer zou je er bewust bij stil kunnen staan hoe je op die uitdaging gaat reageren. Doe je dit op de 'slachtoffer manier' of kies je de situatie aan te pakken als een schepper.

 

Denken vanuit zware energie

Vanuit zware energie denk je negatief en in problemen. De oorzaak van die problemen ligt buiten je zelf, het is de schuld van anderen. Je ervaart daardoor vaak ook een gevoel van onmacht, nutteloosheid en minderwaardigheid. Je voelt je slachtoffer.

Door de manier waarop je als een slachtoffer naar de wereld kijkt, die je overkomt, ontstaan allerlei belemmerende gedachten en moet je aan veel eisen (van jezelf) voldoen. “Ik moet het goed of snel doen, ik ben het niet waard, dat heeft toch niemand voor mij over, moet ik die melk weer opruimen”, zijn daar voorbeelden van.

Die gedachtes leiden tot steeds groter wordende negatieve gevoelens met daarbij angst en boosheid.

In die negatieve spiraal leidt dit tot passief en ineffectief gedrag.

 

Om te kunnen veranderen dien je bij jezelf te rade te gaan, jij hebt zelf de sleutel in handen. De sleutel helpt je de cirkel van de 3-G’s om te draaien. Als je anders leert denken, veranderen je emoties en verandert je gedrag. Dit volgt als vanzelf en vrij moeiteloos.

 

Denken vanuit lichte energie

Vanuit lichte energie denk je als een schepper. Je bent het tegenovergestelde van het slachtoffer. Je denkt in mogelijkheden en oplossingen. Je zet actief stappen en behoudt daarbij de regie. Je stuurt je gedachten bewust en dit leidt tot allerlei positieve gedachten. Je komt steeds meer in een positieve flow terecht.

 

Veranderen

Je gedachten beïnvloeden dus je gedachten en gedrag. Denk je positief, zit je hoog, licht in je energie dan zie je alles roze kleurig. Je ziet mogelijkheden en daar heb je er ook invloed op. Denk je negatief, vanuit lage, donkere energie dan voelt het als vastzitten en de boze wereld is tegen jou.

Je kunt leren om als schepper te denken. Leren om negatieve gedachten te herkennen en om te zetten in positieve gedachten of de negatieve gedachten onder te belichten. Hoe meer je deze vaardigheden onder de knie krijgt, hoe beter je om kunt gaan met tegenslagen en je vrijer je je voelt om je dromen na te jagen. Er strekt zich een pad van onbegrensde mogelijkheden voor je uit.

De meeste mensen denken dat de enige manier om je gevoel te veranderen, is om de gebeurtenis te veranderen. Een gebeurtenis is echter moeilijk te veranderen, omdat andere mensen hier ook een aandeel in hebben. Wat je wel kunt veranderen, zijn je gedachten. Hoe doe je dat?

 

 1. Allereerst is het belangrijk om stil te gaan staan bij de gedachten en wat zit er achter ze.
 2. Nu kun je bij iedere gedachte zelf de volgende twee vragen stellen: Is deze gedachte waar? Voel ik mij door deze gedachte beter?    
 • Waarom is dit zo?
 • Weet ik dat zeker?
 • Hoe weet ik dat zeker?
 • Is dat altijd zo?
 • Is dat voor iedereen geldend?
 1. Probeer vervolgens andere gedachten te bedenken, gedachten die wel waar zijn en die je helpen om je beter te voelen.

 

Ga op ontdekking naar hoe jij in elkaar zit. Waar zit je kracht en wat zijn je kwaliteiten, maar ook welke valkuilen ken je. Heb het lef om te veranderen!

 

Veranderen doe je samen! Samen met Energie-ik! Energie-ik-Active-Reiki, een combinatie van coaching en reiki ontvangen. Ga in 10-weken dat veranderproces aan en kom daardoor weer terug in je kracht! Klik hier

 

ᴀʟs ᴊᴇ ᴊᴇ ᴊᴇ ᴀᴀɴᴍᴇʟᴅᴛ ɢᴀ ᴊᴇ ᴏᴏᴋ ᴀᴋᴋᴏᴏʀᴅ ᴍᴇᴛ ʜᴇᴛ ᴠᴇʀᴡᴇʀᴋᴇɴ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜᴡ ɢᴇɢᴇᴠᴇɴs ᴠᴏʟɢᴇɴs ᴍɪᴊɴ ᴘʀɪᴠᴀᴄʏᴠᴇʀᴋʟᴀʀɪɴɢ.

Reactie plaatsen

Reacties

Diana
4 jaar geleden

Ik denk dat ik zojuist per ongeluk me ergens voor heb aangemeld. Ik wilde je 10 weken programma bekijken maar het lijkt dat ik me heb aangemeld dat was niet mijn bedoeling op dit moment.