Oei ik groei

Gepubliceerd op 7 februari 2021 om 14:30

Zoals je misschien weet ben ik gestart gestart met een jaartraject gericht op mijn eigen persoonlijke groei. Er zijn twee online bijeenkomsten geweest en we hebben ontzettend veel leesvoer en opdrachten gekregen. Echt fantastisch om mee bezit te zijn!

Nu denk je misschien: Nicole, je hebt het afgelopen jaar al een ontwikkeling doorgemaakt, wat wil je nou nog meer? Dat klopt. Ik ben heel blij dat ik uit dat dal gekropen ben door te groeien. Mijn doelen bereikt heb. Maar het smaakt naar meer.

Ik stond er nooit zo bij stil, persoonlijke groei, maar ik ben er van overtuigd geraakt dat als je wilt je jezelf je hele leven lang kunt blijven ontwikkelen.  Heb jij daar al eens bij stil gestaan? Ook heb ik ontdekt dat dit voor mij een heel belangrijke waarde is. Als ik daaraan voldoe dan draagt dat bij aan me goed voelen.

Welke mogelijkheden liggen er voor jou open? Op welk vlak zou je willen groeien?

 

 

Karakter

Tijdens mijn burn-out ben ik op zoek gegaan naar manieren om uit die put te komen. Daarvoor heb ik Reiki geleerd. Maar vooral heb ik in eerste instantie veel over mezelf geleerd, over hoe ik in elkaar steek. Ook leerde ik dat dat dus geen vaststaand feit is. Ja natuurlijk zijn onze karaktereigenschappen grotendeels aangeboren. Maar naast het feit dat deze zich verder uit kristalliseren door je opvoeding en alles wat je in je leven meemaakt, kan je ze ook vormen! Vormen? Ja door de manier waarop je denkt en in het leven staat!

 

Invloed uitoefenen op je zijn

Ik ben van nature behoorlijk creatief, in de burn-out was daar niets meer van te merken. Ik was geblokkeerd. En bovendien heel chaotisch. Nu ik weer goed in mijn energie zit ben ik juist heel vernieuwend. Die creatieve flow steek ik lekker in mijn bedrijf, Energie-ik! 

Ook ben ik van nature vrij snel in bepaalde dingen, toen ik zo laag in mijn energie zat was ik ontzettend ongeduldig m.n. naar mijn kinderen toe. Echt niet leuk. Nu het allemaal weer lekker gaat ben ik overwegend proactief en kan ik (bijna) alles van mijn kinderen hebben.

Dus wat kun je doen als het niet lekker gaat, verhoog je energie! Vanuit die hoge energie ben je in staat om de gebeurtenissen en tegenslagen in het leven optimistisch tegemoet te treden.

 

Inhoudelijke groei

Naast innerlijke groei bleek ik ook een ontzettend grote behoefte te hebben aan inhoudelijke groei. Leren, leren, leren. Ik doe dat vooral in de vorm van lezen en dan over energetische zaken en over hoe je in het leven staat. Maar ook door het volgen van zo'n jaartraject, de reiki therapeuten opleiding of een andere korte online cursus. Leren op dit vlak is nauw verwant met persoonlijke groei. Win win voor mij, dus! Heb jij die behoefte ook om inhoudelijk te groeien? Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om balans te hebben tussen persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling. Zoek uit waar jou passie ligt en waar jij energie van krijgt op beide vlakken. Dan voel je je als een kind in een snoep winkel en zal je graag blijven leren. Je hersenen zijn daartoe tenslotte je hele leven lang in staat.

 

 

Groeimogelijkheden

Iedereen heeft zijn leven lang groeimogelijkheden. Er is één heel belangrijke karaktereigenschap in dit verhaal: de mate waarin je gelooft dat je talenten en vaardigheden vast staan. Carol Dweck, professor in de Psychologie, ontdekte dat er twee mindsets zijn: de groeimindset en de vaste mindset. Iedereen heeft beide mindsets in zich, maar meestal is een van de twee sterker ontwikkeld. Dat heeft onder andere met je opvoeding en je karakter te maken.

 

Vaste mindset

Als je vaste mindset het meeste ontwikkeld is dan geloof je dat je geen invloed hebt. Je gaat er van uit dat je met bepaalde capaciteiten en competenties geboren wordt. Je hebt het of je hebt het niet en dat is een vast gegeven. Gebeurtenissen overkomen je als je zo in het leven staat. Van fouten die je maakt en van kritiek heb je last, in plaats van dat je er van leert. Succes weidt je aan je identiteit. Vaak speelt er faalangst en je snel afgewezen voelen. Een vaste mindset maakt het lastig om je verder te ontwikkelen en je zult niet je maximale potentieel bereiken. Je ervaart geen gevoel van controle.

 

Groeimindset

Heb je een op mindset die overwegend op groei gericht is dan geloof je dat je kwaliteiten, persoonlijkheid en intelligentie niet vaststaan. Je gelooft ook dat je van je fouten kan en mag leren. Je staat open voor input en het opdoen van ervaringen. Je durft jezelf te laten zien, inclusief je kwetsbaarheden. Dit is een goede en fijne basis om continu te groeien en te ontwikkelen. Mensen met een overwegend op groei gerichte mindset ervaren een gevoel van controle over hun eigen ontwikkeling.

 


Wil jij stappen zetten naar jouw droomleven?  Ik help je erbij!

Plan hier een Energy-talk-sessie, waarin we jouw verlangen in kaart brengen, ik je adviseer hoe je dit werkelijkheid kan maken en wat mijn rol daarbij kan zijn.


100%?

Groeimindset en vaste mindset, zijn twee uitersten. Waarschijnlijk zal niemand volledig zijn leven insteken op de ene of de andere manier. Het zal van de situatie afhangen, of van het comfort dat je ervaart, welke insteek je kiest. Wel is het vaak zo dat iemand overwegend een van beide insteken kiest.

Carol Dweck toont aan dat de verschillende mindsets een grote invloed hebben op de mogelijkheid van mensen om te leren. Dat mensen die gebruik maken van de groeimindset vaak meer groeien en meer bereiken in minder tijd dan mensen met een vaste mindset. En dat ongeacht de aangeboren kwaliteiten of talenten.

 

Verander je mindset

Het is mogelijk je mindset te veranderen, een op groei gerichte mindset te ontwikkelen. Wat je daarvoor kan doen is genieten van de reis die je maakt om je doelen te bereiken. Meestal zijn we vooral gericht op het eindresultaat. Maar bekijk eens welke mooie stappen je onderweg al maakt. Dat zijn ook kleine successen die het waart zijn om uitgelicht en gevierd te worden. Maak van je leven een spannende reis met eindeloze mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken.

Jouw groei?

En hoe staat het met jouw groei? Welke mindset herken je bij jezelf? Wil je deze veranderen, maar weet je niet hoe? Weet je wel welke reis je wilt maken, maar heb je een kompas en richtingaanwijzers nodig?  Maak dan een afspraak: https://www.energie-ik.nl/gratis/energy-talk-sessie. We drinken samen een kopje thee en bekijken wat jouw verlangens zijn en op welke manier ik een bedrage aan jouw reis kan leveren.

 

Energieke groet,

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.