Master your energy, deel 3

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 19:04

Voeding

Ons lichaam is complex en alle delen ervan werken nauw met elkaar samen. Het is heel belangrijk om deze complexe fabriek goed aan het draaien te houden. Voeding is hier de basisgrondstof voor. Ik geef je in dit blog 10 tips om je motor goed te laten branden, zodat je meer uit je leven en je lichaam kunt halen.                                                                                                  

 

Ik ben reuze benieuwd welke informatie je uit de vorige blogs uit deze reeks over “Master your energy” hebben meegenomen en wat het je al oplevert. Ik heb met je gesproken over balans creëren in je dagelijkse doen door energiegevers en energienemers met elkaar af te wisselen. Lees daar hier nog eens informatie over terug. In deel 2 heb ik je het belang van een ochtendroutine of ritueel uitgelegd, met mezelf als voorbeeld. Klik hier om dit blog nog eens te lezen. Maar er is nog veel meer wat de trillingsfrequentie en je energieniveau beïnvloeden. Vandaag wil ik het graag met je hebben over voeding.

 

Je lekker en energiek voelen is natuurlijk heel belangrijk. Maar voeding heeft ook te maken met je innerlijke kracht, je weerstand, je immuunsysteem. Tijdens de corona-crisis wordt het ontzettend duidelijk hoe slecht het met de maatschappelijke weerbaarheid gesteld is. Te veel mensen hebben een slechte interne toestand, waardoor het corona-virus nog harder om zich heen kan slaan. Zoals ik al in een eerder blog beschreef besteed de overheid vooral aandacht aan bescherming van buitenaf, door het dragen van mondkapjes en vaccinaties. Terwijl we zelf zoveel kunnen doen aan onze weerbaarheid van binnen uit.

 

 

Gelukkig verandert er langzaam maar zeker een en ander. Deze week pleitte de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een rapport voor een suikertaks en een verlaging van de BTW op groente en fruit. Volgens deze raad moet de overheid meer doen om gezonde keuzes te bevorderen en ongezond eetgedrag tegen te gaan. Ook willen ze een verbod op reclame voor ongezond voedsel en gemeentes de mogelijkheid geven snackbars of fastfoodrestaurants te beperken of te weren. Dat zou ik hele mooie ontwikkelingen vinden.

 

Maar goed laten we eerst klein denken……

 

Gezonde voeding zorgt niet alleen voor meer energie in je lijf en meer innerlijke rust in je hoofd, maar ook een toegenomen vruchtbaarheid én een sterker immuunsysteem. Gezonde voeding maakt het mogelijk om je balans te bewaren. De invloed van voeding op je gesteldheid en dus je gezondheid is zo groot omdat er een directe verbinding tussen je darmen en je hersenen bestaat. Dat merk je doordat je vaak last hebt van je buik als je stress ervaart, als je vlinders in je buik hebt of je vertrouwt op je buikgevoel. De communicatie tussen darmen en hersenen gaat beide kanten op.

 

 

 

 

Wat kun je nu zelf eten of juist niet, om goed voor je darmen, je brein en je lijf te zorgen?

 

  • Eet 500-800 gram groente per dag. Groenten zijn rijk aan mineralen, vitamines en vezels. Dit draagt bij aan een goede weerstand, onze weerstand, een goede darmwerking, stofwisseling en een gezonde vetverbranding. Het draagt vooral bij aan een gezonde relatie met eten, waardoor je lichaam minder gaat schreeuwen om andere, ongezonde dingen. Je voedt en vult jezelf met echte benzine!

 

  • Stop met het eten van bewerkte producten. Dit zit namelijk bomvol suiker, bevat slechte vetten en chemicaliën en hebben nog veel meer slechte eigenschappen. De industrie stopt er allerlei stofjes in die het haast onmogelijk maken de bewerkte producten te laten staan. Pakjes en zakjes komen er hier niet in!

 

  • Eet geen geraffineerde suikers. Onderzoek toont aan dat geraffineerde suikers in verband staan met overgewicht, diabetes, kanker, reuma, hartkwalen, botontkalking, alzheimer en depressie. Dat is nog al wat. Eigenlijk is aan alle bewerkte voeding suiker toegevoegd en dit staat onder heel veel verschillende namen op het etiket. Een ezelsbruggetje: alles wat eindigt op -suiker, -ose, nectar, siroop of stroop is een vorm van suiker.

 

  • Beperk het eten van gluten en granen. Om deze te kunnen verwerken trekken de darmen bepaalde bacteriën aan, en die zijn meestal minder gezond voor de gastheer. Ze beschadigen tevens de darmwand, waardoor ongewenste stoffen vrije toegang tot de bloedbaan krijgen. Dit is de basis voor laaggradige ontsteking. En zo word je ziek. Brood vervang ik door groente en fruit. Ik zwicht wel voor een lekker Duits broodje……

 

  • Eet voldoende gezonde vetten (omega-3, avocado, kokosolie, olijfolie, vette vis, noten) Dit is een omstreden onderwerp, zijn gezonde vetten nu goed of slecht voor je? Vetten voorzien je lichaam van energie, dat zie je door het aantal gram kilocalorieën dat je per gram vet binnenkrijgt, wat veel hoger ligt als bij b.v. eiwit. Gezonde vetten zorgen voor een gezonde groei en dat je lichaam belangrijke vitamines beter op kan slaan.

 

  • Beperk de hoeveelheid snelle koolhydraten, omdat deze zich als geraffineerde suikers gedragen in je lichaam en zorgen voor een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Om deze rede eet ik geen aardappels, rijst en pasta’s.

 

  • Zorg voor veel variatie en kleur. Gevarieerde voeding zorgt voor gevarieerde darmflora waardoor er veel verschillende signalen naar je hersenen worden doorgegeven. Hoe meer kleur hoe beter voor je lichaam!

 

  • Gebruik probiotica om je darmen gezond te houden. Zodat er een evenwicht is tussen goede en slechte bacteriën. De spijsvertering beïnvloedt ieder fysiologisch proces in het lichaam en wordt ook vaak het ‘tweede brein’ genoemd. Daarom is het van essentieel belang om dit gezond te houden. Ik drink dagelijks twee keer een glaasje waterkefir, om deze rede.

 

  • Vul je voeding aan met suppleties. In de praktijk zie je dat bijna iedereen in deze moderne tijd een tekort heeft aan een aantal essentiële stoffen. Wil je hier meer informatie over, raadpleeg een deskundige.

 

  • Drink voldoende water. De regel van 8 glazen water drinken per dag, wordt niet echt door de wetenschap onderbouwd. Volg liever de signalen van je lichaam. Drink als je dorst of honger hebt. Veel mensen halen honger en dorst door elkaar, probeer daarom eerst te drinken alvorens je iets eet. Drink ook als je je vermoeid of futloos voelt. Check of je voldoende plast en of de kleur van je urine niet te licht of donker is.

 

 

Mijn eigen zoektocht

 

Ik werd me bewust van het effect van voeding op je lichaam toen mijn dochter eczeem kreeg, De huisarts schreef hormoonzalf voor. Omdat dit niet goed voelde gingen we naar een kinesioloog toe. Deze stelde een intolerantie voor zuivel, suiker en histamine vast. Toen begon de zoektocht naar voeding; wat is histamine, etiketten lezen etc. Eenmaal een draai gevonden hebbend was het eczeem binnen twee weken weg. Ongelooflijk!

 

 

Daardoor getriggerd ging ik ook uitzoeken hoe mijn  lijf op allerlei producten reageert. Ik merkte duidelijk een relatie tussen eten en vermoeidheid en stemming. Uiteindelijk ontdekte ik de Paleo stroming. Ik zal het in het kort toelichten. De Paleo leefstijl is gebaseerd op de levenswijze van de oermens; in de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde, en wat ze at. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd.

 

Toen de mens zich verder begon te ontwikkelen en leerden hoe ze zelf bepaalde gewassen konden verbouwen en dieren houden (de landbouwrevolutie), zijn we ook anders gaan eten. We begonnen granen te eten, koeien te melken en in de loop van de tijd ontwikkelden we steeds meer methoden om deze voedingsmiddelen te bewerken.

 

Het uitgangspunt van Paleo: onze genen zijn niet op onze huidige manier van eten aangepast. Het gevolg daarvan is het steeds vaker voorkomen van allerlei welvaartsziekten. De Paleo levensstijl heeft hier een oplossing voor: behandel en voorkom ziekte, en bevorder de gezondheid door te eten zoals de oermens at. Kort gezegd bestaat deze oervoeding uit: Groenten, vis, vlees, eieren, fruit, noten en zaden.

 

Deze manier van eten bevalt me erg goed. Ik voel me er energiek en gezond bij. Hierbij houd ook ik de 80-20 regel aan en het voelt niet als een dieet, maar echt als een leefstijl.

 

Advies

 

Mijn advies aan jou is om ditzelfde te doen. Wordt je bewust van welk effect bepaalde voeding en dranken op je lichaam en geest hebben. Dat mag dan de basis zijn voor de dagelijkse keuzes die je maakt. Ieder is uniek. Er is geen pasklaar antwoord. Er zijn meerdere wegen die naar Romen, een energiek en gezond leven in dit geval, leiden. Zorg er in elk geval dat het niet voelt als moeten of als een dieet, want dan houdt je het niet vol. Wees lief tegen jezelf, ook als je een keertje niet je eigen regeltjes volgt. Maar geniet er vooral van. Daarom hanteer ik die 80/20 regel. Als ik kan genieten van enkele dingen die niet in de gezonde 80% vallen dan is dat oké.

 

Rondom voeding is een heleboel te zeggen en ook te vinden op internet. Ik ben ervaringsdeskundige en vindt het interessant om informatie rondom dit onderwerp op te zoeken. Hopelijk zet ik jou aan het denken met dit blog. Als je het nu allemaal maar lastig vindt, dat hele verhaal rondom energie en vooral hoe jij er meer van krijgt, dan denk ik graag met je mee. Plan hier gewoon, vrijblijvend een Energy-talk-sessie en we kijken samen naar hoe mijn kennis en kunde bij jouw verlangen past.

 

Energiek groet Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.