Maak jezelf weerbaar tegen Corona

Gepubliceerd op 9 maart 2021 om 19:38

 

Ik merk de laatste tijd aan mezelf dat ik er wel een beetje klaar mee ben. En dan niet eens zozeer met Corona (hoewel ik het natuurlijk ook liever uit de wereld heb), maar meer om de wijze waarop het door de overheid wordt benaderd. In mijn beleving gebeurd dat vanuit een heel eenzijdig perspectief, op een indoctrinerende manier. Het doet me pijn om te zien welk effect dat op de mensen om me heen heeft. Daarom besloot ik dit artikel te schrijven en via deze weg adviezen te geven hoe je jezelf weerbaar tegen corona maakt.

Zelfhelend vermogen

Door het werken met energetische technieken en het volgen van podcasts van onder andere Brain Balance en OERsterk ben ik me meer en meer bewust geworden van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Dat is een aspect wat eigenlijk door de overheid niet word belicht. In het begin werd er nog wel eens gesproken over het belang van bewegen, maar ook daar hoor ik de laatste tijd niets meer over.

 

Maak meer kapot dan je lief is

Naar mijn mening lijkt er eerder sprake van het tegenover gestelde: door het verminderde contact, door het vele desinfecteren en handen wassen en door het dragen van mondkapjes wordt ons immuunsysteem juist verzwakt. En daarbij komt de angst die er opgewekt wordt door de manier waarop we op de hoogte gehouden worden. Er is een direct causaal verband tussen angst en stress, het activeren van stresshormonen zoals cortisol en de afbraak van het immuunsysteem. Continue interne stress zoals bij angst verlaagt hierdoor je weerstand. Zo blijkt uit diverse wetenschappelijke publicaties. Hoe zwakker je immuunsysteem, hoe groter het risico dat je besmet raakt en hoe groter de kans op ernstige klachten als je ziek wordt.

 

 

 

Maar hoe dan wel?

Ik heb me natuurlijk niet in deze materie gespecialiseerd, maar ik ben er van overtuigd dat er heel veel is dat we zelf kunnen doen. Dat is altijd fijn om te weten, toch!? Ik heb vertrouwen in de kracht en het zelfhelend vermogen van ons lichaam. En dan bedoel ik dat echt niet naïef. Ook ik neem de maatregelen die voorgesteld worden serieus en houdt me er aan. Maar ik ben er van overtuigd, dat we heel veel zelf kunnen aansturen in ons lichaam.

 

Zelfhelend vermogen

Dus een beroep doen op het zelfhelende vermogen van je lichaam. Wikipedia vertelt er dit over: “Zelfgenezend vermogen, ook zelfhelend vermogen en zelfherstellend vermogen is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de alternatieve geneeswijze, ook wel genoemd vis medicatrix naturae in de homeopathie, kan als metafoor gezien worden als een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden.” Om dit voor je te verhelderen zal ik je enkele praktijkvoorbeelden noemen:

 • Ook al ben je snipverkouden, je lichaam helpt je er weer bovenop. Telkens weer.
 • Heb je een wondje, ook daarbij zorgt je lichaam dat het heelt. Na verloop van tijd kun je er helemaal niets meer van zien.

 

 

Maak je lichaam weerbaar

De mooiste oplossing is namelijk om maar ‘iets’ te doen waardoor de eigen soldaten – de cellen van het immuunsysteem (je afweer) – heel gericht de lichaamsvreemde cellen aanvallen. Oftewel… de zelfgenezende kracht van het menselijk lichaam stimuleren. Je eigen lichaam is super slim.  Het zelfherstellend vermogen van je lichaam is een complex systeem dat altijd streeft naar een bepaalde balans. Wat je ook binnenkrijgt en hoe je ook met jezelf of met je lijf omgaat, altijd is het systeem in staat om een op deze manier verkregen onbalans te herstellen in een natuurlijk evenwicht.

 

Ja, ik ontvang graag het e-book! Je ontvangt wekelijks tools en tips om meer energie te krijgen.

ᴀʟs ᴊᴇ ᴍɪᴊɴ ᴇʙᴏᴏᴋ ᴀᴀɴᴠʀᴀᴀɢᴛ ɢᴀ ᴊᴇ ᴏᴏᴋ ᴀᴋᴋᴏᴏʀᴅ ᴍᴇᴛ ʜᴇᴛ ᴠᴇʀᴡᴇʀᴋᴇɴ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜᴡ ɢᴇɢᴇᴠᴇɴs ᴠᴏʟɢᴇɴs ᴍɪᴊɴ ᴘʀɪᴠᴀᴄʏᴠᴇʀᴋʟᴀʀɪɴɢ.

Wat kun je zelf doen?

Daar draait het natuurlijk allemaal om! Juist nu is het belangrijk dat je jouw weerbaarheid van binnenuit versterkt. Dit is wat je zelf kunt doen om je lichaam de kans te geven zich zelf te helen en te beschermen tegen “gevaar” van buiten af:

 

💪 Zorg er voor dat je gelukkig bent.

 • Accepteer en uit de emoties die je voelt
 • Vindt jezelf belangrijk en wees lief tegen jezelf
 • Formuleer intenties en werk met affirmaties
 • Wees dankbaar

 

💪 Maak je lichaam en geest stressvrij en ban de stressfactoren uit je leven.

 • Schrijf alles uit je hoofd. Papier is geduldig. Omcirkel datgene wat je geluk het meest in de weg staan, en kijk of je het uit je leven kunt bannen. Maak daartoe een plan en check of de dingen die je moet doen in lijn liggen met je doelen
 • Begin de dag met lichaamsbeweging, bij voorkeur buiten en samen met iemand waar je energie van krijgt
 • Zorg dat je dagelijks dingen doet die gelden als tegenpool van stress. Neem meermaals per dag de tijd en ruimte om energiegevers te doen
 • 20 minuten in de natuur verlaagt je stressniveau drastisch

 

💪 Versterk je mind

 • Doormiddel van meditatie
 • Spreek krachtige overtuigingen uit, b.v “mijn lichaam is mijn krachtigste wapen tegen corona”
 • Om gebruik te maken van het zelfhelend vermogen, is het belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie en om het te volgen.
 • Richt je vooral op zaken waar je invloed en controle op hebt
 • Beperk nieuws, dit is vooral negatief en als je niet oppast ben je de hele dag met corona-gerelateerde informatie bezig

 

💪 Versterk je immuunsysteem

 • Door krachttraining (en dat mag gewoon thuis met je eigen lichaamsgewicht)
 • Een goede diepe slaap versterkt het immuunsysteem, slaaptekort verzwakt het immuunsysteem. Ga uiterlijk 22:00 uur naar bed. Zorg dat je een uur voor het slapen alle schermpjes uit zet. Ook een volwassenen heeft 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig
 • Eet maximaal 3x per dag. Te vaak per dag eten – waaronder veel tussendoortjes – verzwakt het immuunsysteem juist

 

 

💪 Je bent wat je eet

 • Kies voor pure, onbewerkte voeding en eet minimaal 500gr groente per dag
 • Eet niet meer na 20.00uur ’s avonds
 • Beperk gebruik van cafeïne en alcohol. Kies liever voor water en thee
 • Eet minimaal 2x per week vis
 • Laat suiker achterwege

 

 

De leefstijlklok

In dit verband wil ik je nog even attenderen op de leefstijlklok, die door Richard de Leth van OERsterk ontwikkeld is. De leefstijlklok bestaat uit 10 stappen voor een optimale vitale dag.

Voor iedere stap krijg je één punt. Het recept is simpel: hoe meer punten je op een

dag redt, hoe beter je je zult voelen en je weerbaarheid vergroten. Je vindt de leefstijlklok hier.

 

 

De medische wereld

Het blijft belangrijk om bij ziekte een arts te raadplegen. Naast de symptoombestrijding, waar de medische wereld met name op gericht is, kun je kijken welke mogelijkheden er zijn om het zelfhelende vermogen van je lichaam te optimaliseren. Het is belangrijk om de stappen die je in dit kader zet, ook met je arts te bespreken.

 

Zet jezelf in je kracht

Nu is het tijd voor actie. Neem enkele punten die je aanspreken om je levensstijl te verbeteren en ga hiermee aan de slag. Vindt je het lastig om dit helemaal zelf te doen. Dan kan ik je hierin ondersteunen. Plan hier een gratis en vrijblijvende Energy-talk-sessie in en we bekijken samen de mogelijkheden.

 

Warme groet

Nicole

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.