Voel jij je soms een buitenbeentje?

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 21:24

Sommige mensen voelen zich al van kinds af aan anders, een buitenbeentje, niet begrepen. Op latere leeftijd komen zij er achter dat zij hoogsensitief (HSP) zijn. Meer lerende over de eigenschappen die bij HSP zijn (kunnen) horen, ontstaat er meer begrip en kunnen kwaliteiten weer tot bloei komen. Helaas is er ook een groep mensen die nooit ontdekt dat zij de mooi HSP eigenschappen weggeduwd hebben en zich hun hele leven het zwarte schaap of de poema tussen de schapen blijven voelen. Met dit blog wil ik je graag meenemen in de kwaliteiten van HSP zijn en hopelijk ontdek jij jouw ware aard. 

 

Een oud indiaans verhaal

Er was eens een babypoema. Zijn vader en moeder werden gedood door jagers en hij was liefdevol opgenomen door een kudde schapen. De poema werd nu verder als een lammetje opgevoed, samen met de andere schapenkinderen. Hij vergat wie zijn ouders waren geweest en begon langzamerhand te denken dat hij ook een lammetje was. Hij vond het echter helemaal niet gemakkelijk om een lammetje te zijn. Hij deed heel veel dingen anders dan de schapen van hem verwachten. Hij kon bijvoorbeeld vreselijk goed springen, waar de lammetjes erg om moesten lachen, maar waar de volwassen schapen met enige afkeuring naar keken. Hij had ook lange nagels en scherpe tanden, waarmee hij bij het spelen weleens een lammetje bezeerde, ook al was dat helemaal niet zijn bedoeling. Soms kreeg hij een enorme behoefte om heel hard te gaan rennen. Dat werd niet erg gewaardeeer; een schaap rent nu eenmaal niet hard. Het poemaatje deed aandoenlijk zijn best om een braaf lammetje te zijn en zodoende groeide hij op tot een goed schaap, maar het wilde niet echt lukken. Het poemaatje was daar vaak ongelukkig om.

 

Op een dag  kwam grootvader Poema voorbij. Hij zag van verre het poemaatje tussen de lammetjes spelen en dacht: die hoort daar helemaal niet thuis! De lammetjes stoven uiteen toen hij dichterbij kwam, maar het pemaatje bleef nieuwsgierig staan. Voor hem voelde grootvader Poema heel vertrouwd aan. ‘Je moet niet bij die schapen blijven’, zei grootvader Poema, ‘daar hoor jij helemaal niet bij; jij bent een poema!’”Wat is een poema?’, vroeg het poemaatje. ‘Kijk maar naar mij’, zei grootvader Poema. ‘Kom maar eens mee’. De grote poema nam het kleine poemaatje mee naar een vijver. Ze keken samen in het spiegelende wateroppervlak. Het poemaatje was vol verbazing. ‘Hoe kan dat nou?’ ‘Dat zijn wij’, zei grootvader Poema. ‘Kom, dan zal ik je de andere poema’s laten zien.

 

En zo nam grootvader Poema het kleine poemaatje mee naar de grote poemafamilie, waar hij met andere poemaatjes kon spelen die net als hij grote sprongen maakten en heel, heel hard kondern rennen. De poema’s vonden het geweldig dat hij zulke lange nagels had. Want dat heb je nodig om een goede poema te kunnen zijn. Het poemaatje was heel blij dat hij zijn eigne familie teruggevonden had. Zo kon hij opgroeien tot een gelukkige, sterke, snelle en zeer gewaardeerde poema.

 

- Uit Hooggevoeligheid als uitdaging, Marian van den Beuken -

 

De poema’s in ons bestaan

Dit is ook hoe veel HSP’s zich gedurende een groot deel van hun leven voelen. Hun zwakke kanten worden vaak uitgelicht en daarop worden ze beoordeeld en soms zelfs veroordeeld. De mooie, speciale kwaliteiten van HSP’s worden vaak niet gezien. Ze gaan zichzelf ook zien als niet goed genoeg en vergeten ze hun talenten. Als zij met soortgenoten in contact komen kunnen zij die prachtige eigenschappen weer gaan herwaarderen.

 

Herken jij jezelf als de poema of de kudde schapen?

 

HSP kwaliteiten

Zoals alle mensen hebben HSP’s hun plussen en minnen. Er bestaat namelijk geen zonzijde zonder de schaduw. Marian van den Beuken maakte een mooie opsomming van kwaliteiten, welke ik hier graag met je deel. Deze kwaliteiten zijn natuurlijk niet aan HSP’s voorbehouden en tussen elk individu zal de mate van aanwezigheid van zo’n kwaliteit verschillen, afhankelijk van onder andere karakter en levensloop.

 

Kwaliteiten en vervormingen van HSP’s:

  • HSP’s zijn zich zeer bewust van hun voelen, denken en handelen. Ze reflecteren daar voortdurend op. Ze zijn leergierig en leren continu, zelfs al hebben ze het niet in de gaten. Van al dat bewust zijn kunnen ze heel moe worden. Ze zijn vaak slecht geaard en kunnen daardoor makkelijk het contact met hun lichaam en de realiteit kwijtraken.
  • HSP’s hebben diepgang. Ze verwerken alles wat hun systeem binnenkomt op een diep niveau en zijn instaat tot een intense concentratie. Ze floreren het meest als ze met anderen op een diep niveau kunnen delen. Ze hebben ook een neiging tot overdrijven. Ze willen alles te goed, te diep en te perfect. ‘Te’ is hun grootste valkuil.
  • Ze zijn zorgzaam en weten perfect wat anderen nodig hebben. Zij zijn in staat tot empathie en mededogen met anderen. Zorg voor zichzelf en het bewaken van hun eigen grenzen is meestal niet hun sterkste kant.
  • Ze hebben een rijk en onstuimig gevoelsleven. Ze kunnen grote hoogten en diepe dalen bereiken. Ze kunnen ook intens geluk ervaren. Door de intensiteit van hun gevoelens zijn ze ook snel uit hun evenwicht. Ze hebben een bepaalde structuur nodig om zich veilig te kunnen voelen en hun onstuimigheid enigszins in te perken. Zonder deze structuur kunnen ze een speelbal worden van alles wat zich voordoet. Aan de andere kant houden ze soms te rigide aan hun structuur vast, waardoor ze hun inspiratie kunnen verliezen.
  • Ze kunnen subtiele nuances en details onderscheiden met verschillende zintuigen: smaken, geuren, geluiden, beelden, atmosferen, stemmingen. Ze raken daar en tegen snel van slag door sterke prikkels.
  • Ze zijn gevoelig voor nuances in de communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Als geen ander kunnen ze beluisteren wat er niet gezegd wordt. Ze zijn gevoelig voor de onderstroom, voor stemmingen, voor sfeer. Ze hebben veel aandacht voor het proces. Ze zijn gericht op verbinding en gedijen bij intimiteit. Daarin kunnen ze zichzelf ook makkelijk verliezen. Ze kunnen van slag raken en zich terugtrekken als anderen zich op een weinig subtiele en rechtstreekse manier tot hun richten. Ze kunnen dan emotioneel zijn, licht geraakt, snel op hun tenen getrapt.
  • Veel HSP’s zijn creatief en kunstzinnig. Ze hebben een rijke fantasie. Ze hebben een sterke intuïtie. Doordat ze do intuïtief zijn ingesteld en snel verbindingen kunnen leggen tussen ideeën, zijn ze echter niet altijd voor iedereen te volgen. Ze zijn vaak minder goed in feitenkennis.
  • Ze zijn alert op gevaren, signaleren deze vaak in een zeer vroeg stadium. Daardoor zien ze echter ook vaak beren op de weg en kunnen ze ook neiging tot tobberigheid hebben.                     

Ben jij een poema?

Herken jij jezelf als die poema en wil je je dagelijkse uitdagingen graag omzetten in mooie kwaliteiten en die zelf ook waarderen?

Wil jij vol positieve energie in het leven staat, tot volle bloei komen, met prachtige mogelijkheden en kansen in het verschiet?

Wil jij je mooiste leven leiden?

 

Ik help je daar graag bij. Neem dan eens vrijblijvend contact met me op, zodat we kunnen kijken of this is where the magic begins!

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.