Goede gewoonte blues

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 18:18

Afgelopen weekend kwam ik tot de ontdekking dat een heel aantal van mijn goede gewoontes verslapt zijn. Terwijl ik eerder het gevoel had dat ik ze zo makkelijk in mijn dagelijkse routine een plaatsje kon geven omdat ik er zoveel meer energie door heb. Wat is dat dan waardoor ineens, onbewust alles anders loopt? Het sluipt er langzaam in en ineens realiseer je jezelf dat er iets verandert is.

Vaste patronen

Jullie weten misschien al wel dat ik voor mezelf een ochtend- en een avondritueel gecreëerd heb, dat me helpt om de dag energetisch krachtig door te komen. En ook gedurende de dag zijn er een aantal dingetjes die ik doe om mijn energie af en toe even op te laden. Als je daar meer over wilt weten, dan verwijs ik je naar dit blog, wat ik een tijdje geleden schreef. Het voor mijn gevoel patronen die inmiddels heel goed ingeslepen zijn.

 

Inslijpen van iets nieuws

Voor alles wat je doet zijn er in je hersenen verbindingen aangelegd, die je je voor kunt stellen als wegen. Dingen die je op de automatische piloot doet, worden aangestuurd door strak aangelegde, 4-baans snelwegen. Heel verleidelijk om die te nemen, natuurlijk. Makkelijk en snel. Als je iets nieuws gaat leren, wat dan ook, dan is dat vergelijkbaar met de eerste stapjes in mul zand. Je begrijpt wel dat de voorkeur nog steeds uit zal gaan naar die snelweg. Maar goed je dwingt je zelf om telkens dat nieuwe gedrag uit te voeren, waardoor dat mulle zand steeds meer aangestampt wordt. Langzaam maar zeker vormt het een steeds betere weg. De oude snelweg verweert en wordt steeds slechter begaanbaar. Zo ontstaat een nieuwe snelweg voor jouw nieuwe routine.

 

Self-care

Ik dacht dus een nieuwe snelweg aangelegd te hebben in mijn brein. Maar nu was het enkele weken geleden flink warm en ik voelde me niet zo lekker. Gewoon wat verkouden, niets geks. Ik vond het echter teveel gevraagd om dan ’s avonds nog een wandeling te maken. Wandelen is dus een onderdeel van mijn dagelijkse routine. Onder het motto blijf in balans, deed ik dat dan ook niet. Self-care! Goed bezig.

 

 

Helder moment

Afgelopen weekend had ik ineens een helder moment. Ik realiseerde me dat ik niet alleen 2 weken niet, tot nauwelijks had gewandeld, maar ik was ook vaak vergeten om te mediteren in de avond, affirmaties in de ochtend waren erbij ingeschoten, ik nam veel meer niet-energieke voeding….. Ai hoe kan dat nu?

 

Om dit te snappen, wil ik een gewoonte eens onder de loep nemen.  In het boek The Power of Habit van Charles Duhigg wordt dat gedaan. In dit boek staat “The Habit Loop” centraal. In dit model beschrijft Duhigg hoe een gewoonte werkt. Een gewoonte bestaat uit drie elementen: (1) een stimulus, (2) een respons en (3) reward. Voorbeeld: je ziet een koud biertje in de koelkast liggen (stimulus), drinkt het biertje op (het feitelijke gedrag, de respons) en je voelt je ontspannen (de beloning). In welk van deze stappen gebeurde er iets bij mij?

Stimulus

Mijn stimulus bestond uit twee delen: me beroerd voelen in combinatie met het warme weer. En was het wandelen zodanig aan mijn overige routine activiteiten gelinkt in mijn brein dat ik deze ook verslonste?

 

Respons

Het daadwerkelijke gedrag: thuis blijven en toegeven aan andere impulsen die in me op kwamen. Dit waren heel diverse impulsen; iets samen met mijn gezin doen (zwemmen of een spelletje b.v.), maar ook nog net die klus voor Energie-ik klaren.

 

Beloning

De beloning zat hem in mijn energie, die niet nog verder naar beneden kelderde, de quality-time en de geklaarde klus.

 

Energie

Ik begrijp het nu wel iets beter, dat wel. Daardoor bedenk ik me dat het misschien ook wel te maken heeft met de gevoelens en emoties die bij lagere energie horen. Kijk maar eens in het regenbooggekleurde plaatje, daar zie je de verbanden. Door de lagere energiefrequentie kreeg ik wellicht te maken met emoties als: lusteloosheid, verminderde daadkracht of gelatenheid. Welke er voor zorgden dat ik de touwtjes van mijn dagelijkse routine liet vieren.

 

Maar nu

Ik kan hier dus op heel veel verschillende manieren op reageren. Het meest voor de hand liggende is om mezelf te straffen en het als falen zien. Mezelf veroordelen dus. Geheel passend bij de trillingsfrequentie van mijn energie op dat moment. Gelukkig was ik helder genoeg om het anders te doen, deze methode zou me namelijk nog verder van huis gebracht hebben. Ik gebruikte onderstaande stappen.

 

Gewoonte aan leren

Wees op de eerste plaats lief voor jezelf en realistisch! Daarna kunnen de volgende stappen je helpen bij het aanwennen van een nieuwe routine of het oppakken van een verwaterde gewoonte.

  1. Maak het zo concreet mogelijk

Hoe concreter je het idee uit werkt hoe makkelijker het wordt om het daadwerkelijk uit te voeren. Ik ga meer sporten is te algemeen. Ik ga 1x per week sporten is al concreter en als je het nog specifieker maakt door een of meerdere dagen te koppelen is de kans nog groter dat je daadwerkelijk gaat sporten.

💪 Opnieuw nam ik mijn gewoontes onder de loep en maakte ze zo concreet mogelijk, het werd eigenlijk een soort van dagindeling.

 

  1. Creëer obstakels

Richt je omgeving zodanig in dat het makkelijk is om datgene wat je wilt gaan doen ook daadwerkelijk te doen en dat het lastiger wordt om een ‘slechte’ gewoonte te blijven doen. Ook kun je de situatie veranderen door bv appels op de plaats van de chips neer te leggen.

💪 Ik stopte b.v. met het kopen van chocolade, ik legde mijn meditatiekussen weer even extra in het zicht, zette mijn wandelschoenen 's morgens al klaar etc.

 

  1. Stapel op oude gewoontes

Het werkt erg goed om een nieuwe gewoonte op een bestaande gewoon te stapelen. Je poetst elke avond je tanden al, dus als je ook wilt gaan flossen, doe dit dan direct na die gewoonte van tandenpoetsen. Een soort short-cuts naar gewoontes.

Zo werkt het ook goed om ‘als-dan’-formuleringen te gebruiken: “Als ik gegeten heb, dan ga ik sporten”. Door die link te leggen vergroot je ook de kans dat je gaat.

💪 Dit deed ik eigenlijk door er een soort programmatje voor de ochtend en avond van te maken.

 

  1. Bedenk een beloning

Het resultaat van je nieuwe gedrag is er vaak pas op de lange termijn, niet erg stimulerend dus. Bedenk voor jezelf een beloning op de korte termijn.

💪 Bij mijn wandelen is de beloning voor mij het positieve, energieke gevoel dat het me oplevert. Dit vergroot ik heel bewust uit en ben er dankbaar voor.

 

Gewoon doorgaan

Het is dus heel gewoon dat een gedragsverandering met ups en downs gepaard gaat. Nogmaals wees lief en realistisch naar jezelf toe. Het is oké om een break te nemen of om gewoon even stil te staan. Dit biedt je de mogelijkheid om er van een afstandje naar te kijken en dat brengt ook vaak weer nieuwe inzichten en rust. Voel je je weer oké dan pak je de draad weer op, met hernieuwde motivatie. Om van een handeling een gewoonte te maken, is de voorwaarde dat het (heel en heel vaak) wordt herhaald. Gewoon opstaan en weer doorgaan dus…..

 

Vindt je het fijn om hier eens over te sparren samen en van elkaar te leren? Maar dan een vrijblijvende kletsafspraak voor meer energie: https://www.energie-ik.nl/gratis/energy-talk-sessie

 

Energieke groet

Nicole