Stresskip en HSP.

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 16:00

Met mijn favoriete ademhalingsoefeningen. Aanstaande vrijdag is het eindelijk zo ver. Na negen maanden allerlei mega interessante dingen leren en persoonlijk groeien, doe ik het examen voor de Reiki Therapeuten Opleiding. Ik vindt het best wel een dingetje, zeg maar. Ik merk dat ik er in gedachte veel mee bezig ben, dat mijn ademhaling hoog zit, ik voel spanning in mijn lijf en ook ben ik sneller geïrriteerd. Ook al weet ik rationeel wel dat de stress niet nodig is en heb ik vertrouwen in mijn intuïtie en kunde, het gevoel blijft sudderen. Ben ik een stresskip? Hoe zit het met jou als je een prestatie moet leveren? Doe je binnenkort misschien eindexamen op de middelbare? Stap er meer relaxed in na het lezen van dit blog.

Stress is gezond

Ik weet dat een zekere mate van stress gezond is. Het helpt mij om een prestatie te leveren. Het is een gezonde spanning die me helpt geconcentreerd te zijn in de voorbereiding en op het moment zelf en zorgt dat ik alert blijf. Als het examen vrijdag achter de rug is, zakt het stressniveau in mijn lijf weer naar normale proporties. Stress heeft een gezonde functie omdat het ons van oudsher helpt om te overleven.

Gezonde stress

 

Ongezonde stress

Er bestaat ook ongezonde stress. Dan is er geen moment van rust na de stressvolle situatie. Geen mogelijkheid voor je lichaam om de stresshormonen af te breken en het blijft in staat van paraatheid. Je lichaam kan steeds moeilijker herstellen. Dit kost veel energie en je spreekt langzaam maar zeker je reserves aan. Uiteindelijk kan dit leiden tot burn-out.

 

Heeft deze stress iets met hooggevoeligheid te maken?

Om een uitspraak te kunnen doen of stress meer bij hoogsensitieve mensen voorkomt, zou er onderzoek gedaan moeten worden. Maar misschien geeft het meer duidelijkheid om eens een aantal karaktereigenschappen van een HSP nader te bekijken, om duidelijk te krijgen welke invloed dit op stress kan hebben.

 

stresskip

 

Stresskip

Vanuit mijn karakter heb ik de neiging om tegen dingen op te zien als ik niet van de hoed en de rand weet, of als het nieuw is. Wat voor anderen vanzelfsprekend is, is dat voor mij niet. Ik maak me altijd wel druk over relatief kleine dingetjes, zoals of ik wel op tijd ben. Dit zou een rol bij het hebben van  examenstress kunnen spelen.

 

Prikkels waarnemen

Ik neem prikkels heel intens waar. Wellicht neem ik de prikkels van mijn opleidingsgenoten waar en ervaren zij ook stress. Wellicht neem ik vooral mijn eigen interne prikkels waar en worden deze daardoor uitvergroot. En daarnaast is er ook nog zoiets als een collectieve energie die heerst tijdens een examen, ook die pik ik waarschijnlijk op. Heel wat (examen)prikkels om te verwerken dus.

 

 

Prestatiedruk

De wereld is gejaagd, jachtig, vluchtig, harder en zakelijker. Als ik daarin mee ga dan krijg ik te weinig rust, waardoor stress meer kans krijgt. Ook ben ik er erg goed in om mezelf druk op te leggen, prestatiedruk. En toch ben ik stiekem ook bang om te falen. Al deze prestatiedruk leg ik mezelf op. Dat herken je misschien wel, want veel HSP’s hebben de neiging de lat voor zichzelf heel hoog te leggen.

 

 

Ademhaling

De ademhaling is één van de vitale functies van de mens. Schiet je in de stress, dan kan de ademhaling ook in de stress schieten. Een bekend voorbeeld is hyperventilatie. Dan is de ademfrequentie per minuut veel te hoog is. Ik merk dan ook dat ik heel hoog ga ademhalen, het kan ook zijn dat je onregelmatig ademhaalt, naar lucht gaat happen/diep adem gaan halen of dat het voelt alsof je het benauwd hebt.

 

Rust in je hoofd

Maar wist je dat het ook andersom werkt? Een goede ademhaling kan je stress-systeem ook weer tot rust brengen. Door middel van ademhalingsoefeningen krijgt je lichaam het signaal dat alles in orde is en de stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline kunnen zakken. Een rustig lichaam zorgt vervolgens voor meer rust in je hoofd.

 

 

Voor ademhalingstechnieken mag je nog iets verder scrollen.

 

Energ-talk-sessie

Energy-talk-sessie

Is het wellicht lastig om zomaar ineens anders om te gaan met stress?

Heb je het wel geprobeerd, maar in de praktijk werkt het niet?

Plan een Energy-talk-sessie en ik help je graag op weg.

Jij verdient het ook om je beter te voelen en je verdient het nu!

Ademhalingstechnieken

Ik gebruik drie ademhalingstechnieken die me rust brengen, uit mijn hoofd, in mijn lijf.

* Ki-ademhaling

Ik breng de hoge, oppervlakkige ademhaling naar mijn buik. Om precies te zijn naar het punt dat drie vingers onder mijn buiknavel ligt. Ik adem rustig en diep in gedurende 6 tellen. Vervolgens hou de adem 4 tellen vast en dan duw ik de adem naar buiten door het aanspannen van mijn buikspieren, in 8 tellen. Als laatste blijf ik 4 tellen leeg en dan kan ik weer opnieuw beginnen.

 

* Diepe ademhaling

Je ademt in en in en in tot het punt waarop je denkt dat dit er eigenlijk niet meer bij kan. Je buik en borstkast zetten daarbij maximaal uit. Ook dan hou je de adem even vast, meestal 2 tellen en blaas je rustig uit. Je voelt heel veel ruimte ontstaan in buik en borstkast en dat geeft ook een gevoel van rust en ontspanning. 3 van deze ademhalingen zijn al super krachtig. Je kan het opbouwen tot 10 herhalingen.

 

* Drie-minuten ademruimte

In drie minuten tijd kom ik tot rust. Ik ga rustig zitten, sluit mijn ogen en tune in bij mezelf op deze drie onderwerpen:

  1.    Aandacht voor dit moment en alles wat er is. Je hoeft niets te doen of te veranderen aan de ervaringen die je opmerkt. Neem ze alleen waar en erken       dat ze er zijn, zelfs als ze onaangenaam of ongewenst zijn.
  2.    Aandacht voor de ademhaling. Je kunt iedere inademing en iedere uitademing volgen en je bewust zijn van de beweging van de adem. Misschien dat       je in deze fase nogmaals teruggetrokken wordt met je aandacht naar de dagelijkse gang van zaken. Als je dit opmerkt, kun je de adembeweging                 opnieuw als anker gebruiken om je aandacht terug te brengen.
  3.    Uitbreiden van je aandacht. Breid in de laatste stap van de ademruimte je aandacht uit van de ademhaling naar het voelen en ervaren van het lichaam     als geheel, naar je houding en je gezichtsexpressie.

 

Kiezen voor een bepaalde ademhaling is natuurlijk heel persoonlijk. Ook kies je zelf of je je ogen open of gesloten houdt.

Ook als je geen stress ervaart kan het doen van ademhalingsoefeningen je heel veel opleveren. Eigenlijk zijn deze drie oefeningen een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine. Op het moment dat ik stress ervaar als ik een oefening uitvoer, dan voel ik deze echt wegvloeien.

Probeer het maar eens.

 

 

Gedicht

“De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname en verspreiding, ontvangen en schenken, ontstaan en vergaan...”

AD VAN DUN

 

Welke ademhalingsoefening spreekt jou aan?

Het is fijn om een oefening te kiezen en deze een geruime tijd uit te proberen, om vervolgens het effect voor jou te meten. Neem echt ruim de tijd, want je lichaam zal wellicht in eerste instantie met protest reageren op iets nieuws. Na de eerste oefening ga je zo ook een tijdje met oefening 2 en 3 aan de slag en uiteindelijk maak je een keuze. Die keuze maak ik aan de hand van het moment van de dag. Oefening 1 doe ik tijdens mijn werk of als ik eet of lees. Oefening 2 doe ik voor het slapen gaan en oefening 3 tussen behandelingen door.

 

Nu jij. Deel je je ervaringen met me? Ik vindt het echt tof om iets van je te horen. Als je met me wil sparren dan kan dat ook. Of wil je meer weten over wat ik voor je kan betekenen,  mijn ervaringen of over wat ik doe, plan dan hier een Energy-talk-sessie.

 

Energieke groet,

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.