De Invloed van Hoge Temperaturen op de Energie en Gemoedstoestand van HSP's

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 14:06

De zomer is eindelijk hier en de temperaturen schieten ineens omhoog naar 30 graden. Voor veel mensen betekent dit genieten van de zon en lange dagen aan het strand, maar voor Hoog Sensitieve Personen (HSP's) kan dit intense weer een behoorlijke uitdaging zijn. In deze blog bespreken we hoe het weer invloed heeft op de energie en gemoedstoestand van HSP's, en delen we enkele effectieve technieken om hier mee om te gaan.

Het Effect van Hoge Temperaturen op HSP's

HSP's zijn gevoeliger voor prikkels, zowel fysiek als emotioneel. Dit betekent dat externe factoren zoals het weer een grotere impact op hen kunnen hebben. Hoge temperaturen kunnen verschillende effecten hebben:

 1. Fysieke Uitputting: HSP's kunnen sneller vermoeid raken door de hitte. Het lichaam moet harder werken om koel te blijven, wat extra energie kost.
 2. Verhoogde Prikkelbaarheid: De warmte kan leiden tot overprikkeling, wat zich uit in een kort lontje of gevoelens van irritatie.
 3. Slaapproblemen: Warme nachten kunnen de slaap verstoren, wat weer invloed heeft op de stemming en energieniveau gedurende de dag.
 4. Emotionele Overbelasting: HSP's ervaren emoties intenser, en de extra fysieke belasting van de hitte kan deze emoties verergeren.

Hoe HSP's zich Staande Kunnen Houden

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop HSP's zich kunnen beschermen tegen de negatieve effecten van warme temperaturen:

 1. Hydratatie: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Hydratatie helpt het lichaam om efficiënter te koelen en kan vermoeidheid verminderen.
 2. Lichte Kleding: Draag luchtige, lichte kleding die helpt om je koel te houden. Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn ideaal.
 3. Rustmomenten Inlassen: Neem regelmatig pauzes in de schaduw of binnen om af te koelen. Dit helpt om oververhitting en overprikkeling te voorkomen.
 4. Koele Omgeving Creëren: Gebruik ventilatoren of airconditioning om je leefruimte aangenaam te houden. Sluit gordijnen om de zon buiten te houden en zo de temperatuur binnen te verlagen.

 

Holistische Energetische Technieken voor HSP's

Naast praktische tips, kunnen holistische energetische technieken een grote hulp zijn om beter om te gaan met warme temperaturen:

 1. Meditatie en Ademhalingsoefeningen: Deze technieken helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je lichaam en geest te ontspannen. Een eenvoudige ademhalingsoefening zoals 4-7-8 (inademen voor 4 seconden, vasthouden voor 7 seconden, uitademen voor 8 seconden) kan al veel doen om je te ontspannen.
 2. Aardingsoefeningen: Blote voeten op gras of zand kunnen helpen om je energie te balanceren en stress te verminderen. Aarding helpt om je verbonden te voelen met de aarde en kan verkoelend werken.
 3. Essentiële Oliën: Oliën zoals pepermunt en eucalyptus hebben verkoelende eigenschappen en kunnen helpen om je energie te verfrissen. Gebruik ze in een diffuser of meng ze met een draagolie voor een verfrissende massage.
 4. Visualisatie: Stel je voor dat je in een koele, rustgevende omgeving bent, zoals een bos of bij een kabbelend beekje. Visualisatie kan helpen om je geest te kalmeren en de fysieke hitte minder intens te laten aanvoelen.

 

Mijn Persoonlijke Aanpak

Als HSP heb ik zelf ervaren hoe uitdagend hoge temperaturen kunnen zijn. Wat voor mij werkt, is een combinatie van hydratatie, regelmatige rustmomenten en ademhalingsoefeningen. Als ademhalingsoefening gebruik ik de techniek zoals honden die gebruiken; verkoeling via je tong. Dit is de Sitali-ademhaling en die voer je zo uit:

 • Begin door een staande of fijne zittende houding aan te nemen;
 • zorg ervoor dat je rug recht zit en je kin een klein beetje ingetrokken is;
 • steek nu je tong uit je mond;
 • rol je tong verticaal op zodat er een krullende vorm ontstaat, zodra je tong gerold is zal ongeveer de top van je tong nog uit je mond steken;
 • adem nu diep in via je mond door de tong, denk aan hoe je door een rietje drinkt;
 • na de inademing trek je de tong terug en sluit je de mond. Adem hierna direct volledig en rustig uit door de neus;
 • herhaal deze in- en uitademingen voor ongeveer twee tot drie minuten. Als je de oefening voor het eerst uitvoert kun je de oefening voor tien ademhalingen uitvoeren.

Daarnaast helpt meditatie me om mentaal en emotioneel in balans te blijven. Essentiële oliën zoals lavendel en pepermunt zijn ook favorieten; ze brengen zowel verkoeling als ontspanning.

Daarnaast zorg ik ervoor dat ik mijn activiteiten aanpas aan de hitte. Ik plan intensieve taken in de ochtend of avond wanneer het koeler is, en neem tijdens het heetste deel van de dag een pauze. Dit helpt me om mijn energie beter te beheren en oververhitting te voorkomen.

 

Conclusie

Hoge temperaturen kunnen voor HSP's een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en technieken is het mogelijk om hier goed mee om te gaan. Door goed voor jezelf te zorgen en gebruik te maken van holistische energetische technieken, kun je je energie en gemoedstoestand in balans houden, zelfs tijdens de warmste dagen. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is. Zo kun je ook bij 30 graden genieten van de zomer.

 

Een aantal van de genoemde energetische technieken komen ook aan bod tijdens de tuinretrait die Energie-ik op 10 juli 2024 organiseert. Want een lichaam dat onder stress functioneert (heb jij het gevoel om ontzettende toe te zijn aan vakantie?...) kan zich minder makkelijk aanpassen aan de plotstelingen warmte. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur extreem hoog worden, waardoor je je ongewoon moe en uitgeput kunt voelen. Eigenlijk is dit dus een beschermingsmechanisme van je lichaam om ervoor te zorgen dat je lichaam niet verder verhit door alle activiteiten die je verricht. Heb jij nu het gevoel dat jouw stresslevel vrij hoog is, dan is de tuinretrait iets voor jou! De oefeningen tijdens de tuinretrait helpen je in een ontspannen staat en in verbinding met jezelf te komen. Daarna kun jij de zomer wel aan!

Met liefde en licht,

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.