Hulpverleners inschakelen is stom

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 om 15:32

Ga ik er nu wel of niet over schrijven dat ik op dit moment psychologische coaching heb? Wat zullen mijn volgers over me denken; de coach die zelf hulp nodig heeft… Zullen ze me dan nog wel betrouwbaar vinden? Mijn innerlijke criticus had allerlei argumenten om dit blog niet te schrijven. Maar vanuit mijn hart wil ik mezelf laten zien zoals ik ben. Compleet. Met alle plussen en minnen. Eerlijk. Soms ben ik krachtig, soms heb ik iets te leren. Zoals nu ook, en daar neem ik je in mee. Om als voorbeeld te dienen. Om te laten zien dat het inschakelen van hulp niet getuigd van zwakte, maar juist heel sterk is!

 

Taboe

Op hulp zoeken in de psychologische hoek rust nog altijd een taboe. Waarom is dat? Terwijl volgens mij iedereen wel zo nu en dan ergens tegen aan loopt waar hij of zij niet zelf uit komt. Dit zijn dingen die zoal gedacht worden:

  • Mijn probleem is niet ‘erg’ genoeg
  • Als ik hulp nodig heb, ben ik ‘zwak’
  • Therapie is ‘niks voor mij’
  • Kan ik wel over intieme onderwerpen praten?
  • Wat als ik moet huilen?

 

Waarom ik hulp zocht

Als ik terug kijk op mijn leven heb ik met enige regelmaat moeite gehad om mijn balans te houden. Als je me al langer volgt heb je daar waarschijnlijk al vaker iets over gelezen. Elke keer kon ik, samen met mijn man, met praktische oplossingen zoals minder werken, Reiki, of een poetshulp inschakelen, mijn balans weer vinden. Ook nu was er een moeilijke periode; ik raakte emotioneel overbelast omdat mijn kinderen alle drie hun dingetjes hadden die mij boven m’n pet gingen. Eerst ging ik in gesprek met een praktijk ondersteuner van de huisarts. Maar ik merkte aan mezelf dat ik er klaar mee ben, dat ik nu dieper wil graven om in de toekomst steviger te staan. Dus zette ik de stap naar een psycholoog.

Psycholoog of coach?

Veel mensen vragen zich af wat nu het verschil is tussen een psycholoog en een coach. Wanneer kies je er voor gesprekken met een coach en wanneer kies je ervoor om in therapie te gaan bij een psycholoog?

Een psycholoog richt zich meestal op (ernstige) psychische problemen of klachten. Hoe zijn die problemen of klachten ontstaan? Hoe lang duren die al? Welke factoren zorgen dat de klachten of problemen blijven bestaan? Wat is de levensloop van iemand? Zijn er (ingrijpende) gebeurtenissen geweest die invloed hebben gehad op de klachten? In  gesprekken met een psycholoog, ga je aan de slag om deze problemen en klachten op te lossen.

Een coach is vooral toekomstgericht en helpt je bij je persoonlijke groei. Vanuit het hier en nu wordt gekeken wat je dromen, wensen en verlangens zijn. Welke dingen zou je anders willen in je leven? Wat kun je zelf veranderen om dingen anders te doen? Er wordt kort naar je verleden gekeken. Welke dingen wil je loslaten? Welke dingen wil je beter leren accepteren? Een coach zal je stimuleren om dingen anders te gaan doen, om je gedrag te veranderen. Door het stellen van vragen ga je zelf op zoek naar oplossingen en verdiep je jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ik vond het bij het kiezen van een hulpverlener vooral belangrijk dat ik een goede klik met die persoon heb, dat zij begrip en feeling met m’n ontwikkelde spiritualiteit heeft en dat zij kennis en kunde in huis heeft om mij verder te helpen. Omdat ik echt de diepte in wil en naar het verleden wil kijken, koos ik voor een psycholoog.

 

Wanneer zoek je hulp?

Mensen kunnen niet aan mij zien wat er van binnen speelt. Ook voor mezelf is het lastig om te begrijpen, om te achterhalen waarom ik nu telkens uit balans raak. Heel lang nam ik dit voor lief aan. Het hoort bij mij. Maar langzaam kwam het besef dat de oplossing in mij ligt. Zoals ik nu functioneer en denk is het resultaat van alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Alleen in deze fase van mijn leven werkt dat niet altijd even goed voor mij. Wil ik mij stabieler voelen zal ik er iets mee moeten. Ik zoek iemand die kan luisteren en die kennis heeft van gedachten, emoties en gedrag. Mijn probleem hoeft niet ‘erg’ te zijn om deze stap te zetten en ik hoef mij er niet voor te schamen.

Werken aan jezelf

Er is zoveel te leren over jezelf. En met die zelfkennis kun je vervolgens een makkelijker, leuker en gelukkiger leven leiden. Dat is wat ik graag wil. Door mijn zelfkennis te vergroten krijg ik meer inzicht in m’n denk- en gedragspatronen. Ik merk dat andere mensen me op blinde vlekken kunnen wijzen  die ik zelf niet ziet. Ik leer ook heel veel over m’n eigen beperkende overtuigingen en angsten die me tegenhouden om te doen wat ik echt graag zou willen. Nu ik de juiste begeleiding heb, kan ik helemaal tot mijn kern komen, waardoor ik mezelf echt leer kennen. Van daaruit kan ik vervolgens stappen gaan zetten.

Ik zie het zo:

Investeren in en werken aan jezelf betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je werk en leven. Je neemt het roer in eigen hand. Daar is lef en moed voor nodig. Het is niet altijd makkelijk om naar jezelf te kijken en te ontdekken wat er allemaal achter die lagen van angst verstopt zit. Maar als je die moed hebt en je durft je angsten aan te kijken en diep naar binnen te gaan, kom je tot allerlei nieuwe inzichten en perspectieven. Dan kun je al jouw kwaliteiten en mogelijkheden goed tot zijn recht laten komen. En dan leer je ook goed je grenzen aangeven! Dan kom je steeds dichter bij wie  je werkelijk bent. Je gooit alle jassen die je in de loop van je leven hebt aangedaan, weer van je af.

En jij?

Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Het is niet altijd makkelijk. Maar het voelt goed. Het zal ook wel niet de laatste keer zijn dat ik hulp zoek. Want ik ben er van overtuigd dat every level it’s own devil heeft. Ik raad je daarom zeker aan om over je eigen grenzen heen te kijken, zelf regie te nemen over hoe jij jezelf voelt en hoe je in het leven staat. En zoek daarbij vooral de hulp van iemand waar je je goed bij voelt en waar je vertrouwen in hebt. Als je het fijn vindt om eens over zo’n proces te praten dan mag je me een bericht sturen en dan spreken we online iets af.

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.