Boos, bozer, ontploffing, 5 preventieve tips

Gepubliceerd op 1 juli 2022 om 07:13

Ik kan het me nog heel goed herinneren, soms had ik het gevoel dat ik helemaal geen controle had over m’n emoties. Dan was er een onschuldige aanleiding, bijvoorbeeld dat de kinderen iets niet opgeruimd hadden, wat dan het vonkje werd waardoor ik ontplofte. Ik reageerde dan schreeuwend en tierend naar hen, compleet onredelijk. En na die woedeaanval was ik dan zo intens verdrietig en moe. De directe oorzaak kon ik me vaak niet eens meer herinneren. Ik schaamde me voor zo’n uitbarsting, voelde me schuldig en een slechte moeder, had spijt. De kinderen gingen steeds meer op hun tenen lopen, zaten ook niet lekker in hun vel en gingen hetzelfde gedrag naar elkaar toe vertonen als ik naar hen toe. Herken je dat? Hoe komt dat nou zo’n uitbarsting en hoe kun je een woedeaanval voorkomen? Dat lees je hieronder.

Wat is woede

Woede is een hele menselijke emotie. Je wordt boos of woedend als er bij jou een grens in een bepaalde mate overschreden wordt, waardoor je je emoties niet meer onder controle hebt. Zo’n grens kan heel divers zijn en hangt af van de situatie of de persoon. Woede kan een opstapeling zijn van emoties, of een ontlading van prikkels en energie. Als je hooggevoelig bent dan kunnen gedachten en emoties echt ontzettend heftig voelen. Gedurende de dag komen er heel veel prikkels op je af die verwerkt moeten worden. Dit zijn prikkels van binnenuit en van buitenaf. Bij mij was dit een belangrijke reden van de woedeaanvallen. Ik was me niet bewust van de veelheid aan prikkels die ik te verwerken had en wist ook niet dat het bij mij als HSP’er extra aandacht verdiende. Ik was over mijn eigen grens gegaan. Ik was overprikkeld en dan was er telkens weer een druppel die de emmer deed overlopen.

Omgaan met emoties

Woede is vaak niet een op zich staande emotie, vaak zitten er angst, verdriet, boosheid of pijnlijke ervaringen of herinneringen achter. Als kind moet je nog leren hoe je met al die ingewikkelde emoties om kunt gaan. Mijn tactiek is altijd vooral wegstoppen geweest. Inmiddels weet ik dat alle emoties oké zijn, ze mogen er zijn en zijn er niet voor niets. Als je ze wegstopt werkt het als een snelkookpan, waar de deksel op enig moment vanaf knalt. Dus boosheid mag er zijn om je grens aan te geven. Communiceer die grens ook met je naasten en leer er zelf rekening mee houden dat je deze grens niet overschrijdt.

 

 

Wat kan er anders?

Ik moest burn-out raken om er achter te komen dat ik mijn eigen grenzen niet respecteerde. Daarvoor was het nodig dat ik mijn hooggevoelige kenmerken beter leerde kennen. Ik neig er nog naar om boosheid niet te uiten, dat voelt nog altijd veilig. Misschien ben ik bang voor wat ik in de boosheid van mezelf zal tegenkomen.  Maar ik weet ook dat dit heel veel energie kost. Caroline Bont zegt: “Onverwerkte boosheid blijft aanwezig in je energieveld tot je het accepteert, begrijpt en op een gezonde manier uit.” Ook moest ik ontdekken wat ik nodig had om die emmer niet zo vol te laten worden. Zelfzorg. Zelfliefde. Me leren afschermen voor prikkels en bij mezelf leren blijven.

Tips, mijn manieren om niet te ontploffen.

 • Energieveld

Ik begin de dag met het afsluiten van de energie van de nacht, vervolgens zet ik de bescherming van mijn energieveld neer voor 24uur. Voordat ik ga slapen reinig ik mn aura, m’n chakra’s’ en verbreek ik alle energiekoorden die gedurende de dag ontstaan zijn. Dit zijn eigenlijk technieken die er voor zorgen dat de emmer niet zo snel vol loopt en dat hij ook geregeld omgeschud wordt. Hiervoor bestaan diverse technieken. Ik heb er veel geleerd en heb de krachtigste opgenomen in de training “Van overleven naar Droomleven”.

 • Schud je armen en benen los.

Als een hertje gevlucht is voor een wolf en het is veilig kruipt het weg en begint het met trillen. Dit is een manier die de natuur ons ook geleerd heeft om stress en ballast kwijt te raken. We vinden dat vaak niet prettig en onderdrukken dit. Herinner je je nog dat je ergens ontzettend van schrok en dat je daarna stond te klappertanden. Dat mechanisme dus. Ongeveer 1x per week neem ik de tijd om dit trillen en schudden op te wekken en mezelf daarmee te clearen. Sinds kort is deze techniek ook opgenomen in de Droomleventraining.

  • Ervaar de emotie

  Richt je even alleen maar op de ervaring van emotie, niet op wat er de oorzaak van is.

  Merk op hoe je lichaam reageert, hoe dat fysiek en emotioneel voelt. Ik doe dit zelfs 7x per dag. Dan gaat er een timer op mijn telefoon met de vraag: “Wat leeft er in mij”, als signaal. Dan maak ik contact met datgene wat er leeft, voer er een gesprek mee, geef het aandacht. En weet je wat, dan wordt het kleiner en lichter! Wanneer nam jij voor het laatst de tijd om je emotie waar te nemen en er contact mee te maken?

  • Centreer jezelf

  Trek al je voelsprieten in en zorg voor een goede aarding. Daarmee wordt jij weer het middelpunt, daar waar je hoort te zijn. Je herstelt daarmee de gevoelsbeleving met je lichaam, waardoor je ook kleine signalen van opkomende woede kunt waarnemen. Voor mij zijn mediteren, ademhaling, wandelen in de natuur en sporten manieren om dit te bereiken. Er zijn ontzettend veel manieren om jezelf te centreren. Binnen de online training is er ruimschoots aandacht voor het contact met jou, waardoor je jezelf terugvindt, in je kracht komt en jouw mooiste leven kunt bouwen.

  • Mindset

  Soms kan boosheid bijvoorbeeld worden opgelost door een onverwerkt vorig leven goed energetisch af te ronden. Dat is iets wat ik tijdens een Holistische Reiki behandeling met je uitzoek en op los.

  Ben jij hoogsensitief en wil je weten hoe je met meer ontspanning, minder stress en minder vermoeidheid kunt leven?

  Opgekropte boosheid maakt moe. Het leren loslaten en kwijtraken geeft energie! In de complete online training: “Van overleven naar Droomleven” ontvang jij mega veel tools waarmee je je emoties en jezelf leert begrijpen en doorvoelen. Waarmee je jouw droomleven bereikt, en beter bestand bent tegen de hobbels van het leven.

  Klik hier voor meer informatie over dit prachtige traject en ontdek hoe je deel kunt nemen.

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.