Dit kan de natuur je bieden

Gepubliceerd op 20 juni 2022 om 15:42

Buiten zijn, in het bos, in de tuin, bij de vijver, wandelend, zittend op een bankje, tuinieren, alleen, samen…. Ik geniet er altijd met volle teuge van. Daarnaast merk ik dat buiten zijn een ontzettend grote oplader voor me is. Ook wordt ik me steeds meer bewust van alle voordelen die buiten zijn voor mij heeft. Ik kom tot rust. Mijn hoofd wordt stil. Er komen antwoorden. Creatieve ideeën doen zich voor. Tijd lijkt even stil te staan. Ik geniet intens van alle prikkels die ik zie, voel, hoor en soms ruik. Zo ontstonden er twee vragen waarop ik een antwoord zocht. Enerzijds wilde ik graag ontdekken hoe het komt dat de kracht van de natuur zo groot is. Of zit het ‘m vooral in het wandelen? Anderzijds vond ik het ook interessant om de meerwaarde van die krachtige natuur op coaching te ontdekken. In dit blog neem ik je mee in de antwoorden die ik vond.

Waar wandel je

Het is wetenschappelijk bewezen dat een wandeling in de natuur beter voor je is dan, bijvoorbeeld, een middag shoppen in de stad. Onderzoekers van de Universiteit Leiden deden, onder leiding van psycholoog Henk Staats, onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Dat is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Uit dat onderzoek is gebleken dat herstellen van stress beter gaat in een landelijke en natuurlijke omgeving.

 

De natuur zorgt voor aarding

Als je hoofd overloopt, je opgejaagd en prikkelbaar bent, dan stroomt de energie naar boven. Je wordt meegezogen door je omgeving en staat niet meer stevig op de grond. De natuur brengt ontspanning en geeft rust. Jezelf in de natuur begeven is een hele goede manier om te aarden en je aandacht weer in het hier en nu te verankeren. Meestal vind je in de natuur bomen, en wat is er meer geaard dan een boom? Contact maken met de natuur om je heen helpt je om dit gevoel ook weer van binnen te voelen en te ervaren. Ga dus lekker vaak naar buiten.

Plezier ervaren

Plezier is de beste voeding voor hart en ziel. Als je geniet, weet je dat je op de goede weg zit, je voelt de stroom van het leven. Dingen doen in en met de natuur geeft iedereen plezier. Het zijn kleine en grote wonderen die je hart een sprongetje van blijdschap laten maken. Zet je ‘volwassen ik’ even opzij, degene die normaal gesproken beslist welke activiteiten bestemd zijn voor kinderen en welke activiteiten of spelletjes jij jezelf toestaat. Bekijk de natuur, het bos of de speeltuin door de ogen van je innerlijk kind.

Lichamelijk

In de natuur zijn zorgt ervoor dat je bloeddruk, hartslagvariatie, bloedsuiker, cholesterol en cortisol verlagen en kan daarmee bijdragen aan vermindering van ziekten. Wat een prachtig medicijn is de natuur! Hoe easy je door naar buiten te gaan dus goed voor je lichaam zorgt. Groen is dus goed voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid!

Fijn gevoel

De Attention Restoration Theory van Kaplan & Kaplan noemt vier kenmerken van de natuur die een belangrijke rol spelen bij het krijgen van een fijn gevoel:

 • Being away – Je bent even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel optreedt zodra je in een groene omgeving bent.
 • Soft fascination – De natuur trekt automatisch de aandacht, zonder dat het moeite kost. Hoe kan dat? Dat komt door de gelijkvormige structuren. Hoewel de natuur er op het eerste gezicht chaotisch uitziet zit er een herhalend patroon in. De tak van een boom is een kleine boom. Het blad heeft ook de vorm van een klein boompje: de natuur trekt de aandacht zonder dat het moeite kost.
 • Putting in perspective – Zijn en wandelen in de natuur helpen ons ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.
 • Pleasing our senses – De natuur geeft zintuiglijke sensaties. ‘Zoals de wind door je haren en op je wangen, de geur van het bos, de stilte, vogelgeluiden, een gladde kastanje in een prikkende bolster voelen, een veer van een uil. Dat helpt om los te komen van dagelijkse beslommeringen’, merkt Hilde Backus. Een mindfull ervaring. In de natuur komen je zintuigen tot rust. Je wordt minder afgeleid door externe prikkels en het is makkelijker om je aandacht te richten.

Coaching in de natuur

Er is dus zelfs bewijs dat het vertoeven in de natuur een mooie en interessante toevoeging voor je leven is. En hoe vertaalt zich dat dan naar een goed coaching gesprek?

Voordelen van coaching in de natuur:

 • Rust, ruimte, gemakkelijk praten
 • Tijdens een wandeling zijn de gesprekken losser. Je kijkt elkaar wel aan, maar niet de hele tijd. Daardoor vertellen mensen meer, dingen die ze niet eerder aan iemand anders vertelden. Tegelijkertijd heb je als coach de gelegenheid om iemand te observeren zonder dat de ander daarmee bezig is.
 • Er is aandacht voor het lichaam
 • Coachen tijdens een wandeling heeft natuurlijk nóg iets dat het anders maakt: bewegen. Mensen voelen hun lichaam weer bewust en daarmee zichzelf weer. Ze ruiken, horen, voelen en zien de natuur.
 • Bewegen geeft rust en helderheid
 • Alleen al de beweging van armen en benen en de cadans tijdens wandelen, geven rust en een heldere kijk op problemen. Het aarden van de voeten op de grond geeft stevigheid. ‘Nu heb ik er een half jaar over gepiekerd en in een half uur zie ik precies wat ik wil’. De beweging maakt ook gelukshormonen vrij (alleen als je hart ook echt sneller klopt) en geeft een positiever gevoel.
 • Het mooie van al lopende coachen in de natuur is dat er legio mogelijkheden langskomen om iets te verwoorden, te spiegelen of om iets te voelen.

 

 

Van binnen naar buiten

Tot nog toe was werken, coachen voor mij iets wat ik binnen doe en de natuur iets voor m’n vrije tijd. Ik wil je echter ook graag de helende werking van de natuur laten ervaren. De natuur wordt mijn praktijk, waarin ik je verschillende werkvormen laat ervaren, waardoor de kracht van de natuur nog meer voor jou gaat werken. Nu ben ik geen natuurcoach. Maar al wandelend gaan we samen in gesprek waarbij we elementen uit de natuur als hulpmiddel gebruiken en volop profiteren van de voordelen van coaching in de natuur.

Re-charge workshop: Energieke natuurdag

Wil je ook ontspanning in je gezicht en in je hoofd, ogen die rustiger kijken en minder schichtig heen en weer schieten, een relaxte aandacht kunnen hebben voor de natuur en voor jezelf. Helderheid die toeneemt en gedachten en gevoelens die beginnen te stromen? Weer echt in contact, in verbinding met jezelf komen? Heb je echt even tijd voor jezelf nodig om weer flink op te laden?

Tijdens deze workshop brengen we drie krachten bij elkaar; de kracht van de natuur, de kracht van stilte en de kracht en de energie van een kleine groep gelijkgestemden. We vertragen, volgen het tempo van ons hart.

Wil je je aanmelden voor deze waardevolle re-charge workshop op 29 juni a.s? We ontmoeten elkaar in de mooie Maasduinen. Wil je erbij zijn, klik dan op deze knop.

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.