Was ik maar...

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 16:18

“De liefde die jij voor jezelf voelt is de liefde die je weer weg kunt geven.” Dit is een zinnetje dat ik eens ooit ergens gelezen heb, dat me echt bijgebleven is. Destijds dacht ik: “Liefde voor mezelf, dat zit wel snor, bij mij”. Maar niets blijkt minder waar. Ik heb allerlei oordelen over mezelf en daar betrap ik mezelf toch behoorlijk vaak op. Ik leg de lat ontzettend hoog voor mezelf (en ook voor anderen). Was ik maar, had ik maar... En uiteindelijk geef ik alle liefde die ik te geven heb vooral weg aan anderen. En dat is zoveel makkelijker, want ik voel al van verre aan wat de ander nodig heeft. Voelen wat ik zelf nodig heb, is een heel ander verhaal….. Misschien heb je er nog nooit zo bij stil gestaan, maar herken je hierin iets van jezelf? Lees dan vooral verder. Mocht je al heel veel van jezelf houden, voel je dan vrij om een ander blog te lezen.

Ik hou van mij

“Ik hou van mij, van mij en van geen ander

Want ik ben verreweg de leukste die ik ken

Ik hoef mezelf zo nodig voor mij niet te veranderen

Ik hou van mij, gewoon zoals ik ben”

- Ik hou van mij - Songtekst Tabitha –

Maar sta er eens bij stil, hoe vaak denk je iets leuks over jezelf? Of denk jij vaker negatieve dingen: mijn haar zit stom, mijn neus staat een beetje scheef, ik ben net iets te zwaar, ik ben geen goede moeder. En zou je eigenlijk niet een heleboel aan jezelf willen veranderen? Wat is het dat je niet van jezelf kunt houden, gewoon zoals je bent? Met al je plussen en minnen, zoals iedereen die heeft.

Zelfliefde en HSP

Veel HSP’s (hooggevoelige personen) zijn zelfs heel hard tegen zichzelf. Je hebt al je hele leven gehoord dat je niet mag huilen, dat je je niet zo aan moet stellen, dat het wel mee zal vallen of dat je niet zo gevoelig moet zijn. Dat heeft je ervan overtuigd dat je harder moet zijn of worden. Een groot contrast is je invoelend vermogen en medelevend voor anderen. In je energie ben je dan ook erg gericht geraakt op je omgeving. Je vloeit er als het ware mee samen. De binnenkomende input verwerk je op een intense manier. Dit is zo vanzelfsprekend voor jou, dat je jezelf onbewust op de laatste plaats zet en jezelf steeds minder goed aanvoelt. Dit alles heeft een negatief effect op je energieveld, je gedachten, je zelfbeeld, je gevoelens en je lichaam.

 

Jezelf terugvinden

Een eerste is om inzicht te krijgen in jezelf en je bewust te worden van je gedrag. Onze gedragingen, gedachten en gevoelens zijn veelal herhalende patronen, die voor 90 à 95 procent onbewust zijn. Op welke momenten ben je te hard voor jezelf? En stel je voor dat jij het niet tegen jezelf hebt, maar tegen iemand van wie je zielsveel houdt, hoe zou je dan tegen jezelf praten? Het veranderen van onbewuste gedragspatronen vraagt tijd en aandacht. Probeer hierin liefdevol en zacht voor jezelf te zijn.

 

Niets waard

Al van jongs af aan heb je dingen meegemaakt, waardoor je merkte dat mensen een mening over je hadden. Soms raakte deze momenten je hard, waardoor je zelf ging geloven dat je het niet waard bent. En daarnaast ging je je waarschijnlijk aanpassen om wel in het perfecte plaatje te passen. Dit zijn zo’n gedegen gewoontes geworden, dat je wellicht niet eens meer weet waar ze vandaan komen. Je misschien niet eens meer bewust bent van dat dit gedrag of denkwijzen zijn die je jezelf hebt aangeleerd. Daar komen al die oordelen vandaan, die je ten diepste geloofd. Je bent het niet meer waard…

Ik kan je daarbij helpen.

Tijdens het webinar op 18 mei ga je leren wat houden van jezelf inhoudt. Handelen vanuit zelfliefde. Hoe meer je dit doet, hoe prettiger dit voor jezelf en je omgeving zal zijn. Een goede band met jezelf is immers de beste basis voor het contact met wie dan ook in je omgeving. Je mag weer leren voelen! Je mag weer ontdekken wie jij bent en wat belangrijk voor je is! Jij bent het waard! Jij bent het belangrijkste! Jij bent jij, een ontzettend mooi persoon, met je eigen waarden en normen, je eigen mening en je eigen leven. Ga dat leven! Uit je hoofd in je hart!

Je kunt jezelf al aanmelden!

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.