Vergeet jezelf niet

Gepubliceerd op 3 februari 2022 om 18:37

5 tips om meer bij jezelf te blijven en daardoor lekkerder in je vel te zittenWie goed doet, goed ontmoet. Dit gezegde betekent dat wie goede dingen doet voor andere mensen ook goede dingen terug kan verwachten. Eens! De energie die je uitstraalt krijg je in dezelfde trillingsfrequentie terug. Een mooi principe om in je leven te integreren. Iets dat een Hsp’er al van nature doet. Er komt voor een Hsp’er echter ook heel makkelijk een valkuil op dit vlak om de hoek kijken. Namelijk dat de balans zoek raakt tussen het dingen doen voor anderen en voor jezelf. Een Hsp’er richt zijn antennes van nature op de buitenwereld om zo bijvoorbeeld een gevoel van controle te hebben. Dit naar buiten richten doen zij vaak zo vanzelfsprekend en zo sterk dat er geen contact meer is met zichzelf. Ze weten dan niet meer wat zij zelf willen en wat hun behoeftes zijn.

 

Ben jij vooral afgestemd op de buitenwereld?

Heb je na het lezen van de intro een vermoeden dat je veel of vooral op anderen afgestemd bent? Hier beneden benoem ik een 8-tal dingen waarin je jezelf misschien wel herkent. Dingen die je bewust of onbewust doet.

 • Je bent eerder bezig met de ander dan met jezelf. Daardoor heb je vaak sneller in de gaten wat de behoefte is van de ander, dan waar jouw eigen behoeften liggen.
 • Je hebt een sterke intuïtie, waardoor je vaak feilloos aanvoelt wat er nodig is bij de ander of in een situatie.
 • Je bent geneigd om te pleasen; je past je aan aan wat je denkt dat de ander van je wil.
 • Je piekert snel of maakt het jezelf moeilijk, doordat je zoveel verschillende nuances waarneemt. Maar ook doordat je minder in contact bent met jezelf en meer afgestemd op de behoeftes van anderen.
 • Je hebt oog voor details van de omgeving en bij de ander.
 • Je hebt een groot inlevingsvermogen.
 • Je neemt het humeur van de ander makkelijk waar of neemt het zelfs over.
 • Je probeert je meestal aan te passen aan anderen.

Bovendien raak je van dat continu afgestemd zijn op de grote buitenwereld en al die informatie die je daarmee te verwerken krijgt, ook nog eens ontzettend vermoeid.

 

Egoïstisch

An sich is dit natuurlijk een hele krachtige eigenschap, als je die bewust kunt inzetten wanneer je daar zelf voor kiest. Veel Hsp’ers zijn zodanig op anderen gericht dat zij de informatie uit zichzelf niet meer waarnemen. Zij raken erdoor uit balans. Daardoor weet je dan op een gegeven moment niet meer wat jouw behoeften zijn en wat je zelf wilt. Jouw belangen verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Kiezen voor jezelf geeft vaak een nare bijsmaak, omdat dit als egoïstisch betitteld wordt. Hoewel egoïsme een neutraal woord is, is het gevoelsmatig negatief en wordt het als zodanig ook meestal gebruikt in de maatschappij. Dus je laat het wel om voor jezelf te kiezen.

Michael Pilarczyk is echter van andere mening (en die menig deel ik van harte). Hij schrijft het volgende in één van zijn boeken:

“Je kunt alleen in evenwicht zijn als je in het middelpunt van je eigen leven staat. Zie je leven als een cirkel, waar jij precies in het midden moet staan om jezelf in balans te voelen. Het leven speelt zich af om jou heen. Dat is niet egoïstisch, dat is de juiste positionering om overzicht te kunnen houden en je tijd gelijkmatig te kunnen verdelen over je gezin, werk, vrienden en jezelf. Wanneer je jezelf wegcijfert, sta je buitenspel en voel je direct onbalans.”

 

Waarom dan?

Als Hsp’er plaats je jezelf niet bewust op de achtergrond. Het is voor jou heel normaal dat je al je antennes naar buiten toe gericht hebt. Bovendien heb je vaak een grote behoefte aan verbinding, zorgen, harmonie en alles onder controle houden, wat het heel logisch voor je maakt om de belangen van anderen boven die van jezelf te stellen. Soms is dat ook wel prettig, omdat je dan minder met jezelf en je eigen pijn bezig hoeft te zijn. Echter vanuit het op de buitenwereld gericht zijn ontstaat er dus die disbalans en ga je over je eigen grenzen, waardoor jij meer en meer vermoeid en overprikkeld raakt.

 

Big five, tips

Bewustzijn van jouw eigen binnenwereld zorgt ervoor dat je energie minder wegvloeit. Hieronder enkele praktische tips om jouw energie bij je te houden en je goed te voelen.

 1. Aarden

Aarden is niets anders dan uit je hoofd komen, weer terug in contact met je lichaam. Dit zijn enkele manieren om te aarden:

 • Mediteren
 • Loop op je blote voeten
 • Neem een voetenbad of voet(reflex)massage
 • Ademhalingsoefeningen

 

 1. Sta af en toe stil bij jezelf.

Neem een bewust moment om in contact met jezelf te komen, dit kun je bijvoorbeeld zo doen:

 • 3-minutenadempauze
 • Neem waar wat er op dit moment in je leeft en blijf er met je aandacht bij.

 

 1. Verbind je met je lichaam.

Als je je eigen lichaam weer goed voelt, kun je waarnemen wat er in jezelf gebeurd. Het is dan makkelijker om emoties en energieën van anderen los te laten.

 • Lichaamsbewustzijnsoefeningen
 • Stressrelease-oefeningen
 • Lichaamsscan

 

 1. Let op je lichaamshouding.

Als je afgestemd bent op de ander zul je vaak onbewust diens lichaamshouding spiegelen. De ander voelt zich daardoor begrepen. Kies er bewust voor om juist een andere lichaamshouding aan te nemen. En ga met je hele lichaamshouding naar achteren in plaats van naar voren. Ook op deze manier kun je aandachtig naar iemand luisteren, maar voorkom je dat je in de ander vervloeit.

 

  1. Maak tijd voor jezelf

  Door even niets te doen komen er gedachten en gevoelens naar boven, waar je tijdens je drukke dag geen of weinig aandacht aan geschonken hebt. Er ontstaat zo een bewustzijn van wat er bij je speelt.

  Ga daarnaast ook na welke dingen je echt graag doet. Bouw daarmee tijd voor jezelf in die je invult op een manier die echt bij je past. Hierbij kun je denken aan ontspanning, beweging of sociale interactie (mag ook een dier zijn). Als het maar voldoende leuke prikkels voor je zijn. Check daarbij regelmatig wat jou behoefte is en stop met vergelijken met anderen.

  Lekker leven

  Ben je op zoek naar jezelf en jouw meest energieke leven vol bubbels mét je hoogsensitiviteit? Daartoe is bewust met energie bezig zijn, zeker in de beginjaren van de bewustwording van je hoogsensitiviteit, erg belangrijk. Bovenstaande oefeningen zijn zinvolle vaardigheden om jezelf aan te leren. In de online training “Van overleven naar DROOMLEVEN” (meer info) leer je deze en andere vaardigheden onder mijn bezielende begeleiding. Ook ontwikkel je een krachtige mindset om vanuit jouw diepste zijn het leven vorm te geven, waardoor de bubbels als vanzelf ontstaan en de energie stroomt.

   

  Onbewust leven en hooggevoeligheid gaan niet samen, dat leidt tot problemen. Leer bewust zijn vanuit respect en de juiste waarde toe te kennen aan jezelf; omdat je het waard bent!

  Het is niet altijd makkelijk, daarom biedt ik je graag mijn hulp en ondersteuning aan. Wil je eens aftasten op welke manier dat past bij jouw wensen, plan dan hier een afspraak of stuur me een bericht.

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.