Moeten

Gepubliceerd op 20 januari 2022 om 08:42

Ik had deze week een heel to-do-lijstje. Het was heel divers: dingen doen voor energie-ik, taken in het huishouden, dingen doen die goed zijn voor mijn herstel en ga zo maar door. Het voelde ineens beklemmend. En op dat moment realiseerde ik me dat ik er ook echt klem in zat, omdat het allemaal "moetjes" zijn, in mijn hoofd. Ze zijn onderdeel van rigide regeltjes die ik in mijn hoofd gevormd heb en waar ik een deel van mijn identiteit aan ben gaan ontleden.

 

Dat is ontstaan door hoe ik werd opgevoed, wat er op mijn levenspad kwam, hoe anderen met mij omgingen enzovoort. Zij deden dat vanuit liefde, hun waarden en beste weten. Ik leerde er echter een aantal als-dan verbanden door. Als ik bepaald gedrag vertoonde dan werd dat meer gewaardeerd als ander gedrag. Tja wat doe je dan als kind.....

 

Omdat ik hoogsensitief ben, wilde ik ook altijd graag de lieve vrede bewaren en ging op die manier ook nog eens mijn gedrag aanpassen. Heel makkelijk voor mij omdat ik zo afgestemd ben op anderen, een van de kenmerken van hoogsensitief zijn.

 

In het kort kwam het er op neer dat ik hard werkte, lief en gehoorzaam was.

 

In mijn volwassen leven is dat best wel ingewikkeld geworden. Ik leg de lat hoog voor mezelf en anderen, kan niet goed niets doen, heb moeite met roering, volg nog steeds graag de regeltjes en pas me aan aan wat ik denk dat anderen graag willen, graag zien of vinden.

 

Veel moeten dus. Soms een kracht, soms een gevangenis.

 

Nu ben ik daarin al wel verandert, ga ik bij voorbeeld soepeler met mijn to-do-lijstje om. Als het niet af is, is het oké. Maar is het dat echt oké. Onbewust is het toch fout of falen. Ben ik dan wel goed genoeg? Wat zullen anderen denken?

 

Ik werd me er deze week weer bewust van dat het goed is het woord "moeten" uit mijn woordenboek te schrappen en te vervangen door "kunnen".

Het woord "kunnen" geeft je de mogelijkheid om te kiezen. En kiezen is vrijheid!

 

Louise Hay, zei zo mooi: "Je mag je realiseren dat alles wat je in je leven doet door keuze wordt gedaan. Je moet niets. Je hebt altijd een keuze."

 

Die lijstjes en dat moeten sluipt er dan zo langzaamaan weer in. Nu een moment van bewustwording.

 

Weer even een puntje om mee te nemen. Ik maakte er een dagelijkse affirmatie van: "Ik heb altijd een keuze." Ik heb ook weer even stil gestaan bij mijn eigen waarden. Wat vindt IK nu echt belangrijk in het leven en waar wordt IK gelukkig van?

 

En dat leidde tot verrassende mogelijkheden. Geen echt blog deze week. Niets gedaan in huis en de wereld vergaat niet. Ook af en toe echt niets gedaan en dat lukte zonder bezig te zijn wat er zo meteen is. Meer ontspanning, maar dan echt! Meer rust in mijn hoofd en meer energie!

 

Struggel jij ook met zaken in je leven die je veel energie kosten?

Heb je daardoor ook te weinig energie om die persoon te zijn die je graag wilt zijn en de dingen te doen die bij jouw waarden passen?

Maar kom je tot noch toe niet uit dat energieloze dal?

Ik hou jou de spiegel voor, waardoor jij blokkades ziet die je nu nog niet ziet.

Samen bepalen we jouw strategie en maken we een concreet actieplan.

Ik breng je inspiratie om je doelen te realiseren. Daarbij zorg ik voor een veilige omgeving en help je focussen. Er zullen hindernissen op je pad komen, maar samen kunnen we die de baas!

Samen vieren we je successen!

 

Lijkt dat je fijn?

Plan dan nu een Energy-talk-sessie. We drinken samen een digitaal theetje, brengen de situatie in kaart en bekijken op welke manier ik jou kan helpen.

Via onderstaande knop ga je direct naar mijn agenda en kun je een voor jou passend moment kiezen.

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.