Overweldigd zijn is niet nodig

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 14:25

Voordat ik burn-out raakte in 2019, werd ik vaak overweldigd door het leven. Overweldigen betekent: met geweld overmeesteren, bemachtigen. Ja zo voelde het. Ik machteloos. Dingen overkwamen me. Mijn rol daarin? Passief. Misschien zelfs slachtoffer te noemen. Ik werd al snel lam geslagen en zat met mijn emoties en gevoelens (bij de pakken neer, bedenk ik als ik er nu op terugkijk). In die tijd leerde ik echter dat er veel is waar ik wel invloed op uit kan oefenen en dat ik er een actieve rol in heb, wat er op mijn pad komt. Verbaasd je dit of wil je daar meer over weten? Lees dan vooral verder.

Wat trek je naar je toe?

Een van de dingen die ik leerde is dat alles energie is. Energie met verschillende trillingsfrequenties, variërend van hoge trilling tot lage trilling. En dat gelijksoortige trillingsfrequenties elkaar aantrekken. Dat is de reden waarom je soms een slechte dag kan hebben. De wekker gaat en jij denkt: “bah nu al en het is nog zo donker, ik heb er nog helemaal geen zin in.” Je staat op en je stoot je teen tegen de poot van het bed. Daar mopper je op, waarmee je de trilling van je energie verlaagt. Dan laat je vervolgens de jampot uit je handen vallen (dit is geen toeval!). Het mopperen neemt toe, ook tegen jezelf. De trilling verlaagt verder. En zo verder. Aan het einde van de dag kun je alleen maar concluderen dat het jouw dag echt niet was vandaag!

 

Je zet een andere toon voor de dag als je rustig wakker wordt door een vriendelijke toon van je wekker (ik gebruik een wake up light, want daar kan ik kiezen tussen verschillende, heerlijke natuurgeluiden als wektoon). Je je heerlijk uitrekt, je dankbaar voelt over bijvoorbeeld het slapen, je bed, je eten en drinken en noem maar op. Dan zet je je energie in een heel hoge trillingsfrequentie.

 

Dit principe is de wet van aantrekking. En daarmee een bepalende factor in hoe jouw dag en je leven verloopt. Dus hou je trillingsfrequentie zo hoog mogelijk!

Hoe dans je?

Je kan niet bepalen welke muziek er in je leven gespeeld wordt,

maar je bepaald wel hoe je er op danst!

Deze mooie quote heb ik ook vaak in mijn hoofd als ik me nog eens machteloos of overvallen door het leven voel. En dan ga ik er dus over nadenken hoe ik het beste kan dansen! Want problemen horen nu eenmaal bij het leven. Er zullen altijd wel dingen op ons pad komen, die we liever niet tegen waren gekomen. Belangrijk is het om je daar niet tegen te verzetten of het als persoonlijk falen aan te merken. Als je accepteert dat je niet overal de controle over hebt en hoeft te hebben werkt dat bevrijdend en maakt het je leven stukken relaxter en leuker.

 

Jij kan 100% de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven, door de regie weer naar je terug te pakken. Door zelf te bepalen hoe je danst!

 • Wees positief en optimistisch.
 • Je zult er voor moeten werken, dromen komen niet vanzelf uit.
 • Plan dagelijks een moment waarin je de volle aandacht voor jezelf hebt.
 • Pak de controle over een situatie in plaats van deze uit handen te geven.
 • Neem de ruimte om te reflecteren op situaties; wat gebeurde er?
 • Cultiveer een houding van dankbaarheid, dan zien dingen er niet alleen beter uit, ze worden ook beter.

Denken in cirkeltjes

Om er nu zicht op te krijgen waar ik invloed op heb en waar niet, gebruik ik ‘de cirkels van invloed en betrokkenheid’, van Steven Covey.

 

Steven Covey beschrijft zeven eigenschappen waarmee je weet wie je bent en waar je voor gaat. Bij de eerste eigenschap van Covey: ‘Wees Proactief’, legt Covey uit dat we in ons leven te maken hebben met twee cirkels, die van Betrokkenheid en die van Invloed. Het onderscheid weten tussen deze twee cirkels, maakt dat we proactief onze weg kunnen gaan.

 

Maar wat zijn nu die cirkels?

  'Cirkel van Betrokkenheid'. Dit is de cirkel die buiten de cirkel van invloed staat (over deze cirkel later meer).

   

  Ik schreef er eerder in dit blog al over; er zijn tal van zaken die een beroep op je kunnen doen. Zaken die je raken, die je mentaal of emotioneel bezig houden. Echter, het zijn ook zaken waar we vaak maar weinig (of niets) aan kunnen veranderen. Omdat het simpelweg te groot is: Het weer, de wereldeconomie, politiek, gedrag van anderen, corona pandemie, enz. Of omdat je er niet verantwoordelijk voor bent, geen mandaat hebt om er iets aan te kunnen doen: Gedrag van je leidinggevende, ontslag doordat het bedrijf ophoudt te bestaan, een boom die de gemeente kapt of een gat in de weg die maar niet gedicht wordt. In de cirkel van betrokkenheid kan het gaan om grote of kleine dingen.

   

  Het is opvallend, dat we ons soms om de kleinste dingen, het meest druk kunnen maken. Daarmee maken we de cirkel van betrokkenheid heel groot in ons leven. Voortdurend besteden je je tijd, je aandacht en waarover je praat aan deze zaken, terwijl je er geen enkele invloed op hebt. Externe factoren laat je op deze manier je leven bepalen!

   

  'Cirkel van Invloed'

  Proactieve mensen willen zoveel mogelijk bezig zijn in deze cirkel. Je spant je in voor zaken, die je echt kan veranderen en waar jij invloed op hebt. Het kan gaan over opvoeding, creatief bezig zijn op je werk, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor zaken die je niet goed hebt gedaan en daarvoor excuses vragen. Als je leeft vanuit de cirkel van invloed, laat je je drijven door waarden zoals verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid, trouw, integriteit, liefde en respect. Je blijft dichtbij jezelf en kijkt wat je kan beïnvloeden, veranderen en doet dat ook. 

  Leef je vanuit de cirkel van invloed dan probeer je zelf een deel van de oplossing te zijn en niet van het probleem. Je probeert je cirkel van invloed uit te breiden, zodat de cirkel van betrokkenheid in je leven steeds kleiner wordt. Dit vraagt een gefocust leven waar elke dag een afweging gemaakt dient te worden: Is dit probleem iets wat thuishoort in de cirkel van betrokkenheid of die van invloed?

  Vraag jezelf af, waar heb ik directe invloed, indirecte invloed en geen invloed op.

  • Directe invloed; problemen die betrekking hebben op je eigen gedrag;
  • Indirecte invloed; problemen die betrekking hebben op het gedrag van andere mensen;
  • Geen invloed; problemen waaraan je niets kunt doen of aan kunt veranderen.

   

  Om te weten of je iets moet laten gaan (cirkel van betrokkenheid), of dat je tot actie moet overgaan (cirkel van invloed), kan het volgende stroomdiagram je helpen: 

   

  Pak die regie

  In dit blog heb ik je in vogelvlucht meegenomen in de principes die mij geholpen hebben om de regie te nemen over hoe jij je voelt. En neem van mij aan dat is een proces wat gepaard gaat met vallen en opstaan. Soms gaat het als vanzelf en soms vindt ik het verdraaid lastig. Zoals op dit moment waarop er in mijn privésituatie verschillende dingen spelen en er nog eens corona bovenop kwam, wat de emmer deed overlopen. Dan maak ik mijn cirkel van betrokkenheid steeds groter als ik niet oppas. Dan zet ik energie in een lage frequentie uit in het universum en dan vergeet ik soms te dansen…..

  Tja ik ben ook mens….. Toch zijn dit dan de tools waarop ik telkens weer terug grijp. Met liefde voor mezelf en zonder oordeel.

  Als je de aandacht die jij geeft aan de 'Cirkel van Betrokkenheid' kunt verkleinen en meer energie gaat steken in je 'Cirkel van Invloed', wordt je minder overweldigd door het leven en kun je sturen op hoe jij je voelt. Hopelijk helpen de tools die ik beschreven heb, jou ook om weer meer grip te krijgen op hoe je je voelt. Mocht je het nog lastig vinden, ik denk graag met je mee. Laten we dan samen een theetje drinken tijdens een Energy-talk sessie. Heb je interesse plan dan hier een afspraak in.

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.