Survivaltips voor december

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 11:53

Een hele gezellige tijd, december! Ik kan er reuze van genieten. Maar voor mij ook een tijd waarin ik het lastig vindt om goed in m'n energie te blijven. Ik hoor om me heen dat veel mensen het moeilijk vinden om niet overprikkeld te raken in de laatste maand van het jaar. Maar voor hoogsensitieve mensen is die uitdaging vaak nog net iets groter. Bovendien krijgen zij er vaak klachten van als zij overprikkeld raken, zoals nergens zin in hebben, buikpijn, hoofdpijn, hangerig, huilerig, ruzie zoekend, bleek, geen energie, futloos, moe, moe en nog eens moe. December is een ingewikkelde maand. Het is een maand waarin afsluiten, saamhorigheid, onrust, knusheid, creativiteit en nieuwe voornemens samenkomen. Hoogsensitieve personen kunnen er veel van hun kwaliteiten in kwijt, maar het kost hen vaak ook heel veel kruim.....

Sinterklaas

Sinterklaas en de aanloop daar naartoe, waarbij er al wat meer drukte en onrust in huis heerst. Het bedenken en verzamelen van de cadeautjes, waar toch de nodige tijd in gaat zitten. Ook al doe ik veel van deze boodschappen online. Ik weet dat het niet zo goed is voor de middenstand, maar aan mijn welbevinden en prikkelregulatie draagt het zeker bij.

 

Kerstmis

Dan zijn er wellicht nog een aantal kerstborrels die gehouden worden. Onderschat het niet als ze nu wellicht online gegeven worden, ook dan vraagt het veel van je brein en is de communicatie misschien nog wel ingewikkelder als wanneer je elkaar live ziet. De familiebijeenkomsten, nu wat kleinschaliger en allemaal getest, maar dan wil je het misschien wel héél speciaal maken.  Want dat is wat je als heel gevoelig persoon vaak in je hebt, je wilt het die anderen zo naar hun zin maken en daarbij vergeet je in te voelen bij jezelf, bij je eigen behoeften.

 

Bij ons zijn het vaak ook dagvullende programma’s waardoor ik het lastig vindt om aan de benodigde tijd voor mezelf toe te komen. Ik vind het echt heel gezellig en geniet van het samenzijn. Met z’n allen bij elkaar zijn. Daarbij merk ik vaak niet dat mijn energiemeter langzaam daalt, totdat het eigenlijk al te laat is. Want al die tijd ben ik toch vooral op de anderen afgestemd, kost het me meer moeite om in een groep een gesprek te houden en tegelijkertijd in de gaten houden of hun glazen nog gevuld zijn.

 

Oud en nieuw

En alles klapper op de vuurpijl gaan we dan nog oud en nieuw vieren. De prikkels van het vuurwerk blijven ons dit jaar bespaard, dat wel. Maar ook dat is een moment van (beperkt) samen zijn, waarin je makkelijk energie van de anderen gasten op neemt. Waarbij je waarschijnlijk vooral afgestemd bent op het welzijn van die ander. Want dat is wat een hoogsensitief persoon vaak doet; aandacht hebben voor de verwachtingen en wensen van je omgeving. Voeg daaraan nog het laat naar bed gaan en het uit je ritme zijn, toe. Dan heb je een mooie cocktail voor overprikkeling en vermoeidheid, die je niet gezelliger maken.

 

Voeding

December is ook een tijd van lekkernij. Feestbrood, musket kransjes, het kerstmenu, oliebollen. Hmmmm. Lekker hoor! Ik kan daar ook echt enorm van genieten. Maar ik besef me wel dat het voor mij echter veel minder energieke voeding is. Voeding die eerder energie onttrekt als toevoegt. Na het kerstmenu komt daardoor vaak die after dinner dip. Ben jij je bewust van het effect van voeding op jouw energie?

Herkenbaar voor jou?

Wat kost jou veel kruim deze dagen?

 

Dit is wat ik dan doe om mezelf te beschermen:

 

👣 Bewegen waar mogelijk, liefst in de buitenlucht

 Vaak maak ik een lange wandeling vooraf of probeer ik lopend naar de afspraak te gaan. Daarnaast is het ook mogelijk om het gezelschap voor te stellen om eens een frisse neus tussendoor te gaan halen. Even uit de warme woonkamer en al wandelend kun je bovendien hele goede gesprekken voeren. Maar denk ook eens aan een spelletje waarbij je gaat bewegen b.v op de WI, just dance of hints.

 

🤷 Keuzes maken

Niet alles moet. Goed is ook goed genoeg. De kunst van delegeren. Dat zijn dingen die ik mezelf voor hou. Waar ik ook vaak een affirmatie van maak, om het zo geregeld voorbij te laten komen en in mijn bewustzijn te houden. En kies dan dus voor de dingen waar jij blij van wordt, soms zit dat in hele kleine dingen. Kies er ook voor om echt even de tijd voor jezelf te nemen, zodat je weer echt tot jezelf komt. Kies ook soms even voor niets, bezinning, verwerking. Dat helpt om overprikkeling te voorkomen.

 

🥰 Lief zijn voor mezelf

En dat betekent af en toe intunen bij mezelf en na gaan waar ik behoefte aan heb, wat mijn gevoel is. En bovendien dit ook kenbaar maken aan de anderen. Zodat de koers die we varen er één van gezamenlijkheid is.

 

🧘 Mediteren

Het is fijn om de stilte op te zoeken in deze drukke tijd. Nu las ik ergens dat In het christendom is de adventstijd van oudsher een periode is, waarin wordt nagedacht over wat iemand zou willen veranderen in zijn leven. Dat is volgens mij heel passend aan het einde van het jaar. Tijdens een meditatie kun je de stilte heel fijn opzoeken. Het is een wetenschappelijk bewezen methode om stresshormonen in het lichaam te verminderen. Daarnaast gebruik ik een meditatie ook om mijn energiebescherming voor de dag neer te zetten.

 

🌳 Gronden

Naast meditatie zorg ik er ook altijd voor dat ik goed gegrond ben. Dat helpt je om goed bij jezelf te blijven en naar jezelf te luisteren, in het nu. Echt contact met je lichaam maken. Dan kan ik beter bij mijn eigen ik-kracht blijven en mijn grenzen hanteren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. Als je hier meer over wilt weten dan informeer ik je daar graag over.

 

🙌 Reiki toepassen

Mezelf reiki geven dat doe ik dagelijks en zeker tijdens de feestdagen. Soms ga ik er even voor zitten of liggen, maar het kan ook makkelijk ongemerkt tussendoor. De universele energie voorziet je van datgene waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dit kan op mentaal, energetisch, spiritueel, emotioneel en fysiek vlak zijn. Wellicht heb je het idee dat jij geen Reiki geven kan, toch kun je jezelf wel energie geven. Leg je linker hand maar op je hartgebied en je rechter op je buik en focus op de stroming die er is. Daarnaast kun je ook Reiki op afstand ontvangen. Wil je daar misschien iets meer over weten, omdat je het gevoel hebt dat je dit wel kan gebruiken, neem dan even contact met me op.

 

En vergeet bovendien niet te genieten van de fijne sfeer die december met zich mee brengt.

Hoe bescherm jij jezelf en wil je deze tip met ons delen?

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.