Flow in je leven

Gepubliceerd op 21 november 2021 om 15:23

Ik recent een boeiend boek gelezen; “Ikigai” van Miralles en Garcia.Leuke inzichten! Ikigai staat voor: ‘je reden van bestaan’. Het boek belicht de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven. De schrijvers gingen op onderzoek uit hoe het kan dat er op het Japanse eiland Okinawa zoveel gezonde en actieve honderd+jarigen leven. Een helder en duidelijk ikigai hebben, zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven, is hun conclusie. Dat is toch wat we allemaal willen een lang, gelukkig en betekenisvol leven. Een van de zaken die voor ikigai zorgen wil ik hier graag met je doorlopen. Het gaat over flow. Zelf heb ik ook ervaren dat hoe meer je je flow in je leven in kan bouwen, hoe lekkerder je leeft.

 

Flow

Flow is blijkbaar een heel krachtig basisinstrument voor ikigai. Maar wat is dat dan? Als je in flow iets doet dan bestaat er geen verleden of toekomst. Je gaat dan totaal op in de ervaring, zonder aan iets anders te denken of afgeleid te worden. Voordat je het weet is er meer tijd verstreken dan je dacht. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Dat zijn de momenten waarop je waarschijnlijk het gelukkigst bent. Na afloop voel je je heerlijk voldaan. Een flow-ervaring schijnt voor iedereen hetzelfde te voelen, ongeacht cultuur of leeftijd.

 

Hoe kom je nu in flow?

Waarom is die flow zo prettig dan? In flow zijn we geconcentreerd op een specifieke taak en laten we ons niet afleiden.  Dat zorgt voor volledige rust en orde in je bewustzijn. Volgens onderzoeker Owen Schaffer zijn er 7 voorwaarden om in flow te komen.

 

 • Weten wat je moet doen, een duidelijk doel voor ogen hebben, maar er niet door geobsedeerd raken.
 • Weten hoe je het moet doen
 • Weten hoe goed je het doet
 • Weten waar je heen moet
 • Het moet een grote uitdaging vormen, iets wat bij je kunnen past, maar net iets meer van je vraagt. Dit vergroot je concentratie.
 • Een grote kundigheid vereisen
 • Je moet vrij van afleiding Je concentreren op één activiteit. Op het moment dat je bezig bent met multitasken, moet je telkens van de ene naar de andere taak switchen. Daarmee verspil je energie.

 

Wanneer ervaar jij flow?

Stromend iets doen. Wanneer heb jij dat voor het laatst ervaren? Vaak is er tijdsdruk, zijn er voorwaarden of verwachtingen die voorkomen dat je in flow komt. Toevallig heb ik deze week weer eens zitten handletteren. Ik denk dat dat een moment van flow was. Geen idee hoe lang ik er mee bezig was. Door de tv of de kids werd ik niet afgeleid. Pas later voelde ik dat ik last van mijn nek kreeg. Heerlijk zo’n moment.

 

Een gevoel van flow ontstaat dus vaak als je een duidelijk doel hebt, je geconcentreerd bezig bent, je ook een beetje uitgedaagd wordt en als de bezigheid of het resultaat je een beloning in jezelf geeft. Ook ervaar je je eigen regie rondom de taak.

 

 • Bij welke activiteiten heb jij een flow ervaring?
 • Hoe vaak per week komt zo’n flow ervaring voor?

 

Microflow

Er zijn natuurlijk dagelijks ook een heleboel routine taken te doen. Kun je van dergelijke taken ook flowmomenten maken? Als je niet echt uitgedaagd wordt, verveel je je al snel en dan kun je iets toevoegen om jezelf bezig te houden. Op die manier kun je dus van een routinetaak een flowmoment maken. Zodat je ook dan kan genieten. Het helpt als de taak echt belangrijk is. Ik ervaar dat zelf als ik strijk op zolder. Niets en niemand om me heen. In mijn hoofd ontstaat rust.

 

 • Waarbij ervaar jij microflow?

Afleidbaarheid

Tegenwoordig zijn we getraind om afgeleid te raken. Om snel in flow te kunnen komen is het belangrijk om die hersenspier weer in focus te trainen en dat kun je doen door te mediteren. Heel eenvoudig door te gaan zitten met een rechte rug en je te concentreren op de lucht die je neus in en weer uit stroomt. Dan ben je in staat om de gedachtenvloed te stoppen en dan klaar je je mentale horizon. Er is geen goed of fout, gedachtes mag je als een wolk voorbij laten zweven, zonder deze te veroordelen of te verwerpen.

 

 • Is het nodig om jouw afleidbaarheid te verminderen?

 

Jouw ikigai

Vaak lijkt flow iets dat je overkomt. Maar het goede nieuws is dat je jezelf kan leren om meer flow te ervaren. Dus deze stapjes kun jij vandaag nog zetten om te zorgen voor meer tevredenheid, geluk en betekenis in je leven:

 

 • Maak tijd voor activiteiten waarbij je in flow komt
 • Ken je vaardigheden en je talenten
 • Verminder tijdsdruk, voorwaarden en verwachtingen bij je activiteiten
 • Stop met multitasken
 • Vraag je af waar je nieuwsgierig naar bent, hoe je jezelf ziet in de toekomst
 • Sta stil bij je dromen en ambities, wat vertellen deze over jezelf?
 • Maak van je routinetaken flow-bezigheden
 • Mediteer om je brein te trainen in flow te komen
 • Leer regelmatig iets nieuws

Want zeg nou zelf het zou heerlijk zijn om dit gevoel regelmatig te ervaren in je werk of privéleven. Hoe vaker je in flow bent, hoe meer voldoening en intensiteit je ervaart in je leven.

 

Breng flow bewust in je leven

Het loont de moeite om ervoor te zorgen niet alleen je privé-activiteiten aan deze elementen voldoen, maar dat je ook in je werk geregeld flowervaringen opdoet. Let dus op dat de omstandig heden in je werk (regelmatig) voldoen aan de 7 voorwaarden om in flow te komen. Je komt alleen in flow als je doet wat echt bij je past. De activiteit moet in evenwicht zijn met je persoonlijke waarden en kwaliteiten, en in functie staan van een bepaald doel in jouw leven. Als de uitdaging te klein is, schuilt verveling om de hoek en is er gevaar om in een bore-out te geraken. Is de uitdaging te groot dan is er een risico op burn-out. Beide komen echt steeds vaker voor, waarschijnlijk zie of hoor je het ook geregeld om je heen.

 

Jezelf kennen en een goed zelfbeeld zijn dus een belangrijke stap om tot meer flow te komen in je leven. Vervolgens komt het er op neer om authentieke keuzes te maken: keuzes die écht bij je passen. Keuzes die kloppen met wie jij bent en met wat jij belangrijk vindt.

Neem zelf initiatief; je kan enkel voor je eigen flow zorgen.

 

 

Energieke groet

Nicole

 Wil je meer over de weg naar jouw droomleven weten?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.