De grootste misvattingen over energie

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 15:09

De laatste jaren spreek ik veel gevoelige mensen die vooral moe zijn. Het is op! Ze zijn uitgeblust, leeg! Ze hebben er de energie niet voor. Sommigen van hen ervaren dit dagelijks, de hele dag, anderen bij momenten. En zeker in de herfst en winter lijken meer mensen daar last van te hebben. Misvattingen komen in die gesprekken vaak naar voren. In dit blog sta ik daarom stil bij een aantal van die misvattingen, om je in iedere geval meer inzicht te geven in wat vermoeidheid voor heel gevoelige mensen nu wél is.

 

Je raakt alleen maar vermoeid door te hard werken

Hard werken, ja wat is dat dan? Het is een lastige term, waar iedereen weer een andere invulling voor heeft. Hard werken zegt vaak iets over de hoeveelheid taken die je doet en de zwaarte van het werk. En ja daar raak je vermoeid van. Als de oorzaak alleen hierbij ligt, dan kun je over het algemeen vrij makkelijk herstellen als je rust in last.

 

Is er echter sprake van een alles omvattende uitgeblustheid, dan zit er meestal meer achter. Dan gaat het vaak ook over hoe je met het werk omging. Vanuit welke overtuigingen, vastgezette emoties of eisen heb je de taken gedaan? Hoe was je daarbij in contact met jezelf, je eigen kracht en jouw gevoel en heb je hierop geanticipeerd? Dan kom je ook niet zo makkelijk tot rust, om weer goed bij te kunnen tanken.

 

Bij hooggevoelige mensen speelt ook de prikkelverwerking een belangrijke rol. Zij worden vaak overweldigd door een veelheid aan prikkels; overprikkeling. Doordat een hoogsensitief brein al die prikkels heel diepgaand verwerkt, vraagt dat heel veel van je. Geen of te weinig prikkels kosten ook energie, waardoor je je lamlendig, futloos en je verveelt voelt.

 

Hoogsensitieve mensen zijn ook heel empathisch. Dat is een mooie eigenschap maar gaat heel veel energie kosten als dat betekent dat je veelal bang bent dat je niet goed genoeg bent. Of dat je vooral datgene gaat doen wat anderen fijn vinden of mee gebaat zijn. En daardoor slecht voor jezelf gaat zorgen. Het vraagt nog meer van je als je daardoor te weinig grenzen stelt aan de hand van wat jij nodig hebt. Je gaat dan over je grenzen heen en doet ja, terwijl je nee voelt. Bovendien is dat voelen vaak heel lastig, omdat je naarmate je meer vermoeid en overprikkeld raakt je meer in je hoofd zit en het voelen van de signalen van je lichaam daardoor gedomineerd wordt.

 

Vermoeidheid is voor softies

Vaak zijn het de diehards, heel wilskrachtige mensen die uiteindelijk vastlopen op vermoeidheid. Zij zijn al heel lang op die wilskracht door gegaan vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote drang om vooral voor anderen te zorgen. Vaak is er perfectionisme en faalangst ontstaan, waardoor de behoefte om alle ballen heel hoog te houden alleen maar groter wordt. Het maakt dat je over fysieke en emotionele grenzen heen stapt. Welke je zoals gezegd ook steeds moeilijker voelt. En uiteindelijk vallen ze om. Zitten ze op de bodem van de put, alleen maar moe. Geen idee hoe ze hier uit moeten klimmen. De enige tools die deze mensen kennen is vechten, er voor gaan, doorgaan, knallen, zorgen, welke op dit moment niet helpend zijn.

 

Als je vaak vermoeid bent, ben je burn-out

Mensen die ontzettend (chronisch) vermoeid zijn voelen zich machteloos en elke dag weer schrapen zij de laatste restjes energie bij elkaar om er weer te staan; bijvoorbeeld voor het werk, voor het gezin. Echt blij worden ze er niet meer van. Dit is eigenlijk het voorstadium van burnout. Als zij zo doorgaan raken zij uiteindelijk burnout. Dan is er ook sprake van toenemende neerslachtigheid. Mensen met een burn-out zijn fysiek volledig uitgeput, moe en lusteloos en kampen meer met slaapproblemen, omdat het stresssysteem continu ‘aan’ staat. Iemand met burn-out ziet op een gegeven moment geen uitzicht en krijgt daardoor het gevoel geen controle over het leven te hebben. Hij of zij ervaart en creëert vanzelfsprekend negatieve gedachten en emoties.

 

Dus mocht je jezelf herkennen in die dieper vermoeidheid, dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Je kunt voorkomen dat je in een burnout terecht komt. Een eerste stap is dan wellicht om mijn gratis webinar: “Voel je fantastisch deze herfst en winter” te volgen op 23 of 24 november. Waarin ik je nog meer uitleg over hoe het nu werkt met jouw energie en je ook tools meegeef waarmee je je energie kunt beschermen en op kunt krikken. Aanmelden kan hier.

 

Ik ben gewoon moe en kan er niets aan doen

Professor Michael Maes, is gespecialiseerd in vermoeidheidsklachten. Professor Micheal Maes ontdekte dat de oorzaak van aanhoudende vermoeidheid moet worden gezocht in ontstekingsprocessen in het lichaam.

 

Deze ontstekingsprocessen in ons lichaam kunnen ontstaan door voeding waarvoor ons lichaam niet is gebouwd, denk daarbij aan onder andere geraffineerde suikers en ander geraffineerde voeding (waar de voedingswaarde als het ware uit is), een tekort aan vitamines en minerealen, een overmaat aan glutenhoudende granen, te weinig beweging, de manier waarop we onze voeding bereiden of een verstoring van de hormoonbalans.

 

Als je naar dit rijtje kijkt valt het je misschien op dat je eigenlijk invloed hebt op alle oorzaken die ik noem. Voel je nu niet schuldig. Voel je juist blij en opgelucht, er is dus een weg naar weer lekker, energiek leven!

 

Als ik maar even flink bijslaap dan ben ik weer fit

Zoals ik dat al uitlegde bij de eerste misvatting is er meer aan de hand als (te) hard en/of (te) zwaar werken. Allereerst is het ook belangrijk om aan je mindset te gaan werken. Aan je overtuigingen en aan de eisen die je aan jezelf stelt. Maar ook om eens te gaan onderzoeken welke vastgezette emoties hierachter zitten, die maken dat je denkt zoals je denkt en doet zoals je doet.

 

En behoor je tot de groep hoogsensitieve mensen dan kun je leren om gaan met de veelheid aan prikkels die je te verwerken krijgt (of als het er te weinig zijn, hoe je er dan mee om kan gaan). Op het moment dat je grote empathische vermogen je valkuil is, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in welk effect dat op je dagelijkse leven heeft. Dus hoe ga je om met jezelf en andere mensen, in relatie tot elkaar? Vanuit dat inzicht is het belangrijk om weer in contact te komen met jezelf, wat je voelt, wat je nodig hebt, waar je grenzen liggen etc. En te leren hier naar te handelen.

 

Energie is zo belangrijk

Energie is zo belangrijk voor je dagelijks leven, om je lekker en gelukkig te voelen. Als er een tekort aan energie is dan heeft dat een gigantisch effect op je. We zijn vaak geneigd om de oorzaak ervan buiten onszelf te leggen. Het komt omdat het werk zoveel van me eist. Of ik heb nu eenmaal een druk gezin waarvoor ik veel moet regelen. Toch ben ik er door eigen ervaring van overtuigd geraakt dat de sleutel voor meer energie en een gelukkig leven in jezelf ligt. Want ja dat soort gedachtes had ik enkele jaren geleden ook nog. Maar ik viel uit met een burnout. Ik bleef te lang in de bestaande patronen en gedachtes……

 

Hoe zou het voor je zijn als jij vandaag kan besluiten dat je een energiek en gelukkig leven gaat leiden? Hoe zou het zijn als jij aan knoppen kan draaien waardoor je energieniveau hoger wordt. En bij dat hogere energieniveau, die hogere trillingsfrequentie horen ook fijne emoties zoals motivatie, liefde, plezier en vreedzaamheid.

 

Maak nu de eerste stap daarnaar toe, nog meer inzicht krijgen in wat is nu energie en hoe kun je dat beïnvloeden. Ik vertel je er graag alles over in het webinar:  “Voel je fantastisch deze herfst en winter”. Aanmelden is echt de moeite waard, want je krijgt hele toegankelijke tips, die jezelf kunt toepassen en waarvan je na een week al effect bemerkt! Na een week voel je je veel fitter en zit je echt al veel lekkerder in je vel. Meld je daarom hier aan.

 

Energieke groet

Nicole

 Ja, ik wil meer energie!

Reactie plaatsen

Reacties

wilma de waal
3 jaar geleden

wil graag van mijn moeiheid af