Als je voelt wat een ander voelt

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 21:32

Heb jij ook dat je vaak zo goed aanvoelt hoe het met een ander gaat, of wat hij/zij nodig heeft? En is het dan ook vaker zo dat je dat gevoel overneemt? Als dat een fijn gevoel is dan is dat natuurlijk helemaal niet zo erg. Gaat het over een zwaar gevoel dan is het een ander verhaal, dan kun je daar echt last van hebben. Hoe gevoeliger je bent hoe meer “last” je hiervan kan hebben. Vaak is het dan ook lastig om te weten wat nu van jezelf is dat je voelt, en wat van een ander is.

 

Verschil tussen gevoel en emotie

Bij het schrijven van bovenstaande tekst merk ik dat ik de woorden emotie en gevoel door elkaar haal. Daarom lijkt het me goed om daar eerst eens bij stil te staan. Ik denk dat dit voorbeeld het helder weergeeft: je kan van iemand houden (gevoel) en toch boos op degene zijn (emotie). Dus ook al laat je je als het ware meeslepen in de gevoelswereld van de ander, het zijn vooral de emoties die je oppikt. Wellicht op deze manier:

↔️  De ander is boos, jij hebt er last van

↔️  De ander is teleurgesteld en jij neemt het mee

↔️  De ander is geïrriteerd en jij voelt het op afstand

↔️  De ander is in een negatieve bui en het heeft invloed op jouw stemming

↔️  De ander is verdrietig en hij/zij neemt jou mee in dat verdriet

↔️  De ander is gestrest en jij voelt dat aan

 

Dierbaren

Deze week heb ik in mijn privésituatie duidelijk gemerkt dat als het dan niet lekker gaat met je dierbaren, de kinderen in mijn geval. Dat het dan allemaal nog ingewikkelder is. Op het moment dat zij zich niet goed voelden, trok dat mij helemaal leeg en voelde ik me indien mogelijk nog ellendiger. Ik had het idee dat ik echt hun pijn voelde, zowel emotioneel als fysiek. Dus als je merkt dat er een plotselinge verandering in je gevoel optreed, dan is het goed om je af te vragen van wie dat gevoel is. Voor mij waren er nu wel verschillen met voorheen:

  • Ik was me bewust wat er gebeurde
  • Ik was me ook bewust van mijn gevoel en dat van de ander
  • Ik kon het toelaten en aanvaarden
  • Ik kon het niet voorkomen maar wel adequaat anticiperen

 

Dagelijks

Dit gebeurd natuurlijk niet alleen in het contact met je dierbaren. Ook in het voorbijgaan kun je emoties oppikken. Ook in groepen kan het gebeuren. Zelfs als er geen interactie plaats vindt. Onvoorspelbaar. Maar het kost je vaak heel veel energie. Het vermoeit je. Of leidt tot spanning. Daarom kies ik er voor om mijn energie dagelijks te beschermen en mezelf goed te aarden. Daartoe doe ik dagelijks dezelfde meditatie. Ik deel hem hier graag met jou, zodat je er ook je voordeel mee kan doen als je hetzelfde ervaart als ik.

Tips voor als het dan toch gebeurd

Mocht het dan toch gebeuren dat je merkt dat er van alles aan je is blijven plakken dat niet van jou is, geef ik je nog 2 tips waardoor je emoties van anderen los kunt laten.

  1. Wees je gedurende de dag zoveel mogelijk bewust van je lichaam en hoe jij je voelt

Daartoe is het heel belangrijk dat je geregeld in contact gaat met jezelf. Gewoon even voelen wat er allemaal is. Hoe voelt je lichaam aan, zijn er spanningen? Wat gebeurd er in je hoofd? Welke emoties houden je bezig? Dit kan heel kort, even observeren, geen oordeel vormen. Zijn met wat is. Hoe vaker je dit kunt doen, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe makkelijker het zal gaan. Dit zal je ook helpen om bijvoorbeeld tijdens gesprekken een deel van je aandacht bij jezelf te kunnen houden, in je eigen lichaam, zodat je minder energie verliest.

  1. Laat bewust los wat niet van jou is

Misschien ben je dat nog niet zo gewend, maar dat kan je op verschillende manieren doen.

  • Visualiseer dat je een energie douche neemt. Het ververst als het ware jouw energie. Fijne, positieve energie stroomt je lichaam in en de onprettige energie stroomt met het douchewater weg door het afvalputje. Wellicht kun je de emotie/energie van de ander visualiseren als een bepaalde kleur of vlek in je energieveld en die dan heel bewust weg laten stromen. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet of waar het zit, het gaat om de intentie!
  • Gebruik een affirmatie, zoals: “Oncreëer en vernietig dit gevoel en stuur het terug naar de bron om nooit meer terug te keren.” Of “Ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”. Je kunt hiervoor je eigen woorden kiezen, het gaat hierbij om de intentie. Laat oordelen achterwege.

 

Energieke groet

Nicole

 Ja, ik wil meer energie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.