Energiek in de herfst

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 11:20

De herfst is al enkele weken geleden begonnen en nu begin je dat ook langzaam maar zeker in de natuur te zien. De temperatuur daalt, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen, je ziet veel spinnenwebben, er is steeds minder daglicht, dieren krijgen een warmere vacht, er wordt volop geoogst en je ziet steeds meer paddenstoelen verschijnen. De natuur maakt zich op voor de winter.

Persoonlijk hou ik wel van de herfst. De prachtige kleuren. De mooie plaatjes in de ochtend. De gezelligheid en warmte die we binnen maken. Je mag ook een beetje vertragen….

Als de herfst lastig is

Vaak is de herfst voor mensen ook een lastige tijd. 40% van de mensen voelt zich in deze koudere, donkere, natte tijd minder energiek en somber. Zij voelen soms het verschil nu al, vroeg in de herfst. Elke dag gaat het uit bed komen minder makkelijk. Zin in de dag wordt steeds minder. Zij voelen zich moe en slapen helpt niet. De winterdip, die we allemaal kennen, begint voor die mensen in de herfst al heel subtiel. Als je hooggevoelig bent dan ben je vaak ook gevoelig voor het wisselen van de seizoenen. Veel HSP’s voelen zich vermoeid en uitgeput of somber en depressief. Veel mensen slepen zich ieder jaar door de herfst en winter heen. Toch kun je er zelf invloed hebben op hoe jij je voelt, ook in de herfst!

 

Leven met de seizoenen

De natuur doorloopt oneindig vaak een cyclus. In de lente en de zomer is de natuur gericht op groei en vermeerdering. Alles in de natuur is voornamelijk naar buiten gericht, gericht op uiterlijk schoon. De herfst en winter zijn daarentegen meer naar binnen gericht, terugtrekken, ontvangen en reflecteren, zijn woorden die bij deze twee seizoenen horen.

Deze energieën zie je ook bij mensen terug. In het voorjaar gaan de ramen wagenwijd open. Je gaat naar buiten. Je hebt veel energie en trekt erop uit. Je wilt je ontplooien, je wilt iets nieuws. Als het weer vroeger donker wordt trek je je letterlijk en figuurlijk terug naar binnen. Maakt het binnen gezellig en warm. Er is in de natuur minder voedsel, dus je lichaam gaat ook een versnelling lager draaien. Zou je het hele jaar door in de hoge energie doorgaan, dan put je jezelf uit. Accepteer je dat jouw lichaam en energie zich aanpassen aan het seizoen, dan zul je jezelf veel beter voelen.

 

 

Volg jouw energie

Misschien merk je het al wel een beetje aan jezelf er ontstaat een behoefte om te chillen (relaxen), te coconnen (je af te sluiten voor de buitenwereld), te hygge (Deens voor gezelligheid en knusheid; kortom naar binnen te keren. Dit komt door de comfortabele, kalme en warme energie van de herfst. Zich terugtrekken is precies wat de natuur nu ook doet. Wat de natuur doet alvorens zij zich volledig terug kan trekken en tot rust kan komen in de winter, is loslaten. Daardoor kunnen wij oogsten wat er in de maanden hiervoor is gegroeid.

 

Meebewegen

Beweeg dus mee in dit prachtige seizoen, dat kost je minder moeite als er tegenin gaan. Toch kun je, ook in de herfst, je energieniveau beïnvloeden. In de volgende tips lees je hoe je dat kan doen.

 

Beleef de herfst bewust.

Geniet ervan. Maak er een feestje van!. Heb je allerlei negatieve gedachten over de herfst dan zal dat negatieve gevoel steeds groter worden. Wat jij steeds in gedachten tegen jezelf zegt dat wordt steeds sterker. Wat je aandacht geeft groeit. De negatieve gedachten over de herfst, verlagen je energieniveau en hebben een groot effect op je gevoelens en gedachten.

 

Probeer juist oog te hebben voor de kleine details die de natuur je schenkt. Zoek juist die dingen die je wel leuk aan de herfst vindt wat vaker op. Maak je huis gezellig en warm met bijvoorbeeld kaarsjes of geniet van de warmte van een bad en de geur van gebakken appeltaart.

 

Zorg voor een ritme.

Het kan zijn dat dit ritme iets afwijkt van het ritme dat je in de zomer had. Maar dat is oké. Volg de behoefte van je lichaam. Door dat te doen, zul je merken dat je meer energie tot je beschikking hebt. Realiseer je dat ook je melatonine (het slaaphormoom) aanmaak vergroot in deze periode. Daar komt die behoefte aan meer slapen dus vandaan. Het is niet gek, je bent niet lui. Dit zijn de signalen van de natuur die gevolgd willen worden.

 

  Bewegen

  Door te bewegen worden er voel-je-goed-hormonen aangemaakt in je lichaam, welke een positief effect op je lichaam en geest zullen hebben. Kies iets wat je leuk vind, zodat het gemakkelijk is om er tijd voor vrij te maken. Ook al regent het, er zijn maar weinig dagen waarop er geen momentje te vinden is om naar buiten te gaan. Bovendien is het ook heerlijk om je een lekker te laten gaan in de regen, stampend in de plassen! Want buiten bewegen heeft ook als voordeel dat je vitamine D oppikt. Wat heel belangrijk is voor je lichaam en geest.

   

  Eten en drinken.

  Koud eten en drinken kost je lichaam veel energie in deze koudere tijd. De tijd voor warme dranken en gerechten is weer aangebroken. Denk daarbij aan stoven en ovenschotels, gebruik daarvoor het eten wat nu groeit in Nederland. Mijd snelle koolhydraten en geraffineerde suikers. Kies voeding die ontstekingsremmend werkt. Neem bij je ontbijt warm citroenwater. Alvast een frisse start vol vitamines. Denk ook eens aan bakken met de seizoensproducten zoals appels, peren en pompoenen. Heerlijk!

   

  Acceptatie

  Accepteer dat je minder energie hebt. Pas je leven hierop aan, leg de lat wat minder hoog. Bedenk hoe je ook in je agenda rust en ruimte kunt creëren. En gebruik een deel van je tijd om te reflecteren op de afgelopen seizoenen. Ga bijvoorbeeld eens in meditatie. Doe een schrijfoefening.

   

  Loslaten

  Laat letterlijk alles los. Ruim je huis eens op (winterschoonmaak), of je schuur, je auto of je PC. Gooi zoveel mogelijk ballast overboord en stel orde op zaken. Zijn er zaken in je leven die je liever wilt loslaten of waar je geen tijd meer aan wilt besteden? Ruim ook je hoofd op. Denk bijvoorbeeld aan slechte gewoonten. Je maakt op deze manier weer ruimte voor het nieuwe dat straks weer komt.

   

  Samen stappen zetten

  Weet jij van jezelf dat herfst en winter altijd lastig voor je zij, of zou je sowieso wel wat meer energie willen hebben? Ik help je daar graag bij! Maar een vrijblijvende afspraak, we drinken online een kopje thee, waarbij we samen kijken wat ik voor je kan betekenen en of we een match hebben. Ik geef je direct een tip waar je binnen enkele dagen al effect van zal merken. Plan hier een afspraak: energy-talk-sessie

   

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.