Donder nu maar op, ik wil rust in mijn kop

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 08:53

Behoor jij ook tot de groep mensen waar er veel in hun hoofd gebeurd? Veel gedachtes, hele gesprekken, piekeren vinden er plaats. Je hoofd lijkt altijd vol te zitten. Als dat af en toe eens gebeurd is er niets aan de hand. Maar als dat aan de orde van de dag is, is het behoorlijk vervelend. Het kost je veel energie en de onrustig in je hoofd kan weer voor andere klachten zorgen: zoals concentratieproblemen, niet goed kunnen slapen en onzekerheid. Wil jij ook dat onrustige, opgejaagde gevoel verminderen? Lees dan snel verder! Want je ontvangt tips om rust in je hoofd te bereiken.

De oorzaak

De oorzaak van je onrustige hoofd is in je hersenen gelegen. Deze kunnen overactief zijn of juist te weinig actief.

De hersenfabriek omschrijft dat heel helder:

SOMS ZIJN BEPAALDE DELEN VAN JE HERSENEN OVERACTIEF

Als je heftig schrikt - doordat je bijvoorbeeld bijna wordt aangereden terwijl je oversteekt - merk je dat aan je hele lichaam. Op zo’n moment zorgen je hersenen er voor dat je adrenaline aanmaakt. Je kunt daardoor heel snel reageren. Dit werkt ook zo bij een activiteit of gebeurtenis die je een beetje spannend vindt, zoals een belangrijk gesprek of een klimparcours doen. Stress helpt je om die prestatie neer te zetten en kan dus heel nuttig en gezond zijn.

Als je lichaam lang in deze stress-toestand blijft is het ongezond. Daarom is het belangrijk is wel dat er ook weer ontspanning komt, waardoor je lichaam en je hersenen weer tot rust kunnen komen. Soms houdt stress echter aan: dat wat stress veroorzaakt gaat niet voorbij of je blijft er maar over piekeren. Je hersenen blijven dan het signaal afgeven dat je extra alert moet zijn. Er worden andere stoffen aangemaakt, zoals cortisol, waardoor je langer kunt doorgaan. Je lichaam en je hersenen staan in een hoge versnelling en er komt geen rust. Dit wordt op een gegeven moment jouw normaal. Soms heb je dit zelf niet eens meer door. Je vindt het normaal dat er veel gedachten door je hoofd gaan, dat je je gejaagd voelt en je niet lekker slaapt. Je hersenen weten niet meer hoe ze rustiger moeten worden.

Vaak is in je hersenactiviteit - wanneer je dat meet - zichtbaar of hiervan sprake is. Jouw hersenactiviteit bestaat dan uit veel snelle hersengolven. Als je je probeert te ontspannen, lukt dat niet goed: jouw hersenactiviteit wordt dan niet gemakkelijk langzamer.

 

SOMS ZIJN DELEN VAN JE HERSENEN JUIST TE WEINIG ACTIEF

Hoe gek het ook klinkt, ook te trage hersenactiviteit kan voor een onrustig en druk hoofd zorgen. Veel trage golven in de geregistreerde hersenactiviteit is een teken van minder effectieve informatieverwerking. Als dit in de voorste delen van je hersenen gebeurt, kan dit voor een gevoel van onrust zorgen. 

Het is dan namelijk moeilijker om alle prikkels te kunnen filteren die de hele dag op je afkomen. Niet alle informatie die op je afkomt is belangrijk. Een taak van je hersenen is om alleen die informatie door te geven aan je bewustzijn die relevant is. Als dit niet goed werkt, kost het veel energie en maakt het je onrustig.

De voorste delen van je hersenen zijn ook heel belangrijk om jezelf bij te sturen en af te remmen. Als deze gebieden minder effectief werken, kun je ook moeilijker je eigen gedachten bijsturen en afremmen. Dit kan ervoor zorgen dat je je eigen hoofd als chaotisch en onrustig ervaart.

 

OF ALLEBEI?

Om het nog iets ingewikkelder te maken, kan ook een combinatie hiervan voorkomen. Je kunt je misschien voorstellen, dat wanneer je veel moeite hebt om alle informatie te verwerken en te organiseren, je ook sneller stress ervaart. Je lichaam geeft sneller een stress-signaal af. Dit kan elkaar steeds verder versterken.

 

Bewust zijn

Oké nu begrijp je waarschijnlijk beter waar de drukte in je hoofd vandaan komt. Maar ben je je er altijd bewust van dat dit aan de hand is? We leven vaak een heel druk en hectisch leven, met heel veel prikkels, waar we helemaal aan gewend geraakt zijn. Eigenlijk is dat best handig, maar het maakt ons hoofd niet rustiger en het is een aanslag op je lijf en leven.

 

Om iets aan de onrust in je hoofd te kunnen gaan doen is het belangrijk dat je de signalen eerst gaat herkennen. Deze signalen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen, gedachten die in cirkeltjes draaien, moeite om in slaap te komen of een opgejaagd gevoel. Vraag jezelf constant af: hoe voelt drukte in mijn hoofd? Als je het onrustige gevoel leert herkennen dan kun je ook adequate acties ondernemen. Zoals je bijvoorbeeld ook de keuze maakt om naar bed te gaan als je moe bent.

 

Rust in je hoofd

Om een kalm en rustig hoofd te krijgen, kun doelgerichte oefeningen doen. Er bestaat een veelheid aan oefeningen waar ik je in de challenge “Donder nu maar op, ik wil rust in mijn kop” graag kennis mee laat maken. Door de ervaring met deze oefeningen op te doen, kun je voor jezelf bepalen welke oefeningen voor jou werken en welke bij jou passen. Dus meld je hier aan, we starten op 27 sept 2021. Jij bent er toch ook bij!?

 

5 tips

Daarnaast kun je ook kleine dingen in je dagelijks leven doen. Ik geef je hier alvast enkele tips om dat onrustige gevoel te gaan verminderen.

  1. Stop met multitasken

Het lijkt misschien of je makkelijk meerdere dingen tegelijk kunt doen, maar in werkelijkheid is je brein continue aan het schakelen tussen de verschillende taken. Dit kost veel energie, geeft je een opgejaagd gevoel in je hoofd en bovendien is het niet erg efficiënt. De hoogste tijd om ermee te stoppen dus! Laat je bijvoorbeeld niet afleiden door je mobiele telefoon. Focus je voor een bepaalde tijd op 1 taak, met bijvoorbeeld een wekkertje of een pomodoro app.

  1. Doorbreek de gedachten

Als je merkt dat je hoofd overuren draait, ga dan op zoek naar afleiding. Doe iets waarbij je nauwelijks na hoeft te denken en focus je op deze taak. Ik ging dan ook wel eens elke deelhandeling die ik deed benoemen b.v. tijdens het strijken, om op die manier mijn piekergedachten geen kans te geven.

  1. Beperk de hoeveelheid informatie

Er komt gedurende de dag heel veel informatie op je af en die informatie moet verwerkt worden. Zeker bij HSP ontstaat er dan soms een file van alle informatie die nog verwerkt moet worden. Daarom is het belangrijk om momenten in te lassen waarop je bewust alle informatiebronnen, zoals social media, internet en televisie vermijdt. Door de hoeveelheid prikkels te beperken verminder je dat opgejaagde gevoel makkelijker. 

  1. Schrijf het op

Op het moment dat er een gedachte te binnen schiet, wil en kan je er niet altijd iets mee. Laat je je er door leiden, dan zit je voor dat je het weet in eens op een heel ander spoor. Door het op te schrijven, blijft deze gedachte niet door je hoofd spoken. Kun je het loslaten en er op een ander moment op terug komen.

Een andere manier van opschrijven is een breindump. Je neemt pen en papier en schrijft alles op wat in je op komt. Denk er verder niet over na, maar blijf schrijven. Het doel is om alles van je hoofd naar het papier te verplaatsen.

  1. Accepteren: laat je gedachten komen en gaan

Soms kom je maar moeilijk weg van je gedachten en blijft het een drukte in je hoofd. Dan is het beter om dat te accepteren in plaats van hierover te gaan piekeren. Onthoud dat je gedachten niet per se waar zijn en dat je niet met elke gedachte iets hoeft te doen.

 

Groot effect

Op deze manier alvast enkele kleine tips, met wellicht al een groot effect voor je. Nogmaals eind sept geef ik de challenge “Donder nu maar op, ik wil rust in mijn kop”. Dan gaan we nog wat dieper op de onrust in en deel ik ontzettend effectieve oefeningen met je. Helemaal gratis.

👉  Dan ga jij uit je hoofd, weer in je lijf.

👉  Voel je je niet meer zo gejaagd.

👉  Heb je weer overzicht en weet je waar te beginnen.

👉  Voel je je weet fit en energiek.

👉  Verminderen lichamelijke klachten zoals spierspanning, hoofdpijn of maagklachten.   

 

Dus wil jij nu eindelijk eens van die onrust af, meld je dan hier aan.

Energieke groet

Nicole

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.