Minder stress met een kwast in je hand!

Gepubliceerd op 12 mei 2021 om 13:17

Je hoofd zit vol met warrige ideeën, je bent moe, je kunt amper bedenken wat je zult koken. Je wilt niets meer. Vervalt in doelloos scrollen op internet. Je ervaart stress. Hoe kom je hier nu vanaf? Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Creatief bezig zijn is een krachtige bezigheid in dit verhaal.

 

Stress

Ervaar je stress? In deze moeilijke tijd is dat ook helemaal niet gek. Misschien ben je als persoon ook wel iemand die zich snel druk maakt om allerlei zaken of de lat erg hoog voor zichzelf legt. Of wellicht ben je hoogsensitief. Er is wetenschappelijk aangetoond dat je door je prikkelgevoeligheid eerder stress ervaart. Een van de redenen hiervan, is omdat je niet alleen meer opmerkt en er meer prikkels binnenkomen, maar ook omdat je datgene wat er binnen komt diepgaander verwerkt.

 

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit kan betrekking hebben op het denken of op het doen. Creatief zijn lijkt dus soms een vrij abstracte eigenschap, maar het is eigenlijk gewoon een complexe samenwerking van bepaalde netwerken in je hersenen.

 

 

Creativiteit en stress.

Uit onderzoek aan de Drexel University is gebleken dat het creatief bezig zijn direct invloed heeft op je cortisol level. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt als je stress ervaart. En iedereen weet dat te veel stress niet goed voor je is. Kortom, hoe lager het cortisol gehalte in jouw lijf, hoe minder stress jij ervaart en hoe beter jij je voelt.

In dit onderzoek hebben 39 volwassenen tussen de 18 en 59 jaar een uur lang iets creatiefs gedaan. Zij kregen onder andere: klei, pennen, stiften en papier. Voorafgaand aan hun crea-uurtje werd hun cortisol level gemeten door middel van hun speeksel. Na het knutselen werd opnieuw gemeten. En wat bleek? Bij 75% van de deelnemers was het cortisol level gedaald. Bij de jongere deelnemers bleek dit percentage nog hoger te zijn. Overigens is cortisol ook noodzakelijk voor het lichaam om het scherp te houden, bijvoorbeeld bij hoge inspanning. Het kan dus zijn dat de overige 25% zo op is gegaan in het creatief bezig zijn dat hun cortisol level daarom is gestegen.

 

Stress en creativiteit

Het werkt helaas ook andersom. Als we veel stress ervaren dan heeft dat invloed op hoe we in het leven staan. Je brein gaat uit van het “ergste” en denkt heel negatief. Dat maakt je heel onzeker over alle creatieve dingen die je bedenkt. Daarnaast verlies je overzicht, focus en ontstaat er een tunnelvisie. Dit maakt dat de creatieve ideeën ook niet echt op komen borrelen.

Het vicieuze cirkeltje

Een creatieve uitlaatklep hebben, is dus een ontzettende belangrijke manier voor veel mensen om te ontspannen. Wanneer dit wegvalt, kan het lastig zijn om goed te kunnen ontspannen. Hierdoor kunnen de stresslevels nog verder omhooggaan. Maar als het stresslevel te hoog is dan is het lastig om in een creatieve modus te komen.

Burn-out

Ik herken me heel goed in dit cirkeltje. Toen ik richting burn-out ging kwam er weinig meer uit mijn handen. Er ontstonden al helemaal geen ideeën om iets te maken, laat staan lekker gaan zitten knutselen. En inderdaad als die ideeën dan toch op kwamen borrelen dan stampte ik ze wel vakkundig de grond in, omdat het toch niets was.

 

Remedie

Uiteindelijk was creatief bezig zijn één van de dingen die mij er weer bovenop geholpen hebben. Want het is wel iets dat ik altijd super graag gedaan heb. Ik begon laagdrempelig. Maakte een kleine stap naar het inkleuren. Waar eigenlijk niets mee mis kan gaan (lees: wat niet goed genoeg is), waar je alleen over het kleurenpallet na hoeft te denken. Eenvoudig en haalbaar dus.

Vervolgens rolde ik in het handletteren. Dat was iets nieuws voor me. Ik plande dit echt in, zodat het niet de sluitpost van de dag was en ik er echt de tijd voor had. Aanvankelijk was het veelal nabootsen van voorbeelden die ik op internet vond. Maar gaande weg kon ik er steeds meer van mijn eigen creativiteit in kwijt. Ik kon er helemaal in op gaan. Ik kreeg er juist steeds meer energie van!

 

Laat je creativiteit stromen en stress vloeit weg

Iedereen heeft creativiteit in zich, jij ook! Een extra reden om toch aan de slag te gaan. Want het blijkt dat door het leren van nieuwe dingen, mensen minder last hebben van negatieve emoties, ze minder onethisch gedrag vertonen en minder last krijgen van burn-out. Door het leren behaal je eer op keer kleine successen, totdat je het punt hebt bereikt dat je je echt zelfverzekerd kunt voelen over datgene wat je doet. Hoe mooi is dat!

 

 

Wat ga je doen?

Kies een creatieve activiteit die bij je past en waar je echt zin in hebt om aan te beginnen. Een leuke activiteit ter ontspanning in je vrije tijd. Maak er bewust tijd voor vrij. Als je dat lastig vindt, begin je met een uurtje per week. En stel geen hoge eisen aan jezelf. Probeer vooral van de reis te genieten en je niet alleen op de eindbestemming te richten. Geniet van de voldoening die je ervaart. Geniet van complimenten die je krijgt.

Je kan het bijvoorbeeld zoeken in fotografie, in muziek, in mode, in schrijven of in handwerken. Dat laatste doet me denken aan een mooi artikel dat ik las: Studies bewijzen het: “Borduren is goed voor je mentale gezondheid!” van Daphne.

 

 

Doorbreek je stresscirkel

Een eenvoudige en leuke manier om stress te verminderen is dus creatief aan de slag te gaan. Gelukkig maakt het niet uit op welk niveau je dit doet, maar de stresshormonen schieten omlaag zodra je je brein creatief prikkelt. Welke verandering voer jij vandaag door?

Energy-talk-sessie

Is het wellicht lastig om zomaar ineens weer creatief te gaan doen?

Heb je het wel geprobeerd, maar in de praktijk komt het er niet van?

Plan een Energy-talk-sessie en ik help je graag op weg.

Jij verdient het ook om je beter te voelen en je verdient het nu!

 

Creatieve groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.