Wie ben jij eigenlijk?

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 18:00

 

 

Sinds deze week gebruik ik de ommetje app. Echt heel grappig, gezond, motiverend en stimulerend. Maar ik merkte gisteren dat er ook iets met me gebeurde. De app wakkerde zo’n innerlijk stemmetje in me aan. Ik noem haar fanatieke Fientje. Want dit stemmetje wil me er toe aan zetten verder te wandelen en sneller, om zo te zorgen dat ik boven aan in de ranking terecht kom. Zo’n stemmetje levert heel veel onrust in mijn hoofd op. Want behalve Fientje, wonen er nog meer stemmetjes in mijn hoofd.

Mijn kritische panel

Een heel kritisch panel wil zich met mijn leven bemoeien! Een perfectionistische Peter, een ongeduldige Truus, een kritische Karin, een volgzame Sarah, een twijfelende Trien, om maar enkele voorbeelden te noemen. Ik heb ze namen gegeven en dat is heel prettig. Als ik een van hen signaleer, kan ik ze bij naam aanspreken en tot stilte manen of wegsturen. Vindt je dat gek? Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

 

 

Stemmetjes

Dat kritische panel wordt ook wel je ego genoemd. Je ego is een verzameling van onechte of negatieve overtuigingen uit je verleden. Het gaat over wie je bent en jouw eigenwaarde. Deze overtuigingen zijn per definitie niet waar in dit moment. Bovendien zijn het stemmetjes die jou belemmeren in je doen en laten, in je zijn.

 

 

Wie ben ik?

Om deze reden is het heel belangrijk dat je weet dat er verschil is tussen jouw ware ik en je ego. Jij bent niet je kritische stemmetje en wat dit stemmetje tegen je zegt is ook niet waar in het heden. Dit betekent dat je het niet zo serieus hoeft te nemen en dat je ervoor kunt kiezen om het niet te geloven. Dat is dus wat ik de stemmetjes laat weten als ik ze bij naam aanspreek. Tot recent hoorden die stemmetjes er voor mij gewoon bij, als onderdeel van mezelf. Ze maakten me aan het twijfelen, onzeker, negatief over mezelf. Tot nog toe heb je je misschien ook nog nooit stilgestaan bij die stemmetjes in je hoofd en je nog nooit gerealiseerd dat jij die stemmetjes niet bent.

 

ᴀʟs ᴊᴇ ᴊᴇ ᴊᴇ ᴀᴀɴᴍᴇʟᴅᴛ ɢᴀ ᴊᴇ ᴏᴏᴋ ᴀᴋᴋᴏᴏʀᴅ ᴍᴇᴛ ʜᴇᴛ ᴠᴇʀᴡᴇʀᴋᴇɴ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜᴡ ɢᴇɢᴇᴠᴇɴs ᴠᴏʟɢᴇɴs ᴍɪᴊɴ ᴘʀɪᴠᴀᴄʏᴠᴇʀᴋʟᴀʀɪɴɢ.

Interne criticus

Zoals gezegd, je ego wordt ook wel je kritische panel of je interne criticus genoemd

Het is dat stemmetje in je hoofd dat:

 • Jou pusht om perfect te zijn
 • Alles wat jij doet (ver)oordeelt en bekritiseerd
 • Jou tegenhoudt in het nastreven van je dromen
 • Jou altijd, in ongunstige zin, vergelijkt met anderen
 • Piekert en zich zorgen maakt
 • Tegen jou zegt, dat je niet slim, mooi, grappig, aardig, lief, succesvol genoeg bent

 

 

Rust in je hoofd

Als je behoefte hebt aan rust in je hoofd en om dichter bij je ware ik te komen, stop dan geregeld even met je dagelijkse bezigheden en bekijk je gedachtes. Het kan heel eenvoudig zijn om dit te doen. Bijvoorbeeld als je lekker met een kop thee zit. Pak er even geen mobiele telefoon of andere afleiding bij, maar ga lekker zitten en tune in bij jezelf. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uitgebreid te gaan zitten of liggen in een meditatie. Er zijn vele manieren mogelijk.

 

 

Er is wat is

Je zult merken dat je op zo’n moment goed kunt voelen hoe het met je gaat. Zijn er spanningen, welke gedachten zijn er, welke emoties zijn er. Oordeel er niet over. Zoek geen excuses. Accepteer alles wat er is. Sommige spanningen, emoties of gedachten zullen vanzelf wegebben als ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Start vervolgens met omdenken van de gedachten die overblijven: je kunt er voor kiezen negatieve gedachten te vervangen door liefdevolle, positieve gedachten.

 

Ik ben

Je ego is slechts een beeld dat je hebt van jezelf. Het zegt niets over wie jij werkelijk bent. Jij bent niet dat wat je in de spiegel ziet. “Ik ben”, dat is eigenlijk alles.  Het ego voegt daar van alles aan toe: ik ben dik, ik ben minderwaardig, ik ben te langzaam etc. In het beeld dat het ego van jezelf creëert is er altijd iets om te zoeken waarin je niet perfect bent. Je hoeft je eigenwaarde niet te ontlenen aan je zelfbeeld.

 

 

Als je ego het voor het zeggen heeft

 • kun je volledig "opgeslokt" worden door de innerlijke gesprekken die je in je hoofd met jezelf voert
 • zoek jij je geluk buiten jezelf : nieuwe auto, nieuwe baan, relatie etc.
 • identificeer jij je met je emoties / gemoedstoestand : "ik ben moe", "ik ben bang", "ik ben ziek", "ik ben ongelukkig", "ik verdien geen liefde"
 • zijn jouw gedachten gefocust op angsten, twijfels en zelfkritiek
 • laat jij je eigenwaarde afhangen van de mening van andere mensen (vinden zij je wel aardig, lief, slim, de moeite waard)
 • laat jij je leiden door de waan van de dag en alle verwachtingen van anderen en jezelf
 • ben je snel (diep) gekwetst als jouw verwachtingen niet uitkomen of mensen jou teleurstellen

Herkenbaar? Maar dat is dus niet wie jij werkelijk bent!

 

 

Wat heb je aan een ego?

Door het ego zijn gang te laten gaan, ben je minder gelukkig en bereiken je minder wat je echt wilt bereiken. Ik heb me in mijn leven al veel laten beperken door mijn ego. Heb heel veel dingen niet gedaan, die ik eigenlijk wel graag wilde doen. Ik heb me vaak ellendig gevoeld omdat ik me niet erkend voelde. Of reageerde ik mijn emoties op een onheuse manier af op anderen En nog hoor! Het voordeel nu is dat ik het vaker herken en kan bijsturen. Het is niet mogelijk om je ego te vernietigen. Maar je kunt het wel kleiner en minder luid maken.

 

 

Je ego temmen?

Het belangrijkste wat je kan doen om je Ego tot stilte te manen is het te herkennen als het spreekt. Om je gedachtes uit elkaar te rafelen kun je als stel regel aanhouden dat alle informatie uit je ego complex is. Als de informatie eenvoudig is, dan komt deze van je ware ik.

Zie je Ego als een meer oppervlakkige persoonlijkheid, waar je geen waarde aan hecht. Er zullen momenten zijn waarop je dit makkelijk af gaat. Op momenten dat je vanuit liefde en compassie voor je zelf kunt redeneren en handelen. Maar er zullen ook momenten zijn dat je Ego weer volop aanwezig en aan het woord is. Accepteer dat en probeer je bewust te worden van deze momenten. Zodat je je Ego stapje voor stapje kleiner maakt.

 

 

Meditatie

Een andere manier om je Ego te temmen is mediteren, want als je meer in je lichaam bent in plaats van in je hoofd, verliest het ego zijn grip. Mediteren heeft positieve effecten op je, welke de kracht van het ego verkleinden. Om maar enkele voorbeelden te noemen:

 • Je voelt je rustiger
 • Je voelt je zelfverzekerder
 • Je identificeert jezelf niet meer met je gedachten
 • Je ervaart berusting en acceptatie met wat er is en met je zijn
 • Je ervaart een intens gevoel van liefde

Je kunt je steeds verder door ontwikkelen en je kunt steeds verder leren loslaten. Dit proces zal echter nooit ophouden.

 

 

 

Je ware ik

Je bent dus in staat om je ware ik opnieuw te ontdekken! Dat is een grote zoektocht gedurende je leven. Je eigen leven leven en niet meer invullen zoals je denkt dat anderen dat van je verwachten. Je durven te ontwikkelen en kiezen voor jezelf. Wordt je dus bewust van je ego. Tune in bij jezelf en keer naar binnen, in je lichaam uit je hoofd. Je ware ik is krachtig en zorgt ervoor dat je

 • je vrij voelt om je leven in te richten naar je eigen waarden!
 • je aandacht richt op het heden en geniet je van het nu!
 • je vertrouwen hebt dat je alles aankan wat op je pad komt!
 • je respect hebt voor je grenzen en je voorziet in je eigen behoeften!
 • je makkelijk ontspant en loslaat!
 • je voldoende energie, tijd en liefde hebt om te doen wat je wilt in je leven!

 

 

That’s all!

Dus aan de slag met het temmen van je ego. Een uitdaging, dat wel. Wil je hier nog wat verder over sparren? Dat kan tijdens een gratis, vrijblijvende Energy-talk-sessie. Plan deze hier.

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.