Ja, we hadden er met z’n allen zo op gehoopt, samen kerst vieren. De teleurstelling was dan ook groot, toen we op 8 december te horen kregen dat er dit jaar met kerst maar 3 volwassenen op bezoek mogen komen. En op 14-12 kwamen daar nog eens nieuwe, heftige maatregelen overheen. Jeetje wat had dat een impact op me. Het idee dat er nog steeds zoveel mensen ernstig ziek worden. De gevolgen die dat voor hun naasten, de zorg, voor ondernemers, voor ons allen heeft. Zo'n virus dat we maar niet onder controle kunnen krijgen. Het doet pijn.
De feestdagen die bij uitstek een familiefeest zijn, vol met familietradities, zijn vaak zo waardevol voor ons. Zeker na het afgelopen jaar, waarin we weinig sociale contacten hadden en waarbij we er des te meer naar uitkeken , hadden we ons zo verheugd op elkaars aanwezigheid en de gezelligheid. Samen lachen en lol maken. Dit jaar zal ook de kerst anders zijn. Maar wat heeft die boodschap van de Minister-President met je gedaan? En hoe zal je je met kerst voelen?
Omgaan met…
Omgaan met zo’n negatief bericht is voor niemand makkelijk. Dat komt binnen en laat je voorlopig niet meer los. Vervolgens zijn er twee opties:
- Je blijft in die negatieve gedachtes hangen en kunt het niet omturnen.
- Je laat het los en gaat verder met wat er is.
De manier waarop je er over denkt wordt vaak onbewust bepaald. Maar je realiseert je wel dat als je het op de tweede manier kunt oppakken, dat veel fijner en rustiger is. Onder andere mensen die erg gevoelig zijn zullen naar die eerste manier neigen. Zij zijn erg gevoelig en zo’n bericht zal hen uit balans brengen. Ook doordat zij erg met anderen begaan zijn en de pijn en energie van de wereld voelen en soms zelfs eigen maken.
Hoe doen anderen dat toch?
Reageren.
Reageren is een proces dat vaak supersnel gebeurd en groten deels in je onderbewustzijn plaats vindt. Gebaseerd op datgene wat je jezelf hebt aangeleerd. Het onderbewustzijn heeft echter een aantal eigenschappen in zich die niet zo handig zijn in deze.
Dit zijn onder andere dat het onderbewustzijn:
- Reageert vanuit instinct/intuïtie en gewoonten genereert
- Is geprogrammeerd om continue meer en meer te zoeken
- Alles persoonlijk opneemt
- Werkt volgens het principe van de minste weerstand
- Geen ontkenningen verwerkt
Aan de hand van deze eigenschappen kun je wellicht begrijpen dat het voor de hand licht te reageren vanuit het negatieve en dat je daar moeilijk uit kunt komen. Gedachtes van angst en schaarste spelen dan een grote rol en hebben invloed op je denken. Ondanks dat gedachten vluchtige spinsels zijn, kunnen ze toch beladen zijn met een kracht die invloed uitoefent op onze emoties. Andersom werken onze emoties eveneens door op hoe we denken. Zo voeren beiden elkaar en kun je voor langere tijd vast zitten in een bepaald gedachtepatroon. Dit maakt het ook lastig om hiervan los te komen.
Omdenken.
We zijn met z’n allen heel gevoelig voor het mislopen van die kerstborrel of dat familiefeest. Missen en denken in gemis zijn vormen van schaarste. De gedachte om iets te missen kan mensen irrationeel in beweging zetten. Dit principe wordt ook wel FOMO, Fear Of Missing Out, genoemd. Denk daarbij maar aan de wc-papier schaarste die ontstond aan het begin van dit jaar, het FOMO-principe trad toen bij velen van ons in werking.
Feit is dat je kunt kiezen hoe je naar een situatie kijkt. Dit doe je door het onderbewuste, bewust te maken.
Door dit te doen wil het niet zeggen dat je je ogen sluit voor de ernst van de situatie. Helemaal niet. Je kiest juist voor een andere, positieve insteek. Het is de kunst om in de gegeven situatie om te denken. Kijken naar welke kansen en mogelijkheden zijn er. Welke positieve kant is er in deze situatie. Het is niet alleen fijn voor jezelf als je de situatie kunt omdenken, maar ook voor de mensen om je heen. Je verspreid zelfs een heel andere energie over de wereld. Welke weer door andere mensen opgepikt kan worden. Waardoor we met z’n allen in een positieve spiraal naar energie van overvloed komen. Dat is voor mij een heel mooie kerstgedachte.
Handvatten voor het omdenken.
Het is dus niet zo makkelijk om los te komen van negativiteit. Toch is het wel de moeite waard om mee aan de slag te gaan. Hier benoem ik de vier belangrijkste voordelen van positief denken tijdens de Kerstdagen:
- De kerstdagen zullen lichter aanvoelen
- Je krijgt meer voor elkaar en daardoor worden het kerstdagen om nooit te vergeten
- Je ervaart nu eens minder stress tijdens de kerstdagen
- Je leeft gezonder
Het vooruitzicht om de kerstdagen in deze positieve stemming door te brengen is toch fantastisch! Dat biedt perspectief, een lichtje aan de horizon. Ga daarom aan de slag met onderstaande stappen.
Stap 1.
Wat er vaak gebeurt als je iets pijnlijks meemaakt, is dat je het wegstopt. Hoe dieper hoe liever. Wat je je dan misschien niet realiseert is dat het daar lekker gaat sudderen en uitvergroot wordt. Dat is dus niet de weg, op enig moment zal het zich, uitvergroot, een weg naar buiten vinden en krijg je er last van.
Het alternatief is accepteren en erbij stilstaan. Ga ergens lekker zitten of liggen en ga na waar je de pijn van het missen voelt, is dat in je buik misschien of in je hart? Je hoeft even niets te doen, behalve naar die pijn toe te ademen en ervaren wat er gebeurt. Misschien wordt de pijn eerst groter, maar na verloop van tijd zal deze wegebben. Zo, nu is er ruimte voor iets nieuws.
Ik doe dit tijdens een meditatie. Dan komen er vanzelf gedachtes naar boven, waar ik dan met mijn aandacht bij kan blijven. Net zo lang totdat ze kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.
Stap 2.
Blijf gewoon lekker zitten of liggen zoals tijdens stap 1 en ga hier verder. Neem nu eens afstand en kijk bewust naar wat je voelt en ervaart. Wat is het nu precies dat je mist tijdens de kerstdagen? Wat is er voor jou zo belangrijk in het samen Kerstmis vieren? Welk gevoel, welke waarde of welke gedachte is dat. Probeer daar de vinger op te leggen.
Wat ik het meeste ga missen tijdens de coronaproof kerstdagen zijn de gezelligheid, quality-time met mijn ouders, mijn broer, schoonzus en alle kinderen bi elkaar. Met z’n allen bij elkaar zijn, is toch anders als iedereen apart zien. Een andere sfeer, andere gesprekken, de onderlinge liefde kunnen voelen.
Stap 3.
Ga al mijmerend op zoek naar positieve alternatieven. Verleg je focus nu. Hoe kun je datgene wat er achter het gemis zit nabootsen, of verdiepen of veranderen? Hoe kun je dit in de gegeven situatie toch realiseren? Welke mogelijkheden zijn er?
Inmiddels hebben we al een mooi alternatief bedacht in de vorm van een familie-quiz via teams of zoom. Daarna houden we nog een kerstborrel om even bij te kletsen via datzelfde medium. Toch zeker ook heel waardevol
De kunst van positief denken.
Wil je de kunst van positief denken leren beheersen pas bovenstaande 3 stappen dan toe op elk moment dat je jezelf op negatieve gedachtes betrapt. Soms zal je de stappen makkelijk en snel kunnen doorlopen, soms heb je er meer tijd voor nodig. Bedenk ook dat het in het begin kan zijn dat je het allemaal mooi hebt bedacht, maar dat je in praktijk terugvalt in je oude gewoonte. Zo werkt het nu eenmaal, dat is onderdeel van je leerproces. Vindt je het fijn om in dit proces wat ondersteuning te krijgen van mij? Plan dan hier een Energy-talk-sessie, dan bekijken we samen de mogelijkheden.
Warme kerstgroeten
Nicole
Reactie plaatsen
Reacties