Spanning voor Sinterklaas?

Gepubliceerd op 28 november 2020 om 08:53

Voor kleine kinderen is deze tijd van het jaar vaak erg spannend. Hoe klein ze ook nog zijn, ze krijgen in deze periode te maken met spanning. Van de intocht tot en met Sinterklaasavond wordt die spanning een beetje opgebouwd. Enerzijds doen ze dat zelf, door hoe ze denken en hoe ze doen. Anderzijds gebeurd dat ook door alles wat er om heen gebeurd. Sommige kinderen hebben er minder hinder van. Maar er zijn ook kinderen die er echt wel stress door ervaren. Waarschijnlijk is jouw spanning en stress voor Sinterklaas niet meer zo hoog tegenwoordig. Maar ben jij je bewust van stress die bij jou wel aanwezig is? Zo gedurende het afgelopen jaar?

Stress is nuttig

Als er gevaarlijke tijgers in de buurt zijn of je had niet in de gaten hoe hard die auto daadwerkelijk reed toen je over wilde steken, dan zet stress een systeem in werking wat je helpt om hierop te anticiperen. Ons stresssysteem kent daarin drie acties: freeze - fight - flight. Hieruit maken we in ons onderbewustzijn een keuze. De daarbij behorende mechanismen treden dan in werking. Een heel adequate reactie dus in een gevaarlijke situatie. En ook helemaal niet erg als je af en toe stress ervaart als reactie op een situatie of trigger die spanning veroorzaakt. Het wordt ongezond als je constant onder spanning en stress staat.

Stress is killing!

Als je stress ervaart, op een positieve of negatieve manier, treedt je actie-systeem in werking met daarbij behorende productie van hormonen en chemicaliën. Daarnaast worden bepaalde systemen zoals je immuunsysteem en je spijsvertering afgeremd omdat deze in zo’n situatie geen prioriteit hebben. Nu is het zo dat in de tegenwoordige tijd veel stress aanwezig is. Misschien ben je het jezelf niet zo bewust, maar je lichaam en hersenen vaak wel. Er is ook niet altijd van flinke stress, het kan ook constant sudderen. We leven in een tijd waarin tijdsdruk, to do lijsten, continue prikkeling en presteren heel normaal zijn. Maar dit zorgt er direct voor dat we nooit uit staan, oké zelden dan. Dat betekent dat bepaalde processen in ons lichaam en brein continu aan staan en dat bepaalde processen daardoor onvoldoende ruimte krijgen. En dat is killing!

Echt waar?

Veel mensen hebben niet in de gaten hoe gevaarlijk stress is. We weten wel dat het kan leiden tot een burn-out, maar verder…….?? Ik zal je vertellen dat stress daarnaast één van de reden is van:

  • Gewichtstoename
  • Sneller oud worden
  • Een laag libido
  • Verhoogt risico op hart- en vaatziekten
  • Lage weerstand
  • Ziek worden omdat je immuunsysteem op een waakstand staat
  • Hormoonschommelingen/overgangsklachten zoals opviegers
  • Verhoogde bloedsuiker met verhoogd risico op diabetes
  • Bijnieruitputting
  • Overdag je moe voelen en je ’s morgens heel actief voelen
  • Schildklierproblemen
  • Eierstokkanker en borstkanker.

Dit vind ik best een indrukwekkende lijst van problemen.

 

Soorten stress

Je lichaam maakt eigenlijk geen onderscheid in verschillende soorten stress. Dus als je bijna opgegeten wordt door een boze tijger of je baas staat tegen je te schreeuwen, je lichaam en je hersenen reageren op dezelfde manier. Alles wordt in paraatheid gebracht voor een belangrijke inspanning. Wist je dat je lichaam zelf op dezelfde manier reageert als je alleen al aan een stressvolle situatie denkt?

 

Zonder stress

Zonder stress, dat is een utopie denk ik. Helemaal voorkomen kun je stress heden ten dage niet. Gelukkig is dat ook niet nodig. Het draait om balans. Ervoor zorgen dat je actie-systeem na een periode of een moment van stress ook echt even helemaal uit mag. Enkele tips die je hierbij gaan helpen:

  • Leer de signalen van jouw lichaam en brein die wijzen op stress herkennen.
  • Leef een gezonde leefstijl, met regelmaat, voldoende slapen en bewegen, gezond eten. Inmiddels vast bekend.
  • Ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie of
  • Zoek balans tussen werk en ontspanning. Maak keuzes; wat heeft prioriteit en wat is bijzaak?

 

Oefening om te ont-stressen

Kun je je nog herinneren wanneer je voor het laatst niets deed? Helemaal niets. Gedurende de dag blijf je maar aan staan, tijdens een pauze pak je je smartphone met talloze mogelijkheden erbij. Continue prikkels.

Een heel waardevolle en tegelijk eenvoudige oefening is deze:

Zorg dat je 3x per dag niets doet. Ga lekker zitten laat je gedachten komen en gaan, neem je omgeving in je op. Je hoeft met deze informatie echter helemaal niets op dit moment. 5 minuten, om te beginnen, is voldoende.

 

Ontspanningscadeau’s

Omdat stress algemeen goed is. Omdat het einde van het jaar in zicht is en jij 2021 fris, energiek en positief wilt starten, hebben een 6 prachtige coaches de koppen bij elkaar gestoken. Zij gaan uitdelen! Van 5 t/m 11 dec strooien zij met inzichten, inspiratie en verandering voor jou persoonlijke groei. Hou je mail en social media de komende dagen in de gaten, want dit wil je niet missen!

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.