Krachtig de herfst door!

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 04:27

In elk seizoen heeft invloed op je, op je lichaam, je gevoel, je emotie en je energie. Elk seizoen heeft dan ook zijn eigen kenmerken en energie. In de herfst hoor ik vaak mensen zeggen dat ze het moeilijk hebben, ze kijken op tegen de komende maanden. Ze zijn uit balans en hebben minder zin om dingen te doen of op te pakken. Ik ga op onderzoek uit. Het lijkt ook wel of hoogsensitieve mensen daar nog wat meer last van hebben. Veel HSP’s slepen zich door de herfst en winter heen. Wat doet de herfst dan op je energie en is het echt nodig om je somber te voelen? Misschien kun je er wel invloed op uitoefenen!

 

Seizoenen

De natuur doorloopt oneindig vaak een cyclus. In de lente en de zomer is de natuur gericht op groei en vermeerdering. Alles in de natuur is voornamelijk naar buiten gericht, gericht op uiterlijk schoon. De herfst en winter zijn daarentegen meer naar binnen gericht, terugtrekken, ontvangen en reflecteren, zijn woorden die bij deze twee seizoenen horen.

Die energieën zie je ook bij mensen terug. In het voorjaar gaan de ramen wagenwijd open. Je gaat naar buiten. Je hebt veel energie en trekt erop uit. Je wilt je ontplooien, je wilt iets nieuws. Als het weer vroeger donker wordt trek je je letterlijk en figuurlijk terug naar binnen. Maakt het binnen gezellig en warm. Er is in de natuur minder voedsel, dus je lichaam gaat ook een versnelling lager draaien. Zou je het hele jaar door in de hoge energie doorgaan, dan put je jezelf uit.

Herfst

In de herfst vallen de blaadjes, eerst verkleuren ze en dan laten de bomen ze los, de dieren bereiden zich voor op de winter, er wordt geoogst, het wordt donkerder en kouder. Wij zijn onderdeel van de natuur, ook al vergeten we dat soms. Voor ons is het goed om mee te gaan in de cyclus van de seizoenen. De herfst is dan ook bij uitstek een jaargetijde voor bezinning voor ons. De energie in de herfst past daar goed bij, deze is zachter. Een tijd om terug te kijken op alles wat je de afgelopen tijd hebt gedaan en gedacht. Wat het heeft opgeleverd of juist niet. Wat het je gebracht heeft, wees dankbaar voor de groei die je doorgemaakt hebt. Wat je ervan wilt behouden, bijstellen of loslaten.

 

Naar binnen

Doordat het kouder en vochtiger is trek je vanzelf meer naar binnen. Binnen zijn er minder prikkels en is er minder afleiding. In de huidige tijd ben je wellicht geneigd om de prikkels toch op te zoeken. Daarmee doe je eigenlijk afbreuk aan het natuurlijke proces om rust op te zoeken. Je bevordert je eigen groei door hier aan toe te geven en je te focussen op wat je denkt en voelt, op je onderbewustzijn en je intuïtie. Onderdruk dit niet. Heb er aandacht voor, de herfst zal je in dit proces helpen. Uiteindelijk zal de herfst-energie je helpen om het los te laten, zoals het ook de bomen helpt om de bladeren lost te laten. Zorg ondertussen wel goed voor je levensenergie. Zo creëer je een voedingsbodem om in de lente en zomer weer volop te kunnen groeien.

 

Een herfstdip

Een dip is vaak een teken dat de herfstenergie stagneert. Je blijft dan steken in je verdriet en het negatieve. Daarbij speelt het ook een rol dat er een gebrek aan daglicht ontstaat. Het is vroeg donker en pas later licht en je neigt er naar om minder naar buiten te gaan. Daarvan raakt je biologische klok ontregeld, wat weer effect heeft op je stemming, op je slaapritme en op het energiek je bed uit kunnen komen. Het heeft ook effect op je hormonen. Onder andere op de productie van het hormoon melatonine, dit wordt in de avond als het donker wordt aangemaakt om te kunnen gaan slapen. Door het mindere daglicht wordt er meer van dit hormoon aangemaakt. Dit helpt je om mee te gaan in het herfstritme. Vaak luister je niet goed naar je lichaam en negeer je de signalen om rust te nemen om zo maar door te kunnen gaan in het hoge tempo.

 

Hectische tijd

Heden ten dage is het moeilijk om mee te gaan in het herfstritme. In de huidige maatschappij moet alles sneller, groter, beter en actiever zijn dan de rest. Je wilt alles volgen en niets missen via sociale media. Steeds meer mensen raken gestrest, overwerkt, of uitgeput.

 

 

Meebewegen

De voorgaande seizoenen hebben je verandert. Je hebt lessen geleerd, prestaties geleverd en ervaringen opgedaan. Neem nu de tijd om naar binnen te keren en maak kennis met jouw veranderde jij. Peil wat je nu nodig hebt en ontdoe je van datgene wat je niet meer nodig hebt. Hiermee zorg je dat er balans ontstaat.

 

Tips

De herfst heeft dus duidelijk invloed op je lichaam en geest. Dat is een natuurlijk proces. Toch kun je, ook in de herfst, je energieniveau beïnvloeden. In de volgende tips lees je hoe je dat kan doen.

    1. Beleef de herfst bewust. Geniet ervan. Heb je allerlei negatieve gedachten over de herfst dan zal dat negatieve gevoel steeds groter worden. Wat je aandacht geeft groeit. Probeer ook te hebben voor de kleine details die de natuur je schenkt. Maar ook voor de gezelligheid van kaarsjes of de warmte van een bad.
    2. Zorg voor een ritme. Het kan zijn dat dit ritme iets afwijkt van het ritme dat je in de zomer had. Maar dat is oké. Volg de behoefte van je lichaam. Door dat te doen, zul je merken dat je meer energie tot je beschikking hebt.
    3. Door te bewegen worden er voel-je-goed-hormonen aangemaakt in je lichaam, welke een positief effect op je lichaam en geest zullen hebben. Kies iets wat je leuk vind, zodat het gemakkelijk is om er tijd voor vrij te maken.
    4. Accepteer dat je minder energie hebt. Pas je leven hierop aan, leg de lat wat minder hoog. Bedenk hoe je ook in je agenda rust en ruimte kunt creëren. En gebruik een deel van je tijd om te reflecteren op de afgelopen seizoenen.
    5. Eten en drinken. Koud eten en drinken kost je lichaam veel energie in deze koudere tijd. De tijd voor warme dranken en gerechten is weer aangebroken. Denk daarbij aan stoven en ovenschotels, gebruik daarvoor het eten wat nu groeit in Nederland.
    6. Laat letterlijk alles los. Ruim je huis eens op, of je schuur, je auto of je PC. Maar ook wat kan je in je hoofd loslaten. Je maakt op deze manier weer ruimte voor het nieuwe dat straks weer komt.

     

    Bij mij uit zich dat de afgelopen week in het opruimen van spullen. Dagelijks wil ik dingen weggooien, die me niet meer dienen, die niet meer bij mijn huidige mij passen. Dit geeft me lucht en ruimte. Ik krijg er energie van. Heerlijk! Voor mij geen voorjaarsschoonmaak dit keer, maar ont spullen in de herfst!

     

    Wil jij ook balans voor jezelf creëren, maar zie je een beetje op tegen de herfst? Laten we samen eens in gesprek gaan. Meld je hier aan voor een Energy-talk-sessie, kunnen we kijken of we een klik hebben om samen verder te gaan.

     

    Energieke herfst groeten,

    Nicole

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.