Hoogsensitiviteit en piekergedachten, 8 tips

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 04:41

’S avonds op de bank kun je bepaalde gedachten maar niet loslaten. Gedachten over zaken die er gebeurd zijn, waarbij je jezelf “afvraagt stelt “wat als….”. Gedachten over wat nog komen gaat “hoe dan…..”. Gedachten flitsen op en neer, gaan van de hak op de tak. Het lukt je niet om ze van je af te zetten. Het maakt het ook lastig om je focus op één ding te leggen. Ze leiden je af. Het voelt druk in je hoofd.

 

Het boek van Kelly Weekers; "Happy life 365", was de inspiratiebron voor dit artikel.

Gedachten, je komt er niet los van

Ik denk het iedereen dat wel herkent, dat er allerlei gedachten door je hoofd blijven spoken en het je niet lukt om deze los te laten. Het lijkt er eerder op dat het alleen maar groter wordt, doordat je maar in een cirkeltje rond blijft malen. Als het negatieve herinneringen zijn of je ergens tegen op ziet, ga je je er ook alleen maar slechter door voelen. Gedachten en gevoel versterken elkaar, waardoor je in een negatieve spiraal komt, die niet leidt tot oplossingen.

 

Hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen hebben van nature nog meer de neiging om te piekeren, veel na te denken. Dit omdat je zoveel meer informatie hebt opgenomen gedurende de dag. Het is dus een manier die je nodig hebt om alle die binnengekomen informatie en prikkels diepgaand te verwerken, zoals dat zo typerend is voor mensen die hoogsensitief zijn. Vaak echter gaat hierbij je ego de hoofdrol spelen. Alles speelt zich af in je hoofd. Er is geen sprake meer van voelen. En dat kost enorm veel energie.

 

Manieren van denken

In onze Nederlandse taal kennen we veel woorden die duiden op een manier van denken. Ik licht er drie uit in deze context.

Piekeren

Piekeren komt van het Maleis-Indonesische pikir-fikir wat denken-nadenken betekent en is het langdurig nadenken over gebeurtenissen die men eerder als negatief ervaren heeft. Mogelijke gebeurtenissen voor het huidige moment een negatieve benadering geven in een constante (niet beheersbare) gedachtestroom die het normale denken zo beïnvloed dat men moeite heeft om tot een oplossing te komen.

 

Nadenken

Denken kan omschreven worden als een innerlijk of mentaal proces waarbij een beeld of voorstelling (van iets of iemand), herinnering (van iets of iemand), of idee (inzicht, begrip, plan) wordt gevormd. Je bent aan het overwegen, aan het bezinnen.

 

Mijmeren

In gedachten verzonken zijn in een soort van droomtoestand. Je gedachten niet met iets bepaalds bezighouden, in een min of meer weemoedige stemming.

 

Door te kijken naar de definities van piekeren, nadenken en mijmeren, zie je duidelijk verschil. Piekeren is een veelal onbewust proces van verwerking. Het heeft geen duidelijk doel. En leidt vaak naar iets negatiefs. Je raakt er wellicht gefrustreerd van en mogelijk zelfs angstig. Het houdt je vaak ook uit je slaap.

Nadenken daar en tegen, speelt zich veel meer op bewust niveau af. Het ego is betrokken en het moet leiden tot een oplossing of besluit.

Mijmeren is wederom iets op onbewust niveau en hier betreft het meestal ingevingen vanuit je hart, je buik, je intuïtie.

Uit bovenstaande kun je concluderen dat piekeren weinig effectief is, eerder destructief.

Leer onderscheid te maken in welke denkvorm er bij jou aan de orde is en kom dan in actie!

 

Actie ondernemen

Ben je aan het piekeren. Het is goed dat je je hier bewust van bent. Je kunt jezelf dan ook een halt toe roepen, door luid en duidelijk “STOP” te zeggen. Waar gaat het piekeren dit keer over? Benoem dat en maak het concreet. Als HSP ben je heel goed in staat om te reflecteren. Maak er daarna een constructieve gedachte van die leidt tot een uitkomst. Je stelt jezelf daartoe de vraag: “kan ik er iets aan veranderen?” Daarmee baken je de gedachten stroom af. Het antwoord is een duidelijk “JA” of “NEE”, en daar handel je dan naar. Je komt in actie. De uitkomst of oplossing schrijf je op en als er opnieuw gedachten ontstaan rondom dit thema verwijs je naar wat je opgeschreven hebt.

 

Tips en tricks

Jij als hoogsensitief mens zal altijd een complexe manier van denken behouden, zo werkt je brein nu eenmaal. Dus ook na bovengenoemde stappen zullen er weer allerlei gedachten door je hoofd willen schieten. Zoek daarom afleiding. Je kunt ook leren hoe je uit die gedachtestroom komt. Ik zal je hier enkele tips geven.  

  1. Ben lief voor jezelf. Als je opmerkt dat je aan het piekeren bent, ga je je gedachten liefdevol bijsturen. Leg jezelf geen (negatief) oordeel op. Daag jezelf uit door ideeën als “ja dat denk je nu wel, maar zijn er nog meer opties” of maak het neutraal door “ik ben benieuwd, waarom is dat zo”.
  2. Kom in beweging. Dat kan iets doen in bijvoorbeeld huishouden of tuin zijn. Maar dat kan ook sporten zijn. Dat zorgt voor afleiding, ontspanning en focus.
  3. Volg je ademhaling. Je geeft je hersenen als het ware iets te doen, waardoor je de gedachtestroom doorbreekt. Je aandacht gaat uit je hoofd en in je lichaam.
  4. Denk aan de positieve kanten. Benoem wat er positief is aan je gedachten. Laat het negatieve los, het leidt alleen tot meer negativiteit. Benadruk dat waar je blij van wordt. Schrijf het eventueel dagelijks op. Dat geeft je meer energie, helpt je relativeren en zorgt ervoor dat je minder piekert.
  5. Neem op tijd pauze. Als je moe bent neemt piekeren vaak toe. En als je helemaal niets doet stopt het denken ook vaak. Win win dus!
  6. Hoe meer je nadenkt hoe meer beren er op de weg ontstaan. Stop het piekeren en kom in actie. Ga het aan en ervaar. Soms valt het mee en soms valt het tegen. Zie het als leermomenten.
  7. Dat kan op verschillende manieren. Schrijf op wat je allemaal wilt doen vandaag. Dan kan het uit je hoofd. Het zelfde geldt voor je boodschappen of wat je echt niet wilt vergeten. Schrijven kun je ook gebruiken om je piekergedachten los te laten. Er ontstaan zo geen denkcirkeltjes en je komt makkelijker tot inzichten.
  8. Ga iets creatiefs doen. Dit zorgt ervoor dat je contact maakt met je gevoel en uit je denken stapt. Denken is even niet nodig, inspiratie of creativiteit stroomt uit je buikgevoel.

 

 

Oefening baart kunst.

Ontdek in de eerste plaatst wat jou helpt en wat bij je past. Het piekeren is dan natuurlijk niet van vandaag op morgen verdwenen. Het is een proces wat je aangaat. Doe ervaring op met zo veel mogelijk manieren, zodat je verschillende opties tot je beschikking hebt. Niet alles zal op elk moment voor je werken. Varieer en probeer!

 

Wil je graag hulp om rust in je hoofd te krijgen en meer energie over te houden? Vraag een energy-talke-sessie aan. Onder het genot van een theetje, kunnen we tijdens en zoommeeting samen kijken of ik de juiste persoon ben om jou verder te helpen.

 

Ik wens je veel rust in je hoofd toe.

Liefs Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.