Intuitie en hoogsensitief zijn

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 04:54

Kan het zijn dat ik geen intuïtie heb? Is intuïtie iets zweverigs? Allebei volmondig NEE! De antwoorden op deze vragen en meer vind je in onderstaand blog. En daarnaast maak ik de koppeling met je hoogsensitief zijn.

 

Zweverig?

Intuïtie is zeker niets zweverigs. Het is iets waar je mee geboren wordt, zet zoals je een spijsverteringsstelsel en een zenuwstelsel hebt. Ook van deze zie je beide zie je niets, maar je twijfelt er niet aan of je het hebt. Als je het hebt over het zenuwstelsel dan is het heel normaal en logisch dat de een beter kan onthouden als de ander. Zo werkt het ook bij je intuïtie. De een kan het beter horen als de ander. Waar dat door komt vertel ik je later.

Wat is intuïtie?

Het woord intuïtie is afgeleid van het Latijnse woord: “intueor”, wat zoveel als innerlijk zien betekent.

Intuïtie zijn eigenlijk ingeving die ontstaan door:

 • Datgene wat je ooit hebt meegemaakt
 • Bewuste en onbewuste zintuigelijke waarnemingen
 • Informatie uit je ziel of het universum

Het is dus eigenlijk een soort van instinct. Je neemt informatie waar, zonder dat je het beredeneert of erover nadenkt. Het is een gevoel wat moeilijk te verklaren is. Door alle bronnen die je intuïtie gebruikt geeft het je aan wat het allerbeste bij jou past in deze situatie. Het heeft geen oordelen, het is rechtlijnig en niet ingewikkeld.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat intuïtieve beslissingen net zo goed of zelfs beter uitpakken dan besluiten waarover je keurig alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet.

 

Hoe herken je een intuïtieve ingeving?

 • Een gevoel

Dit kunnen verschillende soorten gevoelens zijn. Zoals een onderbuikgevoel, of je hart maakt een vreugdesprongetje, maar ook tintelingen of kippenvel.

 

 • Een gedachte

Ineens popt er een bepaalde gedachte op, die je aanzet tot iets doen.

 

 • Een flashback

Je hebt het gevoel dat je een plek of persoon kent, iets al eerder hebt meegemaakt of hebt gezien. Als je er verder over na denkt kun je het niet goed plaatsen.

   

  • Een afstemming

  Je denkt aan iemand en die loopt je vervolgens tegen het lijf of diegene waar je aan denkt belt je op dat moment op.

   

  • Een droom

  Via je dromen krijg je informatie uit je onderbewuste.

   

  Wat als je dit niet hebt?

  Het kan zijn dat je je intuïtie niet (voldoende) ontwikkeld hebt of niet weet hoe je ernaar moet luisteren. Zoals gezegd je wordt geboren met intuïtie. Het kan echter zijn dat je in een omgeving bent opgegroeid die je niet geleerd heeft om met je intuïtie te werken. Of dat je erg in je hoofd leeft, waardoor je je buikgevoel niet hoort.

   

  Intuïtie en hoogsensitiviteit

  Doordat jij als hoogsensitief persoon makkelijk prikkels opneemt, is de informatie van je intuïtie vaak heel sterk. Er is echter ook een valkuil waardoor je deze informatie niet zo goed kunt ‘horen’. Door de veelheid aan prikkels en indrukken die er op je af komen, is het vaak overweldigend en druk in je hoofd. Je ziet als het ware door de bomen het bos niet meer.

  Omdat intuïtie vaak een gevoelswaarneming is, lijkt het een emotie. Dit maakt het al lastig om te differentiëren. En met name hoogsensitieve mensen weten niet zo goed of het nu informatie van hen zelf of van anderen is, of het informatie uit het heden, verleden of de toekomst is. Het loopt allemaal door elkaar. Hoe meer je je eigen hoog gevoeligheid leert kennen, hoe beter je kunt differentiëren welk soort informatie je binnenkrijgt.

   

  Hoe ontwikkel je je intuïtie?

  In eerste instantie is het belangrijk om bewust de keuze te maken om te geloven in je intuïtie en je ervoor open te stellen!

  Leer daarnaast wat voor jou werkt om je hoofd leef te maken. Schrijven of mediteren zijn hier manieren voor. Door meditatie kom je tevens beter in contact met jezelf en ook het beoefenen van mindfulness is hier een manier voor.

  Leer ook op je gevoel vertrouwen en laat het niet vertroebelen door allerlei vooroordelen of boodschappen vanuit je ego, je hoofd.

  Neem gedachten die ineens bij je op komen serieus en ben alert op tekens en symbolen uit je omgeving, bijvoorbeeld terugkerende cijfers of veertjes.

  Leg er geen druk op. Als je een vraag stelt komt het antwoord vaak als je met heel andere activiteiten bezig bent. Waar je bij in een mijmerende staat verkeerd.

  Er worden ook trainingen aangeboden om je intuïtie verder te ontwikkelen.

   

  Concluderend

  Iedereen heeft dus intuïtie. Je kunt het leren gebruiken door er veel mee te oefenen. Door het vele oefenen en integreren in je dagelijks leven, leer je je intuïtie bewust raad te plegen. Bewust leven met je intuïtie als wijze raadgever, helpt je je leven een stuk aangenamer te maken.

   

  Lukt het jou om naar je innerlijke zelf te luisteren? Of overschreeuwt je hoofd, je ego de geluiden?

  Laat het me weten, ik ben reuze benieuwd.

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.