De vakantie is weer achter de rug. Gelukkig heb je volop genoten. Je neemt je voor om de vakantiemodus zo lang mogelijk vast te houden. Die voelt voor jou als hoogsensitief persoon waarschijnlijk heel goed. Echter al snel zit je weer in je gewone, oude, vertrouwde ritme en lijkt de vakantie een eeuwigheid geleden. Gewoontes zijn namelijk heel sterk. Je stapt weer in je oude routines en patronen en je neemt de daarbij behorende emoties, vermoeidheid, overprikkeling en eventuele stress al snel weer voor lief. Maar is dat wat jij wilt?
Wat zijn gewoontes eigenlijk?
Een gewoonte is eigenlijk een soort programmaatje in je hersenen dat ontstaan is doordat je iets met regelmaat op een bepaalde manier doet. Ook wel automatismen genoemd. Je onderbewustzijn stuurt je gedrag op dit niveau aan. Het is goed dat er van dit soort voorgeprogrammeerde handelingen zijn, want het maakt dat je bij heel veel dingen niet meer of nauwelijks na hoeft te denken. En dat bespaard je een heleboel energie. Enkele voorbeelden van gewoontes zijn je ochtendroutine op de badkamer of de weg die je dagelijks rijdt of fietst van huis naar werk.
Veranderen van een gewoonte
Gewoontes die veiligheid, plezier en rust geven moet je vasthouden. Gewoontes die dat niet bieden kun je veranderen. Oude gewoontes moeten slijten, dat is een proces, een kwestie van weken. Leo Babauta, schrijver van Essential Zen Habits schets dat dat je na 6 weken een gewoonte eigen maakt en na 12 weken het volledig in je systeem gebakken zit. Hij geeft ook aan dat je niet direct hoeft te stoppen met je vertrouwde manier van doen. Deze kan naast het ontwikkelen van iets nieuws blijven bestaan. Dit zorgt ervoor dat je minder weerstand tegen iets nieuws ervaart. Want eigenlijk houden je hersenen helemaal niet van nieuwe dingen. Deze nieuwe gewoonte maak je dan ook het beste klein voor jezelf. Nieuw gedrag ontwikkel je langzaam, in kleine stapjes.
Fantasie
Wat je helpt in het doorbreken van gewoontes en routines is het gebruik van je fantasie. Dat had je niet verwacht, denk ik zo. Voordat je een nieuwe gewoonte ontwikkelt ga je je gewenste situatie zo specifiek mogelijk fantaseren. Je stelt je voor hoe je je voelt, wat je dan doet, wat je ziet, ruikt en proeft. Maak er een mooie film van in je hoofd, waarin jouw droomsituatie is vastgelegd. Speel deze film herhaaldelijk af gedurende je veranderproces. Eigenlijk is het visualiseren wat je nu doet. Dit legt een gedegen basis voor je verandergedrag. Het is een vorm van mind-setting. Dat wat je aandacht geeft groeit! Vandaar…
Bekijk je droomfilm
Geniet van het kijken naar jouw film. Jij bent de hoofdpersoon! Doe dit in elk geval dagelijks. De film kun je ook gebruiken als je het lastig hebt. Gaat het niet snel genoeg? Zie je nog geen progressie of zie je het nut niet echt in waarom je überhaupt aan deze uitdaging begonnen bent. Denk nog even terug aan de fantasie, aan je droomfilm.
Ingrediënten voor je nieuwe gewoonte
Je hebt voor jezelf bepaald dat je oude gewoonte je niet meer zo goed past. Deze kost je veel energie en je komt er niet optimaal door tot je recht.
Het gevoel dat je in je vakantie had was heerlijk, had je al geconcludeerd. Ontspannen, rustig, geliefd, een leeg hoofd, noem maar op. Als dat voor jou van toepassing is, dan kun je eens kijken welke aspecten van vakantie dat gevoel te weeg brengen. Is dat het tempo waarin alles gaat? Is het feit dat je niets moet? Is het de hoeveelheid slaap? Wat is jouw antwoord op deze vraag?
Vertaalslag
En wat dan heel interessant is; kun je deze aspecten in je dagelijks leven inpassen? In eerste instantie zul denken dat dit toch zeker niet mogelijk is! Maar je weet nu dat dit je brein is dat weerstand te berde brengt tegen veranderingen. Ook weet je dat het je helpt om in kleine stapjes te denken. En dan is het ook zeker zo dat het vaak enige creativiteit vraagt om die vertaalslag naar je dagelijks leven te maken. Die creativiteit beschik jij als HSP’er, dat weet ik zeker. Je zult geneigd zijn om vanuit je ego te antwoorden dat het niet mogelijk is om aspecten van de vakantie in je dagelijks leven in te bedden. Doe echter eens een beroep op je hartsgevoel, daar zit de liefde voor jezelf, je inspiratie, daar komen “out of the box” antwoorden vandaan. Welke antwoorden zijn dat?
Hartsgevoel
Je ego roept erg hard en overschreeuwd daarmee je hartgevoel.
Sannie Alblas-Smit omschrijft heel duidelijk hoe dat werkt: “Zodra de ‘bovenkamer’ de regie overneemt, komen alle plussen en minnen voorbij en worden ze uitvoerig afgewogen. Alle ‘stemmetjes’ in je hoofd willen hun zegje erover doen. De innerlijke criticus, de perfectionist, de positivo, de pessimist, de control freak en in de verte ergens je innerlijke stem, oftewel: je intuïtie.
Doordat die bovenkamer zo druk bezig is met ‘vergaderen’, vergeet je je allereerste gevoel, ingeving of intuïtie. Al die innerlijke discussie zorgt vaak voor onrust en het ‘druk zijn in je hoofd’. Je voelt namelijk wel dat er een moment komt dat je een keuze moet gaan maken. Terwijl je systeem nog bezig is met analyseren. Dit kan tot gevolg hebben dat je zelfvertrouwen daalt en het nóg moeilijker wordt om een keuze te maken.”
In dit geval betreft het dus de keuze maken om het anders te gaan doen. Om stappen te zetten naar jouw droomsituatie is het belangrijk dat er balans is tussen je hoofd (je ego) en je hart.
In de praktijk
In de praktijk heeft iedereen andere behoeftes en voorkeuren. Dus niemand kan voor jou bepalen welke veranderingen ertoe leiden dat jij je lekkerder en energieker voelt. Uit persoonlijke ervaring deel ik hier enkele suggesties:
- Vergeet de tijd
- Leg herinneringen aan je vakantie op verschillende plaatsen, zodat je ze geregeld ziet en ze je eraan herinneren dat je die vibe vast wilt houden.
- Doe eens af en toe niets
- Schakel tv, internet en social media uit
- Hou open plekken in je agenda
- Moet niets van jezelf, stel niet teveel eisen aan jezelf
- Minimaliseer
- Omarm het home-sweet-home-gevoel
Heel veel succes in jou persoonlijke veranderproces. Als je daarbij ondersteuning zoekt kun je altijd een gratis Energy-talk-sessie met me aanvragen. Dan kunnen we onder het genot van een theetje bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Energieke groet,
Nicole
Reactie plaatsen
Reacties