Hoogsensitief en met je gezin op vakantie

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 05:36

Is vakantie voor jou relaxed. Kun je genieten van de welbekende vakantie”voorpret”? In eens 24/7 samen met je gezin. Kies je ervoor om op vakantie te gaan of blijf je liever thuis? Hoe bereid je je voor en hoe zorg je goed voor jezelf? Zodat jij na de vakantie ook uitgerust bent in plaats van overprikkeld. Welke fase van de vakantie is voor jou lastig, of meerdere. De keuze, de voorbereiding, de reis, het verblijf en/of het vertrek met thuiskomst en alles wat daar bij hoort. Voor elke HSP is dat weer anders.

 

Uit je structuur

Voor de meeste HSP’ers is vakantie niet makkelijk. Je wordt uit je vaste ritme en structuur gehaald. Er gebeuren vaak onverwachte dingen. Rekening houden met de rest van je gezin en andersom. Je komt in een andere omgeving. Sommige HSP kiezen er daarom voor om niet op vakantie te gaan, maar lekker thuis te blijven. Beide opties, gaan of niet gaan, hebben beide voor- en nadelen in zich.

Een HSP reistip:

  • Bouw je eigen vakantie-structuur en stel je reisgenoten daarvan op de hoogte.

 

Waar gaan we naar toe?

De keuze(-stress) begint al lang van te voren. Wat gaan we al dan niet doen in de zomervakantie? Het lijkt wel of je die vraag steeds vroeger

moet beantwoorden. En als je dan besluit dat je op vakantie wilt gaan, waar kies je dan voor? Persoonlijk hou ik ontzettend van actief zijn en zie ik altijd ontzettend veel leuke actieve mogelijkheden voorbij komen. Toch kies ik er in deze fase van mijn leven voor om op strandvakantie te gaan. Waarbij ik dan ook echt niet veel meer nodig heb als mijn tentje en het strand. Dat was tien jaar geleden voor mij echt ondenkbaar. Maar ik volg mijn buikgevoel hierbij.

Een HSP reistip:

  • Kies een bestemming waar je je thuis voelt en volg bij de keuze vooral je hart- en buikgevoel.

 

De voorbereidingen

En dan is het bijna zo ver. Daar krijg ik dan stress van. Hoe is het weer op de plaats van bestemming en niet te vergeten onderweg? Welke kleding nemen we mee, hoeveel? En welke andere spullen? Ik vind het altijd lastig om overzicht te houden, dan tolt het in mijn hoofd. En ik heb daarover tamelijk vast omlijnde ideeën, waarbij ik niet zo open sta voor de input van anderen, zal ik maar voorzichtig zeggen. En toch zijn mijn dochters inmiddels op een leeftijd dat zij ook ideeën hebben over welke kleding zij mee willen nemen.

Een HSP reistip:

  • Maak twee weken voor vertrek al een lijst van benodigdheden, dat je hou vast geeft. En begin dan ook al met het inkopen van die spullen die je nog niet hebt.

Onderweg

Tijdens de reis ervaren HSP’s vaak veel prikkels en stress. Met je gezin in de auto, zorgt voor bepaalde prikkels. Reis je met vliegtuig, bus of trein, dan heb je met heel andere prikkels te maken. Voor mij werkt het fijn om me onderweg af en toe voor te stellen dat ik onder een douche sta en ik me energetisch helemaal schoonspoel. En daarnaast zet ik onderweg mijn eigen podcast op en sluit mijn ogen. Dit jaar neem ik voor het eerst een dekentje mee, om zo mijn eigen cocon te kunnen creëren.

Een HSP reistip:

  • Bedenk in de voorbereiding waarin of waarmee je onderweg afleiding vindt, wat je helpt. En zorg dat je de benodigde spullen binnen handbereik hebt tijdens de reis.

 

Acclimatiseren

Vermoeid van de lange reis kom je dan eindelijk op je bestemming aan. Heerlijk daar staat je accommodatie! Realiseer je dat waarschijnlijk iedereen na de reis prikkelbaar en moe is geworden. Wellicht wil je ego vooral aan de slag; alle bagage op goede plek zetten. Je denkt wellicht dat het rust in je hoofd geeft als dat gebeurd is. Het is echter nog effectiever om eerst even de tijd te nemen om aan je accommodatie, de omgeving en de temperatuur te wennen. De rest komt op een later moment wel. Ben je bewust van je behoefte en communiceer deze met je reisgenoten.

Een HSP reistip:

  • Het wen-proces kun je versnellen door goed te aarden. Maak met je blote voeten contact met de aarde, of ga er even 20 minuten op zitten of liggen. Een korte meditatie kun je hierbij gebruiken.

 

 

Invulling van je vakantie

Als je met je gezin op vakantie bent is het niet voor de hand liggend om tijd voor jezelf te nemen. Toch is het in deze situatie waar je anders 24/7 met elkaar bent heel essentieel. Vergeet niet dat je pas goed voor de anderen kunt zorgen als het goed met jezelf gaat. Daarvoor is ME-time voor een HSP vaak essentieel. Voor de verdere invulling wissel je activiteit en rust met elkaar af, om goed in je energie te blijven zitten.

Een HSP reistip:

  • Check af en toe even bij jezelf in. Welke signalen geven je hart en buik aan je? Handel je hier naar of is het zinvol om je plannen aan te passen?

 

Weer thuis.

Bij thuiskomst wil ik eigenlijk zo snel mogelijk aan de slag met de was. Eigenlijk is dit een zoektocht naar rust in mijn hoofd. Die rust kan ik ook anders creëren heb ik inmiddels geleerd. Want ook bij thuiskomst is het voor HSP weer even wennen. Ook hier weer even de tijd nemen om te aarden. De kinderen desnoods even voor de t.v. Die was die komt later wel. Er ligt vast nog wel iets in je kast. Zorg eerst goed voor jezelf.

Een HSP reistip:

  • Laat de boel nog even de boel en hou de vakantiemodus zo lang mogelijk vast. Je hebt tenslotte nog vakantie!

 

Na de vakantie

Na je vakantie voel je je meestal goed uitgerust, fris, blij, ontspannen etc. Heerlijk. In de hectiek van alle dag is het heel moeilijk om dit gevoel vast te houden. Onmogelijk is het echter niet. Wil jij dat wel? Maar weet je niet hoe? Ga met mij een coaching traject aan  en we zoeken samen uit wat jij ervoor nodig hebt om dit heerlijke gevoel vast te houden. Bekijk het programma hier.

Wil je liever eerst in gesprek met mij, dan kan dat. Meld je hier aan.

Geniet van je vakantie!

Ik wens je toe dat deze relaxed en ontspannen is!

 

Warme groet

Nicole

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.