Meivakantie zonder stress en overprikkeling. HSP-tips.

Gepubliceerd op 24 april 2024 om 08:49

Meivakantie! Na vandaag, heerlijk. Het is net alsof ik er dit jaar meer naar uitkijk als anders. Binnen ons gezin valt de meivakantie dit jaar versprongen. Dat is wel een beetje gek. Maar komende week zijn we allemaal vrij. Heerlijk! Maar het kan ook intens zijn, een risico op overprikkeling en niet die ontspanning krijgen waar je behoefte aan hebt. Daarom zijn er een paar dingen waar ik voor mezelf rekening mee hou. Ik deel ze in deze Energizer en hoop dat jij er ook je voordeel mee kan doen.

  • Plan en communiceer: We zorgen dat van te voren duidelijk is wie van de kids nog welke werkdagen heeft en op welke dagen we iets samen kunnen ondernemen. Dit bespreken we heel duidelijk samen. Bij ons is het niet nodig om het van te voren gedetailleerder als dat te doen. Maar voor andere HSP's kan dat wel fijn zijn. Zorg dan voor duidelijke reisschema's, accommodaties, en activiteiten. Communiceer deze plannen duidelijk met je gezin, zodat iedereen weet wat te verwachten.

 

  • Bouw rustmomenten in: Ook tijdens vakanties hebben we ieder onze rustmomenten nodig. Dat respecteren we van elkaar. Soms is dat iets wat we alleen doen, maar het kan ook samen een spelletje doen zijn. Ik zelf blijf redelijk in mijn ritme en benut de tijd dat de rest slaapt als me-time. Het kan zijn dat ik een een wandeling maak, een meditatie of yoga doe, ga sporten of gewoon rustig een boek leest.
    • Stel grenzen: Als ik voel dat ik overweldigd raak, geef ik dat aan en neem ik even tijd voor mezelf om tot rust te komen.

     

    • Zoek steun: Inmiddels weten we best al goed van elkaar hoe onze hoogsensitiviteit werkt. Maar het blijft belangrijk om met elkaar te praten over je gevoelens en behoeften. (Hoewel dat met zwijgzame pubers niet altijd meevalt....) Het delen van je ervaringen kan enorm helpen en anderen kunnen mogelijk manieren bedenken om je te ondersteunen tijdens de vakantie.

     

    • Kies bestemmingen die passen bij je behoeften: Probeer bestemmingen te kiezen die niet te overweldigend zijn en waar je de mogelijkheid hebt om te ontspannen en tot rust te komen. Kies activiteiten die voor iedereen leuk zijn, maar vermijd overvolle schema's die stress kunnen veroorzaken. Denk aan gezelschapsspellen spelen, films kijken of samen koken. Anderzijds kan een High Sensation Seeker, zoals ik, ook best eens behoefte kan hebben aan uitdagingen, grenzen verleggen of prikkels. Zoek ook daar een (al dan niet gezamenlijke) modus in.
    • Wees flexibel: Houd in gedachten dat niet alles altijd volgens plan zal verlopen tijdens de vakantie. Probeer flexibel te zijn en te genieten van de momenten, zelfs als ze anders zijn dan verwacht.

     

    • Creëer een rustige omgeving: Maak een plekje in huis waar je je kunt terugtrekken als je overweldigd raakt. Dit kan een stille hoek zijn met kussens en dekens waar je kunt mediteren, lezen of gewoon ontspannen. Ik heb daar mijn praktijkruimte voor. Als de deur dicht is, weet iedereen hier in huis dat ze mij even niet moeten storen.

     

    • Maak tijd vrij voor zelfzorg: Neem elke dag wat tijd voor zelfzorg, of het nu gaat om een rustgevend bad, het luisteren naar kalmerende muziek of het doen van ademhalingsoefeningen.
    • Ga de natuur in: Als het mogelijk is, plan dan uitstapjes naar rustige plekken in de natuur. Frisse lucht en groene omgevingen kunnen helend zijn voor hooggevoelige personen.

     

    • Maak een gezellige sfeer in huis: Versier je huis met kaarsen, zachte verlichting en comfortabele kussens om een warme en uitnodigende sfeer te creëren waarin iedereen zich op zijn gemak voelt.

     

    • Vergeet niet te genieten: Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met je eigen behoeften, vergeet niet te genieten van de tijd met je gezin. Maak bewuste herinneringen en waardeer de momenten samen.

     

    Nou ik hoop dat deze tips je helpen om je vakantie stressvrijer en plezieriger te maken, zodat je kunt genieten van quality time met je gezin

    Energie-ik

    Na de meivakantie sta ik weer voor je klaar. Plan gerust eens een Eergy-talk-sessie in.  Dit biedt je een waardevolle gelegenheid om elkaar te leren kennen, vragen te stellen, verwachtingen te verduidelijken en te bepalen of er een goede match is voor verdere therapie.

    Er zijn verschillende redenen waarom je een Energy-talk-sessie zou plannen:

    1. Verkennen van behoeften: Je wil misschien meer inzicht krijgen in hoe holistische energetische therapie, met een specialisatie in HSP, jou kan helpen. Als je vragen hebt over jouw specifieke behoeften en als je wilt zien of mijn aanpak aansluit bij wat je zoekt.

    2. Kennismaking: Het is een gratis oriënterend gesprek dat een laagdrempelige manier biedt om kennis te maken met mij als therapeut en mijn benadering van therapie. Je krijgt zo een gevoel van wie ik ben en of je je op je gemak voelt bij mij en mijn werkwijze.

    3. Informatie verzamelen: Sommige mensen willen gewoon meer informatie verzamelen over holistische energetische therapie en HSP-specialisatie voordat je beslist of je ermee wilt starten. Een Energy-talk-sessie biedt je de kans om vragen te stellen en meer te weten te komen over de mogelijke voordelen.

    4. Verduidelijking van verwachtingen: Tijdens een oriënterend gesprek kun je je verwachtingen delen en kunnen je horen wat je kunt verwachten van holistisch energetische therapie. Dit kan helpen bij het vaststellen van realistische doelen en het opbouwen van een goede therapeut-cliëntrelatie tussen ons.

    5. Helpt het voor je klachten: Je hebt bepaalde (mentale, emotionele, energetische of fysieke) klachten en je vraagt je af of Energie-ik jouw kan helpen hier van af te komen. Tijdens het gesprek kunnen we de klacht verder uitdiepen en bespreken welke mogelijkheden ik heb om jou te hierbij helpen.

     

    Energieke groet

    Nicole

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.