Tem de stemmetjes in je HSP-brein

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 07:54

In de Zelfliefde-challenge komt vaker naar voren hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf te nemen. De deelnemers vinden dit vaak erg lastig. Ik ook.....! Ik zal je een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk geven. Mijn werktijden moesten aangepast worden. Waar ik eerder 3 kortere dagen werkte, moest ik naar 2 hele en 1 halve dag. Ik vond het lastig, maar zag ook een positieve kant! Want dan heb ik die ene middag extra en dus tijd voor mezelf. Dan ga ik wandelen en heb ik de tijd voor mijn jaartraject. Heerlijk! Maar in de praktijk vragen mijn kinderen of ik met hen naar een winkel kan of hen op kom halen. Of iemand anders doet een beroep op me, of er ligt nog een klusje wat eigenlijk toch echt moet gebeuren. Heel ingewikkeld om dan nee tegen anderen te zeggen en nee aan mijn eigen saboteurs te verkopen. Deze week lukte het me om mijn me-middag te realiseren en het voelde zo goed! Ik voelde me flink opgeladen, blij, gelukkig en dankbaar.

Ik saboteerde mezelf eigenlijk gewoon. Zelfsabotage is een onbewust mechanisme, het zijn automatische en gewoontegetrouwe gedachten die je tegenwerken. Houd je het mechanisme in stand, dan blijf je je eigen geluk saboteren. Saboteurs in je brein zorgen er voor dat je telkens wéér in je oude patronen vervalt en wéér in dezelfde valkuilen stapt. De Rechter (meester-saboteur) werkt in jouw hoofd samen met nog enkele andere saboteurs. Dit kunnen zijn: de Perfectionist, de Streber, de Pleaser, de Vermijder, het Slachtoffer, de Hyperrationele, de Waakzame en de Controlefreak. Alleen al het lezen van de naam van deze saboteurs in jouw brein doet je misschien al vermoeden dat jij daar ook last van hebt.

 

Deze ‘innerlijke saboteur’ is een deel van jou dat is ontstaan uit een of meerdere pijnlijke ervaringen in je verleden. Meestal zijn dit ervaringen uit de kinderjaren, maar dat hoeft niet per se.

Tips:

Susan Anderson is een Amerikaanse therapeute die zich al jarenlang toelegt op onderzoek naar en schrijven over de innerlijke saboteur. Ze geeft de volgende praktische tips:

 

  • Stel jezelf een specifiek doel.
  • Maak dagelijks een actieplan om richting dat doel te werken.
  • Doe iedere dag tenminste een of twee dingen om naar dat doel toe te werken.
  • Merk het bij jezelf op als je innerlijke saboteur in dit project de leiding over wil nemen.
  • Veroordeel het (of jezelf) niet als je de saboteur tegenkomt. Zeg liever: ‘Oké bedankt, ik heb je gehoord.’
  • Ga vervolgens niet in het gedrag van de saboteur mee. Bedenk een gezonder alternatief.
  • Leer steeds meer van jezelf houden.

 

Zelf heb ik ook eens het boek "Ik en mijn ikken" gelezen, geschreven door Karin Brugman. Dit boek nodigt je uit om jezelf te beschouwen als een persoon die uit meerdere ikken bestaat. Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken, de saboteurs die ik eerder noemde. Ze houden er allemaal verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.​ 

Visualisatie

Zeker een aanrader dit boek! Wat ik er zelf uit haalde is een dagelijkse visualisatie. Ik visualiseer dat ik de saboteurs waar ik het meeste last van heb (en benoem deze ook) plaats in de kofferbak van een bus waar ik samen met al mijn saboteurs/ikken in zit. Ik leg ze liefdevol onder een dekentje, bedank ze en vertel dat ze mogen rusten. Zelf neem ik bewust plaats achter het stuur en bepaal zo de richting en de route van de dag. Dit geeft mij echt een gevoel van regie en daar merk ik het effect van gedurende de dag.

Aan de slag met onderliggende oorzaken?

Als HSP zijn er vaak mismatchen in je leven geweest waardoor je bent gaan reageren zoals je vandaag de dag reageert. Ik zie het zo: toen je geboren werd was je helder en stralend licht. De ervaringen in je leven, waarin je misschien niet kreeg wat je nodig had, of waardoor je (mini)trauma's hebt opgelopen, zorgden ervoor dat je meer en meer lampenkapjes op ging zetten. Holistische energetische therapie en coaching kan je helpen om die lampenkappen weer af te zetten. Waardoor jij ook weer makkelijker tijd voor jezelf leert nemen. Waardoor je meer ontspanning ervaart en het geluk dat je ervaart in je leven toeneemt. Plan een gratis en vrijblijvende Energy-talk-sessie. Tijdens dit online gesprek kunnen we samen bekijken hoe ik je kan helpen.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.