Omgaan met veranderingen als HSP

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 07:46

Laatst had ik werd mijn week ineens heel anders door een cursus die ik volgde. Wat ik me door die extra "werk"dag realiseerde is dat ik het eigenlijk (zoals de meeste HSP'ers) heel goed doe op structuur. Bekende paden bewandelen, een voorspelbare week. De cursus was super interessant en ik was blij om er te zijn, maar tegelijker tijd gooide het heel mijn patronen in de war. En zo zijn er de laatste tijd meer onverwachte dingen. We komen er op het laatste moment achter dat er een open dag is op de school waar mijn oudste volgend jaar eigenlijk toch wel naar toe zou willen. We zijn bezig met voorbereidingen voor Carnaval: "Zullen we morgen dan even...." is iets wat dan geregeld gebeurd. In eerste instantie veroorzaken dit soort voorvallen een error in mijn hoofd. Herken je dat?

Dealen met verandering

Als ik daar aan toegeef dan gebeurd er niets, of er ontstaat een paniekgevoel en stress en voel ik me ellendig en overprikkeld. Inmiddels kan ik er wat beter mee omgaan. De tools die ik daarvoor gebruik deel ik graag met je. Maar eerst even wat achtergrond informatie, waardoor je jezelf misschien beter begrijpt.

Veel HSP's en sommige andere mensen hebben moeite met verandering, bijvoorbeeld als zij iets nieuws aangaan of met vreemde mensen te maken krijgen. Het is dus heel normaal dat dit iets is wat lastig voor ons kan zijn. Voor een HSP lijkt dit nog wat lastiger en zit het 'm vaak niet alleen in grote veranderingen, maar ook alledaagse veranderingen of onvoorspelbaarheden. En dan gaat het ook over positieve veranderingen. Altijd speelt de intense verwerking van prikkels een rol.

Zo werkt jouw HSP-brein

Verwerking van prikkels gebeurt in het hoogsensitieve brein namelijk over veel meer neuronen in je brein als bij andere mensen. De weg om een prikkel te verwerken is daardoor langer. Het gaat hierbij niet alleen om prikkels van buitenaf, dus bijvoorbeeld de boodschap van verandering of de boodschapper. Ook prikkels van binnenuit; gevoelens, gedachten en fysieke gewaarwordingen. Dus tijd speelt een rol, maar ook energie. Een langere (verwerkings-)weg door je brein kost je meer energie.

 

Dit wordt het stop & check systeem van een HSP genoemd. Dit systeem houdt in dat je bij een nieuwe situatie eerst even pauzeert, dan de situatie verwerkt en dan pas overgaat tot actie. Waarbij je nu weet dat er dus in je brein een heleboel actie plaats vindt. Je brein wil eerst alles overzien, haalt alle mogelijke opties erbij, beredeneert, weegt af. Met als risico dat het ook meer stress met zich mee brengt.

 

In de huidige maatschappij wordt de voorkeur gegeven aan snel reageren. Maar is dat wel zo goed? Het leidt vaak wel tot zelfkritiek. Aan die maatstaf wil jij ook voldoen. Dat gevoel heb ik ook heel lang gehad. Het neemt al veel stress weg als je kan accepteren dat je meer tijd nodig hebt en daardoor juist met goede ideeën komt of niet in zeven sloten tegelijk loopt. Het was fijn toen ik dat ook op mijn werk te horen kreeg: "We weten dat je goed nadenkt voordat je iets zegt en dat dit van grote, weloverwogen waarde is."

 

Bij verandering heb je dus ook meer schakeltijd nodig. Dat zal niet altijd even veel zijn. Soms kun je misschien luisteren naar je innerlijk weten, dat dit een stap is die je moet zetten. Zoals ik dat voelde toen ik besloot Reiki te gaan doen. Ook ervaringen uit je verleden spelen een rol bij hoe jouw reactie zal zijn.

Zo maak je het jezelf makkelijker:

Daarnaast zijn er een aantal zaken die je kan doen, om met de verandering te kunnen dealen:

 

  • Zelfkennis. Het helpt als je weet hoe je op veranderingen reageert. Het helpt ook dat je nu weet hoe jouw HSP-brein werkt in dit soort situaties. Er zit dus een hele wetenschap achter! Laat dat een motivatie voor je zijn om jouw brein de tijd te geven die nodig is.
  • Wees lief voor jezelf. Gun jezelf de tijd om aan nieuwe situaties of aan de boodschap van verandering te wennen. Goed voor jezelf zorgen kan van alles zijn, denk bij voorbeeld eens aan aarden, in de natuur zijn, sporten, tijd doorbrengen met familie of vrienden, je hobby's oppakken etc. Maar ook: laat alle gevoelens toe. Iets wat nog niet bekend is kan allerlei gevoelens, waaronder ook mindere prettige gevoelens zoals een wat ongemakkelijk of gespannen gevoel geven. Dat hoort erbij. Geef jezelf de tijd en ruimte om alles goed te doorvoelen in jezelf, dat hoort erbij.
  • Laat de ander weten dat je tijd nodig hebt. Neem de tijd die jij nodig hebt om aan het idee of de situatie te wennen. Laat de ander ook specifiek weten hoeveel tijd je nodig hebt. Bijvoorbeeld: "ik kom er morgen op terug." Dat betekent niet  dat je er in de tussenliggende tijd continu mee bezig moet zijn. Laat het maar gewoon sudderen, op een gegeven moment zul je het weten of zal er rust ontstaan en dan kom je in actie. Soms helpt het van je af schrijven hierbij.
  • Vraag jezelf af of je er invloed op hebt. Als het antwoord 'JA' is onderneem dan de benodigde actie. Is het antwoord 'NEE' laat het dan in zo verre los dat je alleen gaat kijken wat je zelf kan doen om de situatie te vergemakkelijken of zorgen dat deze je minder energie kost.

Aan de slag met onderliggende oorzaken?

Als HSP zijn er vaak mismatchen in je leven geweest waardoor je bent gaan reageren zoals je vandaag de dag reageert. Ik zie het zo: toen je geboren werd was je helder en stralend licht. De ervaringen in je leven, waarin je misschien niet kreeg wat je nodig had, of waardoor je (mini)trauma's hebt opgelopen, zorgden ervoor dat je meer en meer lampenkapjes op ging zetten. Holistische energetische therapie en coaching kan je helpen om die lampenkappen weer af te zetten. Waardoor jij ook weer makkelijker met veranderingen om kan gaan en met meer zelfvertrouwen en ontspanning in het leven staat. Plan een gratis en vrijblijvende Energy-talk-sessie. Tijdens dit online gesprek kunnen we samen bekijken hoe ik je kan helpen.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.