Druk zijn is (g)een keuze

Gepubliceerd op 19 januari 2024 om 11:35

Er blijft een bepaalde quote maar door mijn hoofd gaan: "Druk zijn is een keuze". En telkens denk ik hoe dan? Als ik dan naar afgelopen week kijk dan staan daar afspraken voor de ortho en een open dag van een school, daarnaast moesten er telefoontjes gepleegd worden met de gemeente, met een therapeut en met een leraar, de kinderen moeten gebracht en gehaald worden naar het sporten (en dat laat ik ze nog fietsen waar mogelijk). Oh ja en toen werd mijn moeder onwel en heb ik een hele middag en avond op de SEH gezeten. Verder doe ik dingen waar ik blij van wordt zoals sporten en posts voor de socials maken. En dan werk ik nog 20 uur in loon dienst. Het huishouden vraagt ook nog af en toe wat aandacht, en dan is er gelukkig nog iemand die me daarbij helpt...... Kortom DRUK, maar ook leuk. Ik mis het alleen wel om af en toe even niets te doen.

Mijn week zit hiermee vol kan ik je wel vertellen. En dat zeg ik niet om te klagen. Zoals gezegd doe ik het meeste van die dingen met liefde en plezier. Echter de ruimte voor mezelf voelt beperkt. Aan de randen van de dag daar zit op dit moment de me-time. Beter iets dan niets! In de ochtend start ik rustig op met een meditatie. En na het avondeten probeer ik waar mogelijk afwisselend te sporten en te mediteren, en dan in een boek te duiken. Als ik dit opschrijf rijst de vraag: "Doe ik dit echt voor mezelf? Of zit er toch ook enige bewijs- of prestatiedrang achter?" Ingewikkeld!

Druk zijn lijkt een beetje het nieuwe normaal in de huidige maatschappij. Als je niet druk bent, gaat het dan wel goed met je? Alles moet steeds beter, sneller, groter en meer, dat is de tendens. Gisteren nog sprak ik hier met een client over. Zij zei letterlijk: "Dan voel ik me lui". Of andere uitspraken, die ik geregeld te horen krijg: "Eerst even afmaken dan hebben we pauze verdient" of "Van hard werken is nog nooit iemand omgevallen". Ik ken ze zelf ook nog uit mijn jeugd 🙃.

 

Misschien is het ook wel een smoesje, omdat nee zeggen moeilijk is. Of is perfectionisme (waar ik nog steeds wel aan doe) de drijfveer? In de actiestand hoef je natuurlijk ook niet te voelen. Een escape? (Hmmmm, hoe vaak hoor ik niet dat HSP hier tegen aan lopen) En wat denk je van pleasen en je zelf ten dienste van anderen opstellen? Mij ook allemaal niet vreemd! 

 

Misschien is het nog wel specifieker: "Je hebt het te druk omdat je geen, of niet de juiste keuzes maakt." Ja die voel ik! Alles willen, een volle agenda, een lange lijst wat ik nog moet doen. Zoveel taken en verantwoordelijkheden. Werk, familie, vrienden en hobby’s eisen allemaal hun aandacht op. Ze maken je moe. Zelfzorg waar is die gebleven? Ja we weten het wel! Een reden dat we als HSP misschien overprikkeld, overweldigd en/of moe geraken?

De oplossingen waar ik nu mee aan het experimenteren ben is drieledig:

 • Ik maak een to-do-lijstje per dag.
 • Hierop schrijf ik 1 prioriteit en mag ik het aanvullen met een aantal zaken die ik doe als de tijd het toelaat.
 • Ik zorg voor minder afleiding. Mijn telefoon leg ik op een andere plaats als waar ik ben en check deze op een paar vaste momenten op de dag. Hij staat overigens al heel lang op stil en zonder notificaties.

 

De vraag is of dat genoeg is. Druk zijn ontstaat misschien wel niet zomaar. Ik denk dat het de moeite waard is om toch eens te onderzoeken wat de diepere laag onder druk zijn voor mij is. Doe je mee?

Onlangs ontdekte ik een mooi mantra om te gebruiken:

Ik ben succesvol (in wat dan ook) OMDAT ik rust neem, niet ONDANKS

Want daar wil ik eigenlijk heel graag meer van: rust, stilte, wandelen, tijd om te schrijven. Rust nemen is super belangrijk, blijkt uit onderzoek. Je wordt er zelfs productiever van. Bovendien kom ik op die manier in mijn diepere lagen en ontdek ik wat ik mag oplossen.

 

Graag deel ik nog 10 praktische tips met je:

 • Stop per nu met zeggen dat je druk bent (daarmee versterk je het gevoel alleen maar)
 • Laat je niet gek maken door tijd: laat je inspireren door slow living voor minder haast
 • Kies voor rust, plan het in en houd die tijd ook echt vrij (al begin je met 1 uur per week)
 • Verspil minder tijd met nutteloos op je telefoon scrollen
 • Verander ik moet in: ik kan/ik mag/ik wil/ik kies – haalt meteen wat druk van de ketel
 • Werk aan de relatie met jezelf (eigenwaarde en zelfliefde), zodat je jezelf rust kunt gunnen
 • Stop met pleasen: hoe vaak zeg je ja tegen een ander ten koste van jezelf? Leer nee zeggen!
 • Houd eens een week bij wat je energie geeft en wat niet: ga minder doen van dat laatste
 • Wees meer in het nu i.p.v. in de toekomst: we zijn gewend om te streven, mindfulness helpt
 • Ga minimaliseren want dit zorgt ervoor dat je tijd, geld en energie overhoudt: het geeft rust

Met welke twee of drie tips ga jij aan de slag? In elk geval ga ik ook rust inplannen, naar aanleiding van de derde tip!

Ook een mooi hulpmiddeltje om je te helpen keuzes te maken. Dezelfde zin waarbij de klemtoon telkens anders valt en waardoor het een geheel andere vraag wordt. Beantwoord alle vijf de vragen als je een lastige keuze te maken hebt of in tweestrijd bent over wat je gaat doen.

Hopelijk heeft dit blog je aan het denken gezet en kun je met enkele tips gaan experimenteren. Stap  niet in de valkuil om meteen met alle tips aan de slag te gaan. Integreer ze beetje bij beetje in je leven. En zorg dat je het er niet bij gaat doen, maar in plaats van.... Realiseer je dan ook dat een deel van de druk die je ervaart in je hoofd zit, doordat jij veel van jezelf vraagt. Dit resulteert dan vaak letterlijk in een vol en druk hoofd, wat je moeilijk stil krijgt.

 

Lukt het jou maar niet om meer rust in je hoofd en in je leven te krijgen? Heb je behoefte aan meer balans? Heb je wel het één en ander geprobeerd, maar houd je het niet vol? Mogelijk saboteer je jezelf dan ergens…

Ik help je graag om van geleefd worden naar bewust leven te gaan: meer innerlijke rust en meer in het nu. Niet alleen qua planning, ook qua  mindset, mindfulness, zelfliefde (i.p.v. perfectionisme) & meer. Klik op een van onderstaande buttons voor meer informatie over de manieren waarop ik jou kan ondersteunen of begeleiden in jouw proces naar meer rust in je hoofd en in je leven.

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.