Van lijden met HSP naar leiden met HSP!

Gepubliceerd op 11 oktober 2023 om 16:49

Laatst luisterde ik een inspirerende podcast van Richard de Leth met Inge Nuijten. Zij spraken over lijderschap versus leiderschap. Ik bedacht me op dat moment dat dit eigenlijk heel typerend is voor de transformatie die ik door heb mogen maken. Waar ik enkele jaren geleden niet wist dat ik hoogsensitief ben, leed (lijden) ik dus echt onder de persoonskenmerken die ik daardoor heb. Ik veroordeelde mezelf als niet goed genoeg en onzeker, op mijn werk, als moeder, bij mijn familie. Was continue overprikkeld en raakte steeds meer vermoeid. Ik had moeite met veel mensen om me heen en praten met een groepje mensen. Ik piekerde heel veel en kon dingen maar niet loslaten. Ik voelde me snel schuldig. Had moeite met veranderingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik raakte burn-out. Achteraf was dat eigenlijk een geluk, want daardoor ging ik me verdiepen in wat er bij mij speelde (want ook dat doen veel HSP’s heel makkelijk van nature) en ontdekte een magische energetische wereld en dat ik HSP ben. Stapje voor stapje kon ik het lijderschap van voorheen omzetten in leiderschap. Mijn zwaktes waren niet zwak, maar een kracht. Mezelf begrijpen was zo’n belangrijke factor en meer….. daarin neem ik je graag mee in dit blog.

Lijden met HSP

Ik leer veel mensen kennen die zich er niet bewust van zijn dat zij HSP zijn en die zich daardoor vaak knap belabberd voelen. Misschien herken of herkende jij je hierin wel. Misschien leidt ook jij  een leven dat niet helemaal bij je past, doordat je je onzeker voelt of vooral voor de behoeften van anderen zorgt. Gaande weg je leven heb jij je allerlei jassen aangemeten die eigenlijk niet passen, maar wel zorgen voor bescherming. Want je anders voelen is niet fijn. Toch gaat dat op een gegeven moment knellen, waar het eerder voor veiligheid zorgde. Ontstaat er een dysbalans, waar het een manier was om je hoofd boven water te houden. Je gaat last krijgen; van overprikkeling, vermoeidheid of kwaaltjes.

Kies voor jezelf

Nu je dat inzicht hebt is het tijd om voor jezelf te kiezen. Tijd om oude patronen los te laten. Je innerlijk kind weer op te sporen en in zijn of haar behoefte te voorzien. Stop met ja zeggen tegen de voorwaardes van anderen. Zeg ja tegen jezelf! Het innerlijk kind dat ben jij, voordat je je al die jassen aangemeten had. Laat je ontstane werkelijkheid los. En hoe spannend ook, spring in jezelf, in wie je echt bent. Laat je oude patronen en overtuigingen achter je, datgene waarvan je dacht dat het positief was blijkt je in een toneelrol te duwen. Een rol die je niet meer past. Terug naar je ware, weggestopte zelf. Het zal mensen verbazen, ze zullen het niet begrijpen. Sta 100% achter jezelf dan kom je door deze fase heen.

Om leren gaan met je HSP-zijn

Tips die jou helpen om de kracht van HSP te gaan zien en voelen. Waardoor je je weer energieker en helemaal jezelf gaat voelen.

 

1.Ruim blokkades op die in de loop van je leven zijn ontstaan.

Hierbij kan een energetische therapeut, zoals ik je behulpzaam zijn. Samen sporen we blokkades op, ruimen ze uit de weg en werken bovendien aan de oorsprong ervan zodat ze langdurig wegblijven.

 

2. Maak kennis met je innerlijk kind.

Online of via streamingsdiensten vind je meditaties die je hierbij begeleiden. Met behulp van  een energetisch therapeut is het makkelijker om dit vraagstuk aan te gaan.

 

3. Leer jouw kenmerken van HSP kennen.

Ontdek in welke kenmerken jij jezelf herkent en of deze voor jou een kracht of een beperking vormen. Realiseer je ook dat iedereen zijn plussen en minnen heeft. Het kan ook zijn dat je vooral de negatieve kant van een kenmerk ziet, maar bekijk het eens van de andere kant, misschien is er ook een positieve keerzijde.

 

4. Stop met pleasen, luister naar de behoeften van jezelf.

Een ‘nee’ tegen de ander is een ‘ja’ tegen jezelf! Cijfer jezelf niet langer weg. Check in bij jouw behoeften, deel ze en stel je grenzen.

 

  5. Zorg voor balans

  Neem voldoende pauzes. Ontdek wat je kan doen om je batterij echt weer op te laden. Realiseer je ook dat het belangrijk is om je regelmatig even terug te trekken om te ontprikkelen. Wissel activiteiten af die je negatieve energie kosten, je positieve energie kosten en je energie geven. Ook ontspanning en manieren om te ontladen mogen onderdeel van je dagelijkste routine zijn.

   

  6. Luister naar je lichaam

  Jouw lichaam laat je precies weten wat je nodig hebt. Leer alle subtiele signalen kennen, die jou laten weten dat je batterij aan het leeg raken is.  herken stress en probeer stressprikkels te reduceren. Evenals negatieve emoties en druk.

   

  7. Leer omgaan met emoties

  Als je hoogsensitief bent pik je andermans emoties gemakkelijk op. Dit kan, zeker als die erg negatief zijn, ten koste gaan van jezelf. Ook kunnen  je eigen emoties heftiger voelen en moeilijker los te laten zijn dan bij niet-HSP’s. Leer hiermee omgaan. Erover praten, verwerkingstherapie of Mindfulness kan je hierbij helpen.

   

  8.Schakel hulp in.

  Een coach of therapeut ondersteunt je op alle bovenstaande vlakken. Samen kijk je naar wat jij nodig hebt om niet aan de negatieve kant van de HSP-medaille terecht te komen maar aan de positieve. Een praktische aanpak met aandacht voor ontspanning, zelfzorg, communicatie, gedachten en gevoelens helpt je hierbij. Gun jezelf dit!

   

  9. Neem deel aan de workshop

  Op 1 november 2023 geef ik een workshop "Jij bent mooi" Speciaal voor vrouwen die zich in bovenstaande herkennen; ver van zichzelf verwijderd geraakt zijn en zich daardoor niet gelukkig en energiek voelen. We gaan praktische oefeningen doen om de verbinding te herstellen, om de jassen waar ik over sprak uit te doen. Een praktische avond waarin jij terug gaat naar jouw basis en waarna je jouw verlangens en behoeften weer belangrijk durft te vinden. Je bent van harte welkom! Meld je hier aan of lees nog wat meer informatie.

  Bij holistisch energetische praktijk Energie-ik ben je van harte welkom. Ik heb me, naast dat ik ervaringsdeskundige ben, speciaal toegelegd op HSP en kan bovendien veel verschillende energetische technieken en mijn ergotherapeutische vaardigheden inzetten om jou te helpen je leiderschap over HSP te ontwikkelen. Neem gerust contact met me op. Zeker als dit blog een en al herkenning bij jou oproept!

  Wil je meer informatie over holistisch energetische behandelingen? 

   

   

   

  Energieke groet

  Nicole

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.