HSP en autorijden: zo deal je met deze prikkels, 14 tips

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 10:04

De vakantie zit er weer op, terug in het gewone leven! Ik merk dat ik het heerlijk vindt om even in de auto te rijden. Woon-werk is voor zo’n 45 minuten en dat voelt echt heel ontspannend. Lekker een podcast luisteren; mentale voeding. Niets moeten. Maar waarom was het in de auto zo vermoeiend voor mij toen we op vakantie gingen? Ik raakte echt overprikkeld en moe. Terwijl ik dit jaar helemaal niet zelf hoefde te rijden (dan ben ik nog sneller moe) en achter in de auto zat. Er was ook geen gedoe met de kids onderling, eigenlijk heel chill. Maar toch….. Ik zocht het waarom uit en vond ook waardevolle tips.

Daarom is autorijden heel vermoeiend voor HSP’s

Als HSP neem je heel veel waar, tot kleine details aan toe. Zo ook in de auto. Of je nu bestuurder of passagier bent, er valt je van alles op. Veel meer als een niet-HSP. Bij wijze van spreken weet jij welke kleur trui de bestuurder aan had die je zojuist passeerde. Een heleboel zaken zijn belangrijk, maar sommige niet. De veelheid informatie wordt echter automatisch heel diepgaand in je brein verwerkt. Bij die gekleurde trui heb je daardoor een heleboel associaties, waar je brein op verder borduurt. Je kunt je voorstellen dat dit heel vermoeiend kan zijn.

 

Daarnaast hoor ik ook vaker dat er bepaalde zaken gebeurd zijn onderweg, bv eens afgesneden worden. Wat dan heel veel impact heeft op de lange termijn, waardoor je veel gespannener achter het stuur zit. Het zorgt misschien zelfs voor angst tijdens het rijden. Dan kost autorijden natuurlijk heel veel energie… Ik merk ook een ander soort angst bij mezelf op; bang dat ik niet alles goed zie als het donker is of regent. Ik heb dan het idee dat ik niet alles overzie en dat mijn hersenen overuren maken. Er is dan natuurlijk nog meer breincapaciteit nodig om alles te verwerken, ik ga als vanzelf rustiger rijden en ben blij als we veilig op de plaats van bestemming zijn.

 

Maar ook als bijrijder heb je natuurlijk al die prikkels te verwerken. Het ‘meerijden’, de omgeving, geluiden van de radio of airco of de medepassagiers. Vaak hebben HSP’s ook de neiging om zich met de bestuurder te bemoeien door van alles te roepen: Kijk uit! Rij niet zo hard!

14 Tips

Voor jou als bestuurder

  • Bereid je goed voor. Oriënteer je vooraf op een nieuwe route met behulp van Google Maps of Google Earth. Hierdoor kost rijden het vaak minder energie en hoef je niet te dealen met onverwachte situaties. Je weet tenslotte al waar er omleidingen zijn of waar je kan parkeren.
  • Ook helpt het om je op deze manier alvast op de eindbestemming te oriënteren.
  • Neem voldoende pauze zodat je je overprikkelingsemmertje kan legen. Zorg dat je dan ook echt even lichaamsbeweging hebt, in plaats van aan de eerste de beste picknicktafel te gaan zitten. Wanneer je beweegt komt er endorfine vrij. Van dit stofje word je zowel vrolijker als relaxter. Ook verlaagt het je stress(hormonen). Heel handig als je de rit weer vervolgt. Realiseer je dat een pauze het effectiefst is als je ze neemt voordat je echt moe bent.
  • Zet de radio aan of uit, al naar gelang je eigen behoefte. Voor mij persoonlijk geldt dat de gewone radio teveel ruis heeft en het luisteren van muziek of een podcast via een streamingsdienst veel minder prikkels geeft. Kies bijvoorbeeld voor rustgevende muziek.
  • Een zonnebril of nachtbril zorgen ervoor dat je minder externe, visuele prikkels te verwerken hebt.
  • Ook kan het fijn zijn om met etherische oliën te werken in je auto, kies voor een geur waar je je prettig voelt en die eventueel rustgevend is. Hierbij kun je aan lavendel, kamille, sinaasappel of ylang ylang Er zijn speciale diffusers voor in de auto te koop.
  • Heb je rijangst? Probeer te achterhalen waar je rijangst vandaan komt. Als je dit helder hebt kan je actie gaan ondernemen en eventueel hulp vragen.
  • Ademhalingstechnieken en/of meditatie kunnen je hierbij ondersteunen.
  • Blijf zelf auto rijden. Het is soms zo verleidelijk om de sleutel in de handen van je partner te drukken. Maar juist de ervaring, zorgt dat je vaardiger wordt in het autorijden waardoor het minder energie kost.
  • Draag comfortabele kleding als je moet rijden. Je wil niet dat een naadje of een labeltje je afleid. Of een broek, rok of jurk die net even te strak zit.
  • Zorg voor een aangename temperatuur in de auto. Hoogsensitieve mensen kunnen ook gevoelig zijn voor temperatuur.
  • Drink voldoende water. Ja en dat moet er ook een keer uit, maar een pauze geeft jou ook de tijd om even het emmertje met prikkels te legen.
  • Neem gezonde harde snacks mee. Het is zo makkelijk om een dropje of een snoepje te eten in de auto, maar misschien toch beter om voor een paprika, komkommer, (snack)wortel of een andere harde groente of fruit te kiezen. Het kauwen op deze harde gezonde snack zorgt dat je tussendoor al wat prikkels kan verwerken.

Aanvullende tip voor jou als bijrijder

  • Neem een noice canceling mee, zodat je naar datgene waar jij het het beste op doet kunt luisteren en je bovendien afgesloten bent van andere prikkels in de auto.

 

Door het toepassen van deze tips zorg je er voor dat je niet overprikkeld op je eindbestemming aan komt. Probeer welke van de genoemde tips het beste bij jou en je situatie passen en welke voor jou het beste werken. Iedereen is tenslotte anders! Daarom is het ook zo belangrijk om jouw sensitiviteit te leren kennen en je behoeften kenbaar te maken aan je medepassagiers. Communiceer dit duidelijk, zodat ze begrijpen wat jij nodig hebt om je op je gemak te voelen tijdens het rijden. Autorijden zonder stress; daar is iedereen bij gebaat!

 

Ontspanning

Nu zijn er ook HSP’s die genieten van autorijden. Zij zien dit als tijd voor zichzelf en kunnen onderweg hun hoofd even helemaal leeg maken. Alle gedachten even goed op een rijtje zetten. Prikkels volledig verwerken. Zij zien het autorijden als een waardevolle afschakeling na hun werk, of als een fijne manier om even aan het drukke gezinsleven te ontsnappen. Even geen to-do-lijstje. Alleen maar quality-time met jezelf. Geïnspireerd raken door een podcast. Eindelijk tijd om naar jouw favoriete muziek te luisteren. Me-time. Om vervolgens weer fris en fruitig met de dag verder te gaan.

Afsluitend

Autorijden kan voor een HSP een uitdaging of een genot zijn. Het allerbelangrijkste is het in mijn ogen om je eigen sensitiviteit te begrijpen om van daar uit de juiste acties voor jezelf te kunnen ondernemen. Dan gaat autorijden je gegarandeerd minder energie kosten en raak je minder snel overprikkeld. Hopelijk ga jij dan ook bij degene horen die van het autorijden kunnen genieten.

 

Ik wens je veel fijne en veilige kilometers toe!

Wil je meer informatie over holistisch energetische behandelingen? 

 

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.