Zo kun je dealen met negatieve emoties als HSP

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 11:29

Emoties horen erbij, soms leuk soms niet. Voor HSP kunnen emoties ontzettend intens zijn, je helemaal opslurpen en heel veel energie kosten. Zeker als het negatieve emoties zijn kosten ze veel energie. Gelukkig kennen we ook heel fijne emoties die we ook intens mogen beleven en daar vliegen we alleen maar hoger door! Als HSP lijken we er ook een beetje anders mee om te gaan als niet HSP en eigenlijk maken we het er onszelf nogal eens erg lastig mee. In dit blog leg ik je kort iets uit over emoties. En wil ik je vooral praktische tools geven in de vorm van een stappenplan om zelf aan de slag te gaan met het verwerken van negatieve emoties. Zodat je jezelf lekkerder voelt en er misschien zelfs minder lichamelijke klachten van krijgt.

Zo werkt het

Toen mijn zoon klein was had hij een hele leuke sleutelhanger met een lampje. De pret was van korte duur want het lampje ging stuk. Ik herinner me het intense verdriet dat hij er over had. Het kwam echt diep bij hem binnen. Heel kort en daarna ging hij verder in de waan van de dag met zijn spel. Verbazingwekkend; Jantje huilt, Jantje lacht. Dit is heel typerend voor emoties bij HSP; je voelt ze heel intens en het kan heel veel pijn doen, doordat ze zo diep binnen komen. Een buitenstaander ziet het misschien zelfs als buitensporig veel. Maar tegelijkertijd duurt een emotie slechts 90 seconden. Alles wat je er langer last van hebt, komt door de invloed van je brein. Dit is waarom kinderen een emotie zo makkelijk achter zich laten, hun hoofd bemoeit zich er nog niet mee. Helaas komt hier gedurende ons leven verandering in.

 

Emoties willen we niet

Emoties willen we vaak niet als volwassene, durven ze niet toe te laten. De leuke wel natuurlijk! Voor emoties zoals verdriet, angst, schaamte of woede is dat anders en is het vaak lastiger om ze echt toe te laten. Laat staan te delen met je omgeving. Want wellicht hoorde jij als kind al: “Ach stel je niet aan” of iets in de trant van “Nu heb je lang genoeg gehuild”, waardoor je leerde dat jouw emoties er niet mochten zijn en ben je jezelf een aantal overtuigingen aan gaan leren. Dit kunnen hier enkele voorbeelden van zijn:

  • Ik moet voldoen aan de verwachtingen van anderen
  • Ik moet de controle behouden
  • Ik moet alles goed doen
  • Ik moet aardig gevonden worden

En dan maak je bijvoorbeeld de associatie dat als je boos wordt je niet meer aardig gevonden wordt.

Resultaat

Als je emoties wegstopt heb je voor dat moment waarschijnlijk het gevoel dat het klaar is. Maar niets is minder waar! Ze komen echt weer terug op je bordje en waarschijnlijk niet dubbel zo hard, maar minstens driedubbel… En daarnaast worden er in je lichaam blokkades door opgebouwd, die uiteindelijk gaan leiden tot spanning en klachten (mentaal, fysiek, emotioneel of energetisch). Er zullen namelijk steeds meer vergelijkbare weggestopte emoties op aanhaken, waardoor de doorstroming van je energiebanen langzaam maar zeker geblokkeerd raakt. Uiteindelijk dus alleen maar meer troubles.

Stap 1

Daarmee kom ik op het eerste welke belangrijk is om te gaan nemen als je minder diep in die negatieve emoties meegezogen wilt worden en geen blokkades op wilt bouwen. Erken je emoties. Een moeilijke stap als je dit al heel lang niet gedaan hebt. Maar moedig als je dit aangaat voor jezelf! Enkele manieren waarop je dit kan aanpakken:

  • Je voelt een emotie of een trigger en neemt een moment om dit te doorvoelen.
  • Je realiseert je dat je in een emotie blijft ‘hangen’ en neemt dan de tijd om dit te doorvoelen.
  • Je neemt een vast moment op de dag om even stil te staan hoe het met je is. Blik terug op de dag; waren er emoties? Voel in je lichaam waar deze zich manifesteert en richt daar je ademhaling en oordeel loze aandacht naar. Dat is wat ik met doorvoelen bedoel en dan zul je merken dat die plek in je lichaam vanzelf kleiner. Check dan of er nog meer zit en ga door met deze oefening tot dat je niets meer waarneemt.

 

Stap 2

In deze stap ga je nog een laagje dieper. Waar komen de emoties vandaan. In jouw HSP-brein worden er waarschijnlijk heel veel ervaringen uit het verleden met een zelfde soort lading, getriggerd door de emotie van vandaag. In mijn optiek kunnen het ervaringen uit dit leven, van je ouders en voorouders en uit vorige levens zijn. Het is belangrijk om te gaan onderzoeken wat die lading is. Wat heb je hierin nog op te lossen? Dit doe je door met jezelf in gesprek te gaan en jezelf vragen te stellen. Als je dit niet gewend bent is het echt iets wat je moet leren. Neem er de tijd, rust en ruimte voor. Stapje voor stapje ontdek je welke lading het is waar je echt last van hebt en die door de emotie van het moment getriggerd werd. Door deze alsnog te erkennen en aandacht te geven los je hem op en wordt je blokkade kleiner of verdwijnt deze zelfs.

Stap 3

Vraag hulp. Blokkades kunnen echt hardnekkig zijn om zelf op te lossen, zeker als je ze hebt overgenomen van je voorouders of meegenomen hebt uit vorige levens. Met enkele holistisch energetische sessies is er echter heel veel heling mogelijk. Tijdens de sessies die ik geef heb ik diverse heel krachtige tools tot mijn beschikking om verbindingen met voorouders of vorige levens te verbreken of om blokkades op te lossen. Vaak komt er dan heel veel los. Zo gaf een cliënte laatst aan dat ze na haar eerste sessie bij mij telkens om 4uur ’s nachts wakker werd. Nooit gehad. Het bleek dat haar longen heel actief waren geworden door wat er losgemaakt was en deze functioneren het actiefst tussen 3 en 5 uur ’s nachts, waardoor zij dus wakker wordt. De emotie die bij de longen hoort is verdriet. Toen durfde zij te erkennen dat zij zich sterk probeerde te houden, waar er vanbinnen zoveel emotie zit (die ze zelf niet altijd kan plaatsen). De eerste stap is gezet! En er is nog veel meer mogelijk voor haar!

Alles is mogelijk!

Inmiddels weet ik dat alles mogelijk is. Dingen waar je last van hebt horen niet bij jou. Je weet alleen niet hoe je er vanaf kunt komen. Je kunt er ook niets aan doen dat het zo ontstaan is. Maar hoe fijn zou het zijn als negatieve emoties je niet meer zo slopen en als blokkades die hierdoor ontstaan zijn je niet meer belemmeren? Probeer deze stappen maar eens en laat me weten hoe ze voor je werken!

Wil je meer informatie over mijn  holistisch energetische behandelingen? 

 

 

We kunnen natuurlijk ook gewoon eens samen in gesprek over het thema van dit blog.

Laat het me weten als daar jouw behoefte ligt!

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.