HSP; ben jij het of niet?

Gepubliceerd op 2 januari 2023 om 15:45

De basis van ons bestaan is het opnemen van prikkels, deze verwerken en er een actie uit laten volgen. Dit proces verloopt niet bij iedereen op dezelfde manier. Zo ken je misschien denkers die de informatie graag opnemen uit een handleiding, dit verwerken en dan in actie komen. Daarnaast heb je de doeners, die eerder in de actiemodus stappen en proefondervindelijk ontdekken hoe de nieuwe computer werkt of hoe ze een Ikea-kast in elkaar kunnen zetten. Zo zijn er meer vormen van informatieverwerking uit te filteren. Hoogsensitiviteit is er daar eentje van. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die je hebt of niet. Door middel van dit artikel kun jij ontdekken of je het hebt.

Wat is hoogsensitiviteit?

Elke Van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit (HSP) en coördinator van de opleiding HSP voor professionals aan de Vrije Universiteit in Brussel omschrijft hoogsensitiviteit als volgt: “Hoogsensitieve personen nemen externe prikkels heel sterk waar. Ze ervaren de wereld om zich heen op een andere, intensere manier. Geluiden, geuren en gesprekken komen bij HSP’ers (HSP staat voor ‘Highly Sensitive Person’) veel feller binnen. Hoogsensitieve mensen kunnen ook niet stoppen met ‘ingewikkeld doen’. Ze zoeken overal diepgaande verbanden achter, ze kunnen niet ‘gewoon’ naar de dingen kijken. Dat is vermoeiend, want niet achter alles in onze wereld zit een diepere betekenis. Sommige dingen zijn nu eenmaal triviaal of nietszeggend, maar voor HSP’ers is het moeilijk om dat zoeken naar een betekenis los te laten.”

 

Zo’n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief maar lang niet iedereen is zich dit ook bewust. Hoewel hoogsensitief zijn soms lastig is, is het geen stoornis, ziekte of aandoening. Wil jij weten of je bij dit percentage behoort, lees dan verder of doe direct de HSP-test op mijn website.

Wat is er dan anders?

Bovenstaande doe je onbewust. Als ik voor mezelf spreek was ik me er nooit bewust van dat ik “ingewikkeld” deed. En dat is dan ook direct het lastige. Voor jou is je gedrag normaal. Misschien voel je je wel anders, maar je draait gewoon mee in het leven. Wilt dezelfde dingen doen als de mensen om je heen, op dezelfde manier, in hetzelfde tempo etc. Dat maakt dat er op een dag heel veel prikkels binnen komen die je op een intensieve manier verwerkt. Dat kost tijd. Als je die tijd niet neemt of jezelf deze niet gunt leidt dit tot overprikkeling. Overprikkeling maakt je moe, prikkelbaar, geïrriteerd, boos of zelfs agressief. Bij mij leidde het uiteindelijk tot een burn-out en dat schijnt helaas bij een groot deel van de HSP’ers te gebeuren.

 

Kenmerken

Er zijn een heleboel kenmerken van HSP te benoemen, waarin je je wellicht in meer of mindere mate herkent. Ook al herken je jezelf niet in alle kenmerken dan kun je nog heel sensitief zijn en is het zeker de moeite waard om de HSP-test eens te doen. Ik ben namelijk van mening dat als je weet dat je hoogsensitief bent, je kunt gaan leren hoe je er het beste mee om kunt gaan (wat heb je nodig en wat juist niet). Waardoor je minder last van de minder leuke kant hebt en het meer kunt gaan omarmen en als je kracht zien. Ik heb hieronder een aantal kenmerken gezet; waar herken jij jezelf in?

Je gegevens worden vertrouwelijk verwerkt volgens mijn privacy verklaring.

  1. Je kunt goed luisteren, mensen komen graag met hun probleem naar jou toe.
  2. Je blijft gebeurtenissen en emoties lang vasthouden, er over malen en herbeleven.
  3. Je bent graag alleen, hebt tijd voor jezelf nodig.
  4. Je neemt kleine dingen waar en kunt er intens van genieten.
  5. Licht, geluid en/of geur ervaar je vaak als hard of intens.
  6. Je bent snel overweldigd.
  7. Je bent eerder bezig met een ander dan met jezelf.
  8. In de natuur voel je je thuis en laad je op.
  9. Je wilt het graag heel goed doen, legt de lat hoog voor jezelf en anderen.
  10. Je houdt van dieren.
  11. Je zoekt het probleem altijd bij jezelf.
  12. Je hebt een sterke intuïtie.
  13. In grote groepen, trek je je meer in jezelf terug en voel je je niet op je gemak.
  14. Je piekert snel en/of maakt het jezelf moeilijk.
  15. Je hebt oog voor details.
  16. Van conflicten voel je je naar, je zoekt ze niet op.
  17. Gewelddadige films of foto’s vermijd je liever, evenals het journaal.
  18. Je kunt het humeur van anderen goed aanvoelen en snel overnemen.
  19. Je voelt je regelmatig (mentaal) moe, zonder dat daar een enorme inspanning aan vooraf ging.
  20. Je kiest liever de veilige en bekende weg.
  21. Je vindt het moeilijk om met kritiek om te gaan.
  22. Je twijfelt regelmatig aan wat je denkt, wat je voelt, aan jezelf etc.

 

Herken jij jezelf in meerdere van deze kenmerken? Dan is de vraag nu dus: Ben jij hooggevoelig? Daarover kan een HSP-test je meer duidelijkheid geven. Klik hier om hem meteen te doen. Op 20 januari 2023 doe ik de test ook live tijdens een webinar. Naast dat je kan ontdekken of jij HSP bent, ontdek je ook hoe groot het risico is om klachten te ontwikkelen of als je deze al hebt ze te verergeren en kans op een burn-out te lopen. Daarnaast ontvang je een heleboel tips over hoe je op een fijne manier met je HSP zijn om kan gaan om dit alles te voorkomen! Klik hier om erbij te zijn, live of kijken via de replay..

Nadelen

De meeste van de kenmerken die ik genoemd heb, kennen twee kanten van de medaille. Het is fijn als mensen je in vertrouwen nemen en je dingen toevertrouwen. Het kan echter ook heel overweldigend zijn. Het is mooi dat je kleine dingen waarneemt en ervan kunt genieten. Maar het kan heel vermoeiend zijn als al die kleine prikkels voortdurend binnen komen. In de training “Maak je droomleven met HSP-kracht” leer je meer over hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen. Deze training kun je individueel online volgen of live in een groep.

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.